Teroare printre mamici

Subtitlu

joi, 22 noiembrie 2012, 23:16
4 MIN
 Teroare printre mamici

O controversa medicala a bagat spaima in mii de mamici din Iasi si din tara. Peste 7.000 de nou-nascuti ieseni au fost vaccinati in acest an impotriva tuberculozei. In unele cazuri insa, vaccinul, importat din Danemarca, a provocat reactii adverse. 10% dintre copiii de la nivel national care au avut astfel de reactii la vaccinul BCG sunt din Iasi. Multi au ajuns la spital in stare grava. In cazuri extreme, se poate ajunge ca pruncului sa i se administreze medicamente impotriva TBC. Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a dispus ieri oprirea vaccinarilor impotriva tuberculozei pana la lamurirea situatiei. 

Vaccinul impotriva tuberculozei a creat panica printre ieseni. Mai multi copii din Iasi au ajuns in stare grava la Spitalul de Pneumoftiziologie, dupa ce au fost imunizati in maternitati cu vaccinul BCG. Starea micutilor a inceput sa se agraveze de pe o zi pe alta, iar mamele, speriate, au luat cu asalt ambulatoriul unitatii medicale. Desi i-au vaccinat pentru a-i proteja, iesenii au constatat mai tarziu ca bebelusii s-au imbolnavit, iar tratamentul pe care acestia sunt nevoiti sa il suporte este dur pentru varsta lor. La nivel national, s-au inregistrat 115 cazuri de bebelusi cu reactii adverse la vaccinul BCG, iar in Iasi, 12 sugari au nevoie de tratament in urma imunizarii. Ca urmare a reactiilor resimtite de copii, Ministerul Sanatatii a sistat vaccinarea in maternitati.

12 copii tratati din cauza vaccinului

Speriate si cu gandul la bebelusii tinuti in brate, 17 femei se perindau ieri pe holurile Spitalului de Pneumoftiziologie. Toate s-au temut cand au vazut ca tot mai multi copii imunizati cu vaccinul antituberculos resimt reactii adverse, si au hotarat ca o investigatie completa este singura solutie pentru a scapa de indoieli. Erau stranse intr-un colt, cerandu-si reciproc sfaturi. „Copilul meu are febra mai mereu. A inceput sa tuseasca. Sigur vaccinul este de vina", povesteste Stefana, o tanara mamica speriata, in varsta de 23 de ani. A venit la spital mai mult de teama, si nu pentru ca baietelul ar prezenta toate simptomele unei alergii la vaccinul BCG. Unele au intrat in ambulatoriu si au iesit de acolo cu zambetul pe buze, afirmand ca este o simpla raceala, in timp ce altele, dupa cateva minute, au parasit incinta sperand ca sugarii lor nu se afla in aceasta situatie. In evidenta Spitalului de Pneumoftiziologie se afla 12 copii care s-au imbolnavit dupa ce au fost imunizati impotriva tuberculozei. Ei nu au fost internati, ci se afla sub tratament, iar medicii spun ca, timp de sase luni, pe langa medicatie, acestia vor reveni in unitatea medicala pentru a fi supusi unor controale amanuntite. Cu totii au ajuns in unitatea medicala cu febra, stari de greata si varsaturi, iar pe corp aveau noduli si ganglioni. Ei au fost vaccinati cu BCG anul acesta, iar reactiile adverse au inceput sa apara la cateva luni de la imunizare. La Maternitatea „Cuza Voda" s-au inregistrat in acest an 5.390 de nasteri. Conform purtatorului de cuvant al Maternitatii „Cuza Voda", in acest an au fost vaccinati impotriva tuberculozei aproximativ 5.200 de nou-nascuti, in celelalte cazuri fiind vorba de copii transferati la alte spitale sau decedati. La cealalta maternitate ieseana, „Elena Doamna", s-au inregistrat aproximativ 2.500 de nasteri.

Vaccinul danez ar fi de vina

Singura explicatie data de cadrele medicale si de medicii de familie este noul vaccin, adus din Danemarca in anul 2011. „In perioada in care vaccinul BCG era produs de Institutul Cantacuzino, nu s-au semnalat astfel de reactii adverse. Poate doar prin anii 1999, cand se schimbase tehnica de injectare a serului. Cand Institutul si-a oprit productia, vaccinul a inceput sa fie importat din Danemarca. Achizitionarea acestuia a fost facuta la presiunea opiniei publice, deoarece dozele lipseau de aproximativ opt luni de pe piata. Au inceput sa apara cazuri de bebelusi care s-au imbolnavit dupa ce au fost imunizati. O reactie adversa este aparitia nodulilor. Daca nu au mai mult de 10 milimetri, nodulii ar trebui sa dea inapoi in cateva luni, dar daca depasesc aceasta dimensiune, lucrurile se complica si apare diagnosticul de adenopatie axilara", a declarat dr. Adriana Sorete-Arbore, sefa Ambulatoriului Clinic din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie. Adenopatia axilara este termenul care defineste umflarea excesiva a ganglionilor din cauza infectiei. Acesta se trateaza cu medicamente antituberculotice, dar se poate ajunge chiar la interventie chirurgicala, pentru scoaterea puroiului. Deocamdata, in niciunul din cele 12 cazuri de reactii adverse inregistrate la Iasi nu a fost necesara operatia sau tratamentul cu medicamente specifice TBC.

Imunizarea cu BCG, sistata

Potrivit medicilor, cazurile ajunse la spital sunt dramatice. Pacientii, desi au varste mici, sunt supusi tratamentului timp de jumatate de an, ca si cum ar fi bolnavi de tuberculoza. „Unii bebelusi care se imbolnavesc din cauza vaccinului BCG sangereaza in zona in care a fost facuta injectia, iar acolo apare si puroi. De obicei, reactiile adverse apar la peste trei saptamani de la imunizare, iar de multe ori pot trece chiar si luni pana cand copilul se simte rau", a declarat Adriana Elencu, medic de familie iesean.

Conform Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, in tara nu s-a inregistrat niciun caz de imbolnavire pe cand vaccinul era produs de Institutul Cantacuzino. „Trebuie vazut daca reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, care au fost raportate, se incadreaza in limitele normale sau nu. Acestea vor fi analizate, avand in vedere ca la nivel national s-au inregistrat 115 cazuri de reactii adverse", a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii a decis ieri sistarea vaccinarii bebelusilor impotriva tuberculozei, pana cand se vor constata cauzele care au produs aceste reactii. De asemenea, institutia a solicitat expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma imunizarii nou-nascutilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii