anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Terapia cu ventuze, din nou în actualitate

GALERIE
ventuze
 • ventuze
- +

Ventuzele sunt folosite de mai bine de 2500 de ani. Primele ventuze cunoscute au fost cele din corn de animal. Ventuzele erau folosite în tradiţia populară îndeosebi în tratarea răcelilor din timpul iernii, aplicând paharele pe toată suprafaţa spatelui. Ventuza aplicată la momentul potrivit poate fi mai eficientă decât tratamentul cu antibiotice, şi chiar poate înlocui tratamentul obişnuit. Se pot folosi ventuzele la masaj şi la masajul anticelulitic

MTC recomandă folosirea ventuzelor, asociată cu sângerare locală în traumatisme care au produs hematoame intramusculare (căzături, entorse, etc). Atenţie la contraindicaţiile ventuzelor.

Alături de acupunctură şi herbologie - plante medicinale orientale, terapia cu ventuze (cupping, în engleză) este folosită de către Medicina Tradiţională Chineză (MTC) de peste 2.500 de ani. În MTC ventuzele sunt o modalitate de a pune în aplicare un principiu terapeutic, anume aducerea bolii din profunzime la suprafaţă de unde poate fi mai uşor eliminată de organism.

Ventuzele au fost folosite şi în Egiptul antic şi se pare că acolo s-a folosit prima dată în mod sistematic acest tip de terapie. Elbers Papyrus, cea mai veche carte de medicină, scrisă la 1550 I.Hr, face o amplă descriere acestei metode de tratament. Galen şi Hipocrate le foloseau extensiv şi chiar îşi criticau discipolii care le neglijau. Herodot, părintele istoriei, face menţiuni în scrierile sale referitoare la folosirea ventuzelor pentru tratamentul unui număr însemnat de afecţiuni.

Istoria ventuzei de la corn la plastic

Primele ventuze cunoscute au fost cele din corn de animal. Apoi s-au folosit cele din tulpină de bambus, ceramică şi alamă. În ziua de azi, când cercetările medicale se dezvoltă de pe o zi pe alta, ventuza a rămas totuşi un mod de tratament sigur la cele mai multe boli, folosindu-se cele din sticlă sau, mai nou, din material plastic.

În medicina populară românească ventuzele se folosesc demult, fiind aproape imposibil ca în orice sat să nu existe vreun bătrân care să ştie „să pună ventuze“. Ventuzele erau folosite îndeosebi în tratarea răcelilor din timpul iernii, aplicând paharele pe toată suprafaţa spatelui. În acest caz, rolul ventuzelor era de a scoate către suprafaţa „energia patogenă” care a trecut de tegumente şi a invadat musculatura. „Pusul ventuzelor“ este de de fapt un fel de masaj profund al muşchilor şi de stimulare a punctelor şi meridianelor de acupunctură prin vacuum.

Ventuzele folosite iniţial la noi erau din sticlă groasă, ca nişte pahare de iaurt, cu marginea rotundă şi netedă, pentru a nu pătrunde în piele. Se încălzea aerul din ventuză cu o flacără şi se aplica pe pielea corpului, de cele mai multe ori pe spate, în special în zona plămânilor. Recent au început să fie folosite ventuzele din plastic la care vidul este produs de o mică pompa acţionată manual sau electric. Vidul creat în ventuză produce o uşoară sucţiune a pielii care este „aspirată“ asfel în ventuza. Rezultatul este că se produce o mişcare a sângelui în zona respectivă, se eliberează toxine, se face stimularea punctelor de acupunctură alese conform afecţiunii, creşterea circulaţiei sângelui şi a limfei, relaxarea muşchilor „blocaţi“, reducerea inflamaţiei şi mobilizarea agenţilor proprii de vindecare ai organismului în zona respectivă. Rezistenţa zonei şi a întregului corp uman creşte, la fel ca şi imunitatea. Din acest motiv, ventuza aplicată la momentul potrivit poate fi mai eficientă decât tratamentul cu antibiotice, şi chiar poate înlocui tratamentul obişnuit. Să ne gândim doar că în timpul tratamentului cu antibiotice corpul uman este atacat încontinuu de substanţe otrăvitoare, astfel pierzând din imunitate. În final, deşi antibioticele au efect de însănătoşire, ele reduc activitatea imună a corpului uman. Dimpotrivă, ventuza activează sistemul imunitar. Ventuzele sunt folosite şi în masajul limfatic, masajul clasic şi are efecte foarte bune în cazul masajului anticelulitic.

Vindecare cu urme pe piele

Ventuzele lasă pe piele urme uşor de recunoscut în locurile unde au fost puse, uşoare echimoze. Deşi arată alarmant şi sunt cu atât mai colorate cu cât afecţiunea tratată a fost mai puternică, ele nu sunt dureroase şi dispar în 3-7 zile. Deşi există acest inconvenient pentru multe dintre afecţiuni aplicarea ventuzelor este de neînlocuit. Dintre acestea, cele mai importante sunt: dureri intercostale, spondiloze cervicale şi lombare, contracturi musculare, nevralgie de trigemen, torticolis, afecţiuni respiratorii: răceli banale, stări gripale, tuse, bronşită, astm, probleme menstruale, probleme digestive: dureri de stomac, stări de vomă, diaree, constipaţie, anemie, probleme sexuale, cistite. De asemenea ventuzele mai pot fi utilizate în recuperarea după atac cerebral (paralizii în primele 6 luni după atac), stări de oboseală, insomnii sau migrene.
În afară de aplicarea standard a ventuzelor, aşa cum este ea cunoscută din vechime, în prezent se pot folosi ventuzele la masaj, procedura care începe prin ungerea pielii cu un ulei de masaj, aplicarea şi apoi deplasarea ventuzei de-a lungul zonei tratate, efectuându-se o terapie pe arii mai întinse.
De asemenea, MTC recomandă folosirea ventuzelor, asociată cu sângerare locală în traumatisme care au produs hematoame intramusculare (căzături, entorse, etc), cazuri de stază a sângelui într-un anumit teritoriu în afară cauzelor traumatice (sedentarism, emoţii intense sau blocate în interior, nemanifestate etc.). Ventuzele cu sângerare mai sunt benefice în eliberarea factorilor infecţioşi ce pot rezulta în urma muşcăturilor de câine, şerpi veninoşi, etc.

Atenţie la contraindicaţii

Ca orice tratament şi în cazul aplicării ventuzelor există contraindicaţii. În dermatite, fragilitatea vaselor sanguine, tulburări de coagulare şi leucemie vetuzele sunt interzice. În locurile unde au fost operaţii, în perioada menstruaţiei, hipertensiune mare ventuzele sunt contraindicate. La copii sub trei ani nu se aplică ventuze. În cazul febrei, frisoanelor, coma sau convulsii şi în cazul consumului de alcool ventuzele sunt contraindicate. La femeile gravide se va evita aplicarea ventuzei sub burtă.

Chiar dacă putem achiziţiona foarte uşor un set de ventuze şi le putem avea în trusa de urgenţă de acasă, le vom folosim în cazuri de răceli banale şi guturaiuri. În cazurile care depăşesc acest cadru este bine ca terapia sa fie făcută de un specialist în domeniu după un diagnostic personalizat şi un plan de tratament bine determinat.

dr. Valerica VOLOŞAN-ILIEŞ, specialist MTC
www.valmedica-medicina-chineza.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De partea bună a istoriei

Mihai CHIPER

De partea bună a istoriei

Cu schimbarea instituţiilor, a statului, a justiţiei, a sănătăţii, a educaţiei am dat greş. Totuşi, suntem „de partea bună a istoriei”. Cum se poate aşa ceva?

opinii

Doi eremiţi (II)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (II)

Concluzia programului transcendentalist este că, în ultimă instanţă, civilizaţia şi, implicit, modernitatea (individului/ comunităţii) trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ruperea omului de arhetip şi împingerea lui spre un prizonierat al materialităţii (perisabilităţii).

Modele de regionalizare (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (IV)

E regionarea poloneză un model de bune practici? (continuare)

Micul sculptor de creiere

Bogdan ILIESCU

Micul sculptor de creiere

„Nu mă pot gândi la vreo nevoie în copilărie atât de puternică ca nevoia de protecţie a unui tată.” Sigmund Freud

pulspulspuls

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Haidaţi pe azi, stimaţi telespectatori, să ne băgăm olecuţă nasul şi în cămara cu borcane puse deoparte de la partidoiul ieşean, ca să vedem ce meniuri ni se mai pregătesc pentru alegerile care vin! 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.