anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

Guvernul României este condus de un militar de carieră acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Un general suspectat de hoţie. „Plagiatul reprezintă furt intelectual, iar instituţiile abilitate trebuie să-i sancţioneze drastic pe cei care îşi însuşesc munca intelectuală a altora”, spunea cândva preşedintele Iohannis. În cazul Ciucă, au existat însă presiuni asupra „instituţiilor abilitate” invocate de preşedinte, iar Parchetul General cercetează modul în care s-a făcut repartizarea aleatorie a dosarului de plagiat a premierului. Mai exact, cum de sesizările privind teza de doctorat a şefului PNL au nimerit fix pe masa unui judecător apropiat de PNL? Care judecător a depus apoi cerere de pensionare.

România este apărată de hoţi de un ministru cu patalama de hoţ. Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai a stabilit că suspiciunile de furt intelectual în cazul Bode se confirmă. Şeful poliţiştilor şi jandarmilor a dat cu jula. Scrie negru pe alb în sentinţa UBB, în ciuda presiunilor la limita legii făcute de ministrul de Interne. Care presiuni politice continuă. E suficient să aruncăm o privire la principalele televiziuni din România, unde cuvântul plagiat nu poate fi rostit nici în pauzele publicitare.

Nu demult, plagiatul era sancţionat politic şi în ţara noastră. Ministru al Educaţiei la acea vreme, profesorul Sorin Cîmpeanu a demisionat după ce presa a relatat că şi-a însuşit cu nesimţire capitole întregi din suportul de curs. Ministru la Digitalizare, Florin Roman a plecat din guvern în decembrie 2021, după ce s-a dovedit că şi-a plagiat teza de master şi şi-a trecut în CV diplome inexistente. Cei doi hoţi au făcut un pas în spate, s-au „sacrificat”, vorba lui Cîmpeanu, pentru ca săptămâna trecută să fie promovaţi de PNL ca vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor. „Un şut în fund, un pas înainte”, noul manifest politic al celor care îşi spun urmaşii Brătienilor.

Furtul intelectual se probează în instanţă, vor spune unii. Cu precizarea că în instanţă, dacă faci parte din marea familie a „urmaşilor”, judecătorul poate face pierdute sesizările, vezi cazul Ciucă, sau, mai nou, însuşi ministrul Justiţiei anunţă achitări, înainte de soluţionarea dosarului. În ultimele două săptămâni, Predoiu (PNL) nu a reuşit să ofere un răspuns credibil după ce s-a antepronunţat în cazul Hosu. Ce-i drept, nici nu prea l-a întrebat nimeni, pentru că principalele televiziuni respectă omerta la toate subiectele sensibile pentru guvern.

În plină criză a energiei, ministrul de resort este acuzat că a promovat şi protejat politic un fost ofiţer SRI, reţinut recent pentru că a achiziţionat ilegal măşti pentru ministerul Apărării. Armată, servicii secrete, energie, corupţie cu ramificaţii în guvern, avem în această speţă toate ingredientele unui dosar care într-o ţară civilizată ar face boom şi ar rade bună parte din elita politică. La noi, ministrul Virgil Popescu (PNL) nici nu s-a sinchisit să conteste „paternitatea” lui Ţuţu.

Există tentaţia să spunem că liberalii au promovat cea mai mizerabilă formulă de executiv din ultimii 30 de ani. Ar fi puţin exagerat. Dacă ne amintim de „garniturile” de guvern servite de Tăriceanu în perioada 2006-2008, apoi de miniştrii liberali din USL 1, observăm că mai toţi au ajuns apoi să-şi scrijelească numele prin „beciul domnesc”. Faţă de perioada respectivă sunt însă două diferenţe majore. Pe de o parte, lipsa presiunii publice faţă de cei mânjiţi. O diferenţă explicabilă prin faptul că avem un război la graniţă şi un curent majoritar care se teme, pe bună dreptate sau nu, că Rusia abia aşteaptă o scâteie pentru a manipula în interes propriu frustrările sociale. Pe de altă parte, de această dată miniştrii PSD par nişte sfinţi prin comparaţie cu omologii de la PNL. Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.