Terapia hormonală a menopauzei (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Terapia hormonală a menopauzei (P)

GALERIE
dr tofan
  • dr tofan
- +

Există o serie de măsuri generale care trebuie adoptate odată cu tratamentul menopauzei: activitate fizică adecvată (30-40 de minute/zi - mers rapid sau exerciții fizice specifice), regim alimentar echilibrat cu aport zilnic de 1000-1200 mg Calciu elementar și 800-1000 UI - vitamina D, evitarea/întreruperea fumatului.

Tratamentul hormonal al menopauzei vizează substituția estrogenică, la femeile cu uter intact asociindu-se un progestativ pentru protecția endometrului. Se pot utiliza estrogeni naturali cu administrare orală, transdermică (plasturi, spray-uri) sau nazală. Căile cu administare non-orală evită catabolismul digestiv și efectul primului pasaj gastric crescând tolerabilitatea metabolică. Progesteronul natural sau de semi sinteză poate fi administrat secvențial sau continuu.

Terapia hormonală a menopauzei se utilizează pe termen scurt, la o doză minimă de estrogeni, la femeile recent menopauzate pentru ameliorarea simptomelor moderat-severe, după excluderea contraindicațiilor sau a factorilor de risc cardio-vasculari.

Eficacitatea terapiei a fost demonstrată ca fiind eficientă în: corectarea simptomelor neurovegetative, prevenția atrofiei vaginale, prevenția pierderii de masă osoasă sau scăderea riscului de fractură, diminuarea riscului de cancer de colon.

Printre efectele adverse ale terapiei hormonale a menopauzei amintim: creșterea riscului de cancer endometrial, creșterea riscului de cancer de sân, creșterea riscului de accident tromboembolic, creșterea riscului de apariție a litiazei biliare, creșterea riscului de hipetrigliceridemie severă și pancreatită.

În vederea prevenției tuturor acestor efecte adverse, inistituirea terapiei presupune obligatoriu: cercetarea prezenței contraindicațiilor sau a factorilor de risc, determinarea tensiunii arteriale, a indicelui de masă corporală, examen clinic al glandei mamare, ecografie mamară/mamografie, examen clinic și ecografie endovaginală, recoltare de frotiu citodiagnostic, investigații metabolice (profil lipidic, al coagulării, profil glucidic), osteodensitometrie.

Investigațiile metabolice și examenul fizic se repetă la 6 luni iar investigațiile imagistice la un an.

În ceea ce privește contraindicațiile în terapia hormonală a menopauzei, amintim o serie de contraindicații absolute: refuz informat al pacientei, neoplazie mamară/endometrială, sângerare vaginală de etiologie neprecizată, accidente tromboembolice în antecedente, afecțiune hepatică activă/cronică, melanom, otoslecroza, porfirie/lupus.

Contraindicațiile relative sunt reprezentate de: diabet zaharat, hipertrigliceridemie, litiaza biliară, migrenă, fibromatoza uterină simptomatică, istoric de endometrioză, mastopatii evolutive, hipertensiune arterială netratată.

Chiar dacă menopauza este o etapă naturală, dificilă și inevitabilă, simptomele supărătoare pot fi ținute sub control. Pentru consultații, pacientele au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ana Tofan, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.