Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Teoria formelor fără fondul clasei

GALERIE
cip
  • cip
- +

* Cu fiecare zi cu care ne înfundăm tot mai mult în toamna cea morocănoasă, gri şi rece ne apropiem tot mai mult de primăvara veselă, cu floricele, şi de vara cea călduroasă, cu concedii şi alegeri locale. Aşa gândesc optimiştii şi tot aşa ar putea gândi elevii acum, după prima zi de şcoală: că fiecare oră de studiu îi apropie tot mai mult de vacanţă. Ne amintim că prin 1986, pe când serveam ţara sub drapel, aveam în dormitor un metru de croitorie din care tăiam zilnic câte un centimetru, ca să avem evidenţa zilelor rămase, iar operaţiunea asta era efectuată dimineaţa, pe ideea că "dacă am trecut de deşteptare putem spune că a trecut şi ziua". Elevii se pot consola cam la fel: "dacă am trecut de deschiderea şcolii putem spune că a trecut şi primul semestru"...

* Părinţii, pe de altă parte, de-abia au intrat în foc după primul contact cu şcoala şi nevoile sale; în timp ce copiii veseli, fremătând de bucuria revederii, se pocneau cu ghiozdanele, îşi puneau piedică sau îşi trăgeau castane în timpul discursurilor festive (director, doamnă sau domn de pe la inspectorat ori chiar de la minister), cei mari aflau că bugetul socotit acasă nu se potriveşte cu cel ieşit din calcule, la faţa şcolărească a locului. Din fericire, există părinţi care şi-au scuipat în palmele lor bătătorite de idei şi au luat situaţia în mâini, ajutând şcolile la care (vorba vine) învaţă odraslele lor, după puteri, astfel încât dotarea să nu lipsească, procesul de învăţare să se desfăşoare normal, iar cheltuielile să fie minime. Câteva exemple:

* La Şcoala Generală "Căţeaua Molda" din Consumatori învaţă copii având părinţi cu profesii diverse; cei mai mulţi fac naveta la oraş, dar sunt şi unii care muncesc la faţa locului. Astfel, domnul Anton, tatăl micuţului Romeo Ţurloi dintr-a IV-a B, a dotat laboratorul de ştiinţele naturii cu setul didactic aproape complet "Schelet de om". Pe înserat, la bufet, s-a îmbătat şi a povestit tuturor că din set lipsesc câteva ciolane din cauza unor câini care s-au repezit la el în timp ce trecea cu materialul didactic în cârcă spre şcoală, de la cimitirul unde e angajat pe post de gropar cu carte de muncă. La dotarea catedrei de educaţie fizică a contribuit şi tatăl elevei Marcela Pieliţă, tăbăcar (şi hingher part-time, plătit pe drepturi de autor); dânsul a donat şcolii o duzină de mingi din piele adevărată, nu din imitaţie, ca mingile din comerţ. Văzându-le, doamna învăţătoare Varvara Dascăl a început să plângă; unii spun că de emoţie, iar alţii pentru că mingile i-ar fi adus aminte de căţeii săi Bobi, Tărzănel şi Fetiţa, dispăruţi fără urmă într-o noapte, de parcă i-ar fi furat careva...

Costel şi Vasile Ciocănariu, tatăl şi unchiul micuţului Eugen dintr-a II-a D, tinichigii auto la un atelier de lângă şosea, unde se ocupă şi de dezmembrări, au adus ieri table de montat în toate clasele, pe care cadrele didactice să scrie lecţia. Ei spun că sunt table care nu se strică şi nu se sparg, "fiind fără moarte, cum se făcea pe vremuri, tablă bună, de Mercedes şi de Volga". Sub tablele negre au montat bare de protecţie nichelate, de la un Ford mai vechi, pe care să stea creta, iar în colţuri au instalat ştergătoare de parbriz cu motoraş, să se şteargă tabla automat. Pentru ca mirosul din şcoala debranşată de la apă şi canalizare să nu deranjeze, au adus brăduleţi parfumaţi, de pus la retrovizoare, iar elevii consumă cornuleţe şi lapte în farfurii frumoase, făcute din capace de roţi. Vom reveni cu noi idei pentru părinţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri