De Sănătate

Punem punctul pe știi

Terapiile intravenoase și imunitatea

miercuri, 23 octombrie 2024, 03:00
5 MIN
 Terapiile intravenoase și imunitatea

Terapiile intravenoase constituie o metodă rapidă și eficientă pentru a furniza organismului vitaminele, mineralele și micronutrienții de care are nevoie.

Citește integral ediția nr. 29 a Ziarului de Sănătate

Administrarea vitaminelor, mineralelor și a micronutrienților prin intermediul perfuziei asigură o absorbție mai rapidă și completă a acestora față de administrarea orală, întrucât se elimină timpul necesar pentru dizolvare și absorbție, fără a mai interveni risipa la nivelul tractului digestiv. Totodată, se evită potențialele efecte secundare asociate cu administrarea orală, manifestate la nivel gastrointestinal, cum ar fi durerile gastrice.

Ce beneficii oferă terapiile intravenoase?

Compensarea rapidă a deficitelor din organism prin introducerea directă a nutrienților în circulația sangvină prezintă o serie considerabilă de beneficii:

  • creșterea imunității;
  • creșterea nivelului de energie;
  • îmbunătățirea puterii de concentrare, a memoriei și a somnului;
  • eliminarea toxinelor din organism;
  • îmbunătățirea calității pielii, a părului și a unghiilor;
  • recuperarea musculară rapidă după efort fizic intens;
  • regenerarea sistemului nervos și reducerea stresului;
  • rezolvarea carențelor din organism;
  • reducerea inflamațiilor;
  • refacerea accelerată după consum de alcool în exces.

Terapiile intravenoase, disponibile în Rețeaua Medicală Arcadia

 Terapiile intravenoase disponibile la Arcadia conțin o serie de vitamine, minerale, antioxidanți și micronutrienți a căror prezență la nivel optim în organism influențează starea de sănătate a acestuia.

Vitaminele sunt compuși organici, micronutrienți care ajută la menținerea sănătății prin reglarea metabolismului. Deficitul de vitamine poate fi cauzat de o dietă dezechilibrată, cu alimente nesănătoase și consum insuficient de fructe, legume, carne sau lactate. Alte cauze pot fi intervențiile de Chirurgie bariatrică și metabolică, anumite afecțiuni sau tratamente.

Complexul de vitamine B are un rol pronunțat în susținerea sănătății sistemului nervos, asigurând funcționarea corespunzătoare a creierului. Lipsa de vitamine din complexul B se întâlnește la femeile însărcinate, persoanele în vârstă, în contextul anumitor afecțiuni (boala Crohn, boala celiacă) sau a consumului de alcool în exces.

Vitamina C regenerează organismul și susține sistemul imunitar, având un puternic rol antiviral. De asemenea, această vitamină previne afecțiunile cardiovasculare și degenerative, favorizează absorbția calciului și vindecarea rănilor, oferă energie și contribuie la creșterea performanțelor cerebrale. Terapia intravenoasă cu vitamina C are rezultate în anumite afecțiuni dermatologice, cardiovasculare, metabolice, neuropsihice, infecții, dureri articulare, gingii care sângerează și oboseală cronică.

Biotina, întâlnită și sub denumirea de vitamina H, vitamina B7 sau coenzima R, are efecte benefice asupra sănătății părului, a pielii și a unghiilor. Carența de biotină se poate manifesta prin oboseală, modificări ale apetitului, creștere în greutate, probleme de concentrare sau modificări ale dispoziției.

Nicotinamida sau vitamina B3 este responsabilă de transformarea alimentelor în energie, susține procesele genetice și diminuează riscul afecțiunilor cardiovasculare prin creșterea colesterolului HDL-C. Are rol în regenerarea pielii și a mușchilor, ajută în sinteza hormonilor sexuali și susține funcționarea sistemului nervos. Nicotinamida dă rezultate în tratamentul afecțiunilor pielii, al durerilor de cap, al tulburărilor psihice și contribuie la scăderea colesterolului LDL.

Vitamina D susține formarea oaselor și contribuie la menținerea sănătății acestora, susține sănătatea dinților, ajută la funcționarea optimă a tiroidei, a paratiroidei, a hipofizei și a creierului. De asemenea, contribuie la reducerea inflamației și la reglarea ritmului cardiac. Lipsa acestei vitamine intervine atunci când pielea nu este expusă la soare pentru a produce vitamina D în mod natural și când din alimentație lipsesc alimentele în care aceasta se găsește.

Oligoelementele sunt elemente chimice cu rol în procesele biologice ale organismului. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt zincul, fierul, siliciul și seleniul. Oligoelementele facilitează activitatea unor enzime, au rol oxidant și susțin funcționarea sistemelor endocrin și imunitar. Absența oligoelementelor poate cauza tulburări ale funcțiilor sau anumite afecțiuni.

Zincul este un oligoelement cu multiple beneficii asupra organismului: susține imunitatea, favorizează creșterea și dezvoltarea, oferă suport funcțiilor neurologice, menține fertilitatea, contribuie la sănătatea sistemului osos, a pielii, a părului și a unghiilor. Un risc crescut de deficiență de zinc se poate manifesta la pacienții malnutriți, cu anemie, cu diaree persistentă, cu afecțiuni intestinale inflamatorii, la femeile însărcinate și care alăptează, la nou-născuți, copii și persoane peste 65 ani.

Seleniul este un micronutrient unic, esențial pentru sănătate. Acesta reglează acțiunea hormonilor tiroidieni, susține imunitatea, ameliorează simptomele anxietății și ale depresiei, ajută la normalizarea glicemiei și previne formarea plăcilor de aterom. Seleniul este adjuvant într-o serie vastă de afecțiuni, cum ar fi cele cardiace, oftalmologice, hipotiroidismul, ateroscleroza și oboseala cronică.

Glutationul este un antioxidant care previne îmbătrânirea celulelor, reduce stresul oxidativ, susține imunitatea, detoxifică organismul și are efecte benefice considerabile asupra oboselii cronice. De asemenea, acest antioxidant puternic reduce inflamația și oferă suport sănătății creierului. Deficitul de glutation este întâlnit în cazul persoanelor vârstnice, a celor cu oboseală cronică și a pacienților cu diabet, afecțiuni degenerative, cardiace sau intestinale.

Magneziul favorizează digestia și tranzitul intestinal, contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge, susține sistemul imunitar și asigură menținerea unui nivel optim de energie. Deficitul de magneziu se întâlnește la copii, femei însărcinate, persoane în vârstă sau sportivi, precum și în contextul anumitor afecțiuni.

Fierul este mineralul care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturi. Acesta are rol în producerea unor hormoni, ajută la întărirea sistemului imunitar, contribuie în procesul prin care celulele produc energie, susține funcțiile creierului – învățarea, memoria și concentrarea. Printre simptomele care pot indica lipsa de fier se numără oboseala, insomniile, amețelile, absența abilității de concentrare, durerile de cap și cele toracice.

Cum se desfășoară terapiile intravenoase în Rețeaua Medicală Arcadia?

Recomandarea terapiilor intravenoase se face în corelație cu istoricul medical al pacientului și cu obiectivele acestuia.

Mixul de nutrienți se administrează intravenos doar de personal medical specializat și experimentat în terapii intravenoase. Durata procedurii variază în funcție de complexitatea mixului administrat. Efectele benefice ale terapiilor intravenoase se instaurează, de regulă, la maximum 24 de ore după efectuarea procedurii și se pot menține de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Totodată, în cazul unui organism slăbit poate fi nevoie de 2-3 sesiuni pentru a se observa rezultatele.

În funcție de situația medicală particulară a pacientului, medicul va face recomandări cu privire la frecvența de administrare a terapiei.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Articol susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii