Teribilism şi drifturi cu BMW-ul pe străzile Iașului la 3 dimineaţa: un tânăr fără permis a fost condamnat la închisoare
Un tânăr din Probota ar putea ajunge după gratii pentru că și-a turat BMW-ul pe străzile Iașului. Fapta în sine nu este inclusă în Codul Penal, dar procurorii l-au „agățat” pentru altele, iar teribilistul a reușit să-i calce pe nervi și pe judecători.
În noaptea de 10/11 martie 2021, în jurul orei 3.20, o patrulă a poliției a observat un autoturism BMW care făcea drifturi în mijlocul străzii, în Tătărași. Polițiștii au pornit semnalele luminoase și acustice ale autospecialei, dar BMW-ul nu s-a oprit, ci a demarat în viteză pe strada Vasile Lupu. La podul Metalurgiei, șoferul a virat stânga spre blocurile ANL, dar a pierdut controlul autovehiculului și s-a înfipt în bordură. Șoferul a fost încătușat de polițiști și dus la sediul Secției 4. Aici a fost legitimat, fiind indentificat în persoana lui Narcis Grancea, din Probota.
La data respectivă, efectuarea de drifturi pe străzi sau prin parcări era sancționată doar ca tulburare a ordinii și liniștii publice, cu amendă. Din 2022, a fost adăugată ca sancțiune și suspendarea permisului pentru 30 de zile, sau chiar 60 de zile în cazul producerii vreunui accident, dar fapta a rămas în continuare în afara sferei penalului.
S-a apărat spunând că a făcut şcoala de şoferi
Cazul lui Grancea a fost însă diferit. Tânărul nu avea permis de conducere, iar inspecția tehnică periodică și asigurarea autoturismului său erau expirate din 2020. Ca urmare, Grancea a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis. Infracțiunea este pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 și 5 ani, iar judecătorii optează de regulă pentru suspendarea executării, dacă inculpatul își recunoaște și regretă fapta. Așa a procedat și Grancea, dar nu a fost suficient.
Tânărul a depus la dosar o fișă de școlarizare care atesta că urmase cursurile unei școli de șoferi în perioada mai-iunie 2021. Judecătorii au apreciat că în martie, când fusese depistat pe străzi, nu stăpânea încă cunoștințele de bază de legislație și abilitățile necesare conducerii unui vehicul. Circumstanțele faptei erau de asemenea nefavorabile șoferului. Acesta nu fusese prins în urma unui control de rutină, ci fusese urmărit pe străzii și oprise doar după ce-și avariase mașina. În plus, nici comportamentul în fața instanței nu fusese corespunzătoare. Venise la proces abia la al șaselea termen de judecată. La două termene lipsise atât el, cât și avocatul, la altul venise doar un substitut de avocat, la alte două termene inculpatul lipsise, iar la alt termen trebuise numit un avocat din oficiu, întrucât reprezentantul legal al lui Grancea îi reziliase contractul de asistență juridică.
S-a apărat spunând că lucrează ca ospătar
Când în cele din urmă se prezentase în fața judecătorilor, Grancea a explicat că lucrase ca ospătar în străinătate și în Constanța, motiv pentru care nu putuse fi prezent la proces. În aceste condiții, magistrații au apreciat că riscul ca inculpatul să nu se supună măsurilor de supraveghere în cazul unei pedepse cu suspendare era prea mare. „Deşi inculpatul se află la primul conflict cu legea penală, neavând antecedente, prezintă un risc ridicat de reiterare a comportamentului, având în vedere atitudinea procesuală şi lipsa unei conştientizări a necesităţii de a respecta regulile sociale şi chiar ale procesului penal”, au precizat judecătorii. Aceștia au dispus aplicarea unei pedepse minime, de 9 luni de închisoare, dar cu executarea efectivă în regim de detenție. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea fiind contestată de Grancea. Procesul va fi reluat în fața Curții de Apel la sfârșitul lunii viitoare.
Publicitate și alte recomandări video