Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial (P)

Testamentul lăsat de generația Unirii

GALERIE
foto drapel
  • foto drapel
- +

În urmă cu 100 de ani, toate drumurile veneau spre Iași și plecau dinspre Iași, ca dintr-o ultimă redută a nucleului statalității noastre. Momentul întregirii s-a pregătit în capitala Moldovei.

Aici s-a conturat politica de stat în vremurile tulburi ale războiului, de aici au fost coordonate mișcările de front, în Piața Unirii, la Iași, au fost primiți, de către regele Ferdinand, soldații din cele două batalioane de voluntari ardeleni și bucovineni, dornici să se alăture armatei române. Aici au avut loc acțiunile pregătitoare ale Unirii. Și tot de aici a plecat regele Ferdinand pentru a ajunge pe 1 decembrie 1918 la București.

Pe noi, cei de azi, ne desparte de generația întregirii un veac întreg. S-au întâmplat multe de atunci. Am crescut și ne-am dezvoltat uluitor în perioada interbelică, am trecut prin vremurile tulburi ale sfârșitului anilor ´30, am traversat perioade de război și de foamete, am cunoscut comunismul cu ororile sale. Și-apoi, după 1990, am putut respira din nou în libertate.

Ne-am gândit mereu la România anului centenar ca la o Românie ideală. Însă țara nu e aşa cum ne-am fi dorit-o. Pentru că românii din Bucovina de Nord și din Basarabia trăiesc și acum între hotarele altor state, pentru că atâția români din țară hotărăsc să emigreze, pentru că nu reușim să avem scopuri și interese comune, ca popor, pentru că, în fine, tot anul centenar a fost o salbă de sărbători mai mici, în loc să se constituie într-o singură, mare și vibrantă sărbătoare a națiunii.

Anul dedicat Centenarului Unirii ne-a marcat pe toți. Ne-a făcut să ne gândim mai mult la ce s-a întâmplat în 1918, dar și la cum am ajuns până aici, la câte împliniri și câte eșecuri am înregistrat la scara națiunii. Pe-atunci, Iașul era legat de restul țării prin drumul de fier. Infrastructura egala nivelul țărilor occidentale. Astăzi, orașul e izolat și nu se poate dezvolta în acord cu potențialul său. Ca ieșean, cred că realizarea unor căi de comunicație moderne, care să lege capitala Moldovei de restul țării și, mai departe, de Europa, rămâne cea mai importantă sarcină a generației noastre.

Un obiectiv ca acesta se poate realiza tocmai prin ceea ce au folosit și înaintașii noștri acum 100 de ani - consensul la nivelul clasei politice. Adoptând legea pentru construirea Autostrăzii A8, noi, parlamentarii, indiferent de partid sau de doctrină, am demonstrat că, dacă există voință, poate exista și consens. Vom avea nevoie de consens, așa cum au avut și cei care au făcut posibilă întregirea, ca să trecem de la etapa legislativă la cea a construirii efective a acestei atât de așteptate autostrăzi.

Cred că acum, în prag de 1 decembrie 2018, trebuie să lăsăm la o parte retorica centenarului, atât de folosită în acest an și atât de uzată. Să nu ne raportăm dihotomic la România de atunci și la România de azi, să lăsăm deoparte dezbinarea şi să lucrăm împreună pentru binele ţării. Acesta este adevăratul testament de împlinit lăsat de generația Unirii.

 

Doru-Adrian PĂNESCU

Senator PSD Iași


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri