anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Terapia hormonală a menopauzei (P)

GALERIE
dr tofan
  • dr tofan
- +

Există o serie de măsuri generale care trebuie adoptate odată cu tratamentul menopauzei: activitate fizică adecvată (30-40 de minute/zi - mers rapid sau exerciții fizice specifice), regim alimentar echilibrat cu aport zilnic de 1000-1200 mg Calciu elementar și 800-1000 UI - vitamina D, evitarea/întreruperea fumatului.

Tratamentul hormonal al menopauzei vizează substituția estrogenică, la femeile cu uter intact asociindu-se un progestativ pentru protecția endometrului. Se pot utiliza estrogeni naturali cu administrare orală, transdermică (plasturi, spray-uri) sau nazală. Căile cu administare non-orală evită catabolismul digestiv și efectul primului pasaj gastric crescând tolerabilitatea metabolică. Progesteronul natural sau de semi sinteză poate fi administrat secvențial sau continuu.

Terapia hormonală a menopauzei se utilizează pe termen scurt, la o doză minimă de estrogeni, la femeile recent menopauzate pentru ameliorarea simptomelor moderat-severe, după excluderea contraindicațiilor sau a factorilor de risc cardio-vasculari.

Eficacitatea terapiei a fost demonstrată ca fiind eficientă în: corectarea simptomelor neurovegetative, prevenția atrofiei vaginale, prevenția pierderii de masă osoasă sau scăderea riscului de fractură, diminuarea riscului de cancer de colon.

Printre efectele adverse ale terapiei hormonale a menopauzei amintim: creșterea riscului de cancer endometrial, creșterea riscului de cancer de sân, creșterea riscului de accident tromboembolic, creșterea riscului de apariție a litiazei biliare, creșterea riscului de hipetrigliceridemie severă și pancreatită.

În vederea prevenției tuturor acestor efecte adverse, inistituirea terapiei presupune obligatoriu: cercetarea prezenței contraindicațiilor sau a factorilor de risc, determinarea tensiunii arteriale, a indicelui de masă corporală, examen clinic al glandei mamare, ecografie mamară/mamografie, examen clinic și ecografie endovaginală, recoltare de frotiu citodiagnostic, investigații metabolice (profil lipidic, al coagulării, profil glucidic), osteodensitometrie.

Investigațiile metabolice și examenul fizic se repetă la 6 luni iar investigațiile imagistice la un an.

În ceea ce privește contraindicațiile în terapia hormonală a menopauzei, amintim o serie de contraindicații absolute: refuz informat al pacientei, neoplazie mamară/endometrială, sângerare vaginală de etiologie neprecizată, accidente tromboembolice în antecedente, afecțiune hepatică activă/cronică, melanom, otoslecroza, porfirie/lupus.

Contraindicațiile relative sunt reprezentate de: diabet zaharat, hipertrigliceridemie, litiaza biliară, migrenă, fibromatoza uterină simptomatică, istoric de endometrioză, mastopatii evolutive, hipertensiune arterială netratată.

Chiar dacă menopauza este o etapă naturală, dificilă și inevitabilă, simptomele supărătoare pot fi ținute sub control. Pentru consultații, pacientele au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ana Tofan, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.