Pacienții incluși în Programul Național de Oncologie-Subprogramul Național de Testare Genetică, diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, vor beneficia, în premieră la Iaşi, începând cu 15 noiembrie, de servicii de testare genetică pentru stabilirea tratamentului țintit pentru aceste afecțiuni. Este vorba de bolnavii diagnosticaţi cu cancer colorectal local avansat sau metastazat, cancer ovarian, cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici -NSCLO, şi cancer de sân.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31
„Deoarece în țările din Vestul Europei serviciile de testare genetică sunt recomandate la o scară largă pentru utilitatea lor și pentru impactul pozitiv pe care îl au în stabilirea tratamentului personalizat, considerăm că este vital ca aceste servicii să fie decontate şi la noi, în mod gratuit, pacienților eligibili, pentru a le oferi o șansă mare în lupta cu cancerul. Scopul Subprogramului Național de Testare Genetică este esențial în managementul medical, oferind o șansă pacienților diagnosticați cu aceste afecțiuni de a beneficia de o calitate mai bună a vieții prin abordarea unui tratament țintit”, a precizat Radu Ţibichi, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iaşi.
Testările vor fi făcute de către Instititutul Regional de Oncologie din Iaşi și Investigații Medicale Praxis SRL, singurii furnizori de servicii medicale care îndeplinesc criteriile prevăzute de lege pentru acordarea serviciilor de testare genetică.
Tratament personalizat după testare
Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi, a spus că prin testarea profilului molecular al bolnavilor diagnosticați cu aceste tumori se asigură tratamentul personalizat aferent medicamentelor incluse în lista de medicamente aprobată prin Hotărâre a Guvernului. Recomandările pentru testarea genetică vor fi făcute de către medici de diverse specialităţi aflați în relație contractuală cu CAS Iași.
„În cazul pacienților diagnosticați cu cancer colorectal local avansat sau metastazat sau cancer ovarian local avansat și metastazat recomandarea pentru aceste servicii de testare genetică o poate acorda medicul în specialitatea oncologie medicală. Pacienții diagnosticați cu cancer bronhopulmonar pot obține recomandarea de testare genetică de la medicul în specialitatea oncologie medicală, pneumologie, chirurgie toracică, precum și medicul anatomopatolog care a efectuat examenul histopatologic. Pentru pacienții diagnosticați cu cancer de sân recomandarea se va face de către medicul de oncologie medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală”, a precizat Monalisa Artenie.
Medicii vor întocmi un referat de testare genetică cu care pacientul se va prezenta la furnizorii de servicii medicale care derulează Subprogramul Național de Testare Genetică. Rezultatele testării vor fi transmise atât bolnavului, cât și medicului de specialitate, în maximum zece zile lucrătoare.
Publicitate și alte recomandări video