TEST Cât de bine stăpâneşti limba română
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

TEST Cât de bine stăpâneşti limba română

GALERIE
gramatica limba romana
  • gramatica limba romana
- +

Testul conţine 15 întrebări care vă testează cunoştinţele de limba română (gramatică şi vocabular). Sub întrebări găsiţi răspunsurile corecte şi interpretarea rezultatului.

1. Alegeţi enunţul corect dintre următoarele:

a. Scenaristul avea la dipoziţie decât 11 zile pentru a termina piesa

b. Băiatul al cărei pisică a dispărut îşi caută animalul de cinci zile

c. Elevul a intrat la oră odată cu profesorul

2. Alegeţi enunţul greşit dintre următoarele:


a. La farmacie, a cerut un medicament pentru ameliorarea durerii

b. Întrucât copilul dormea, a fost nevoită să dea sonorul la minimum

c. Cel mai bine plătită sportivă este o jucătoare de tenis de câmp

3. Găsiţi sinonimul potrivit pentru „fortuit”

a. forţat

b. inopinat

c. inopinant

4. Despărţirea corectă în silabe a cuvântului „sculptură” este:

a. scul-ptu-ră

b. sculp-tu-ră

c. sculpt-u-ră

5. Atunci când vorbim de o unitate de măsură, pluralul de la „lux” este:

a. luxe

b. luxuri

c. lucşi

6. Ce figură de stil găsim în formularea „noapte albastră”?

a. epitet

b. metaforă

c. oximoron

7. Două cuvinte care se scriu identic, dar se pronunţă diferit se numesc:

a. omofone

b. paronime

c. omografe

8. În construcţia „Marian are de făcut două prezentări pentru mâine”, verbul „a face” apare la modul:

a. conjunctiv

b. participiu

c. supin

9. Construcţia „micul om mare” este un exemplu de:

a. antiteză

b. oximoron

c. eufemism

10. Cum se numeşte procedeul prin care, din literele unui cuvânt, se formează un altul:


a. amestecare

b. metagramare

c. anagramare

11. Dintre următoarele cuvinte, alegeţi-l pe acela care este palindrom:

a. iatac

b. cotoi

c. caiac

12. Câte sunete are cuvântul „sfinx”:


a. 6

b. 5

c. 7

13. „Fulie” înseamnă:

a. Roată specială cu şanţ pe circumferinţa exterioară, pe care se montează o frânghie sau o curea pentru a transmite o mişcare circulară

b. Podoabă de pietre preţioase

c. Piesă metalică în care se fixează becul electric şi care asigură contactul becului cu reţeaua electrică

14. Alegeţi construcţia corectă:

a. Poliţia i-a poprit averea până la finalizare anchetei

b. Poliţia i-a proprit averea până la finalizare anchetei

c. Poliţia i-a pus proprire pe avere până la finalizarea anchetei

15. Alegeţi seria ale cărei cuvinte se trag din limba latină:

a. viaţă, corp, minte, sănătate

b. casă, masă, preot, pantof

c. castron, furculiţă, covor, scaun

Răspunsuri corecte

1. c
2. a
3. b
4. b
5. c
6. a
7. c
8. c
9. b
10. c
11. c
12. a
13. b
14. a
15. a

Interpretarea rezultatelor

0-6 răspunsuri corecte – nivel scăzut de cunoaştere a limbii

7-11 răspunsuri corecte – nivel mediu de cunoaştere a limbii

12-15 răspunsuri corecte – nivel avansat

Text realizat de greatnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

Filmuletul zilei

opinii

Progresism

Codrin Liviu CUȚITARU

Progresism

„Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Bogdan ILIESCU

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

pulspulspuls

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

Caricatura zilei

Biden și Putin

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.