Oamenii de știință au descoperit că testarea acizilor grași ar putea facilita identificarea copiilor expuși riscului de a suferi de diverse afecțiuni. În același timp, noul studiu contestă ideea că greutatea unui copil este cauza predominantă a bolilor care afectează metabolismul.
Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate
Un nou tip de test de sânge ar putea fi un avertisment timpuriu pentru diabet și alte complicații legate de obezitatea infantilă, sugerează o nouă cercetare.
Studiul, realizat de King’s College din Londra și publicat în revista Nature Medicine, relevă o nouă relație între lipide și bolile care afectează metabolismul la copii, care ar putea servi drept sistem de avertizare timpurie pentru afecțiuni precum bolile hepatice.
Oameni de știință afirmă că testarea acizilor grași ar putea facilita identificarea copiilor expuși riscului de afecțiuni legate de obezitate – inclusiv diabet zaharat de tip 2, boli hepatice și cardiace.
În spitale există deja aparate care testează plasma din sângele bebelușilor, iar cercetătorii sugerează că acestea ar putea fi utilizate pentru a-i ajuta pe medici să identifice mai rapid semnele timpurii de boală la copii pentru ca aceștia să aibă acces la tratamentul potrivit.
Descoperirile contestă, de asemenea, ideea comună conform căreia colesterolul este o cauză principală a complicațiilor legate de obezitate la copii, identificând noi lipide (acizi grași) care contribuie la riscurile pentru sănătate, cum ar fi tensiunea arterială, dar care nu sunt corelate doar cu greutatea unui copil.
Recunoașterea timpurie a copiilor expuși riscului acestor boli care le pun viața în pericol este esențială, spune dr. Karolina Sulek. Acest lucru le-ar permite, de asemenea, să aibă acces la tratamentul potrivit, spune medicul, care a făcut parte din studiu și a efectuat analiza la Steno Diabetes Centre Copenhagen (SDCC).
„Studiul oferă dovezi puternice ale nevoii mari de gestionare a obezității infantile și le oferă părinților încredere pentru a interveni în viața copiilor lor cu mai multă compasiune, ajutându-i să piardă în greutate”, a precizat dr. Karolina Sulek.
Lipidele au fost considerate în mod tradițional ca fiind acizii grași din organism, molecule bune sau rele de colesterol sau trigliceride, grăsimi care se găsesc în sânge și care sunt cele mai comune în corpul uman, dar dovezile actuale sugerează că există de fapt mii de tipuri diferite de lipide în organism, fiecare cu funcții separate.
„Timp de decenii, oamenii de știință s-au bazat pe un sistem de clasificare a lipidelor care le-au împărțit în colesterol bun și rău, dar acum, cu un simplu test de sânge, putem evalua o gamă mult mai largă de molecule lipidice care ar putea servi ca semne vitale de avertizare timpurie pentru boală”, a declarat dr. Cristina Legido-Quigley, lider de grup în Medicina Sistemelor la King’s College London, șef al Medicinei Sistemelor la SDCC, și autorul principal al studiului.
Potrivit medicului, pe viitor, aceste analize au potențialul de a reprezenta o modalitate cu totul nouă de a evalua riscul personal de îmbolnăvire al unei persoane.
„Prin studierea modului de modificare a moleculelor lipidice din organism, am putea chiar preveni cu totul bolile metabolice precum diabetul”, spune dr. Legido-Quigley.
Folosind o tehnică numită spectrometrie de masă, dovezile actuale indică mii de tipuri de lipide diferite prezente în organism, fiecare cu funcții separate.
Pentru acest studiu, echipa a folosit un eșantion de control de 1.300 de copii cu obezitate, cărora le-au fost evaluat lipidele din sânge. Ulterior, 200 dintre aceștia au fost supuși, timp de un an, modelului HOLBAEK, o intervenție privind stilul de viață pentru persoanele cu obezitate, populară în Danemarca.
Citirile ulterioare au arătat că, în cadrul grupului de intervenție, numărul lipidelor legate de riscul de diabet, rezistența la insulină și tensiunea arterială a scăzut, în ciuda unor îmbunătățiri limitate ale Indicelui de Masă Corporală (IMC), în cazul unor copii.
Următorul pas pentru cercetători este de a ajuta la înțelegerea modului în care genetica afectează lipidele și ce înseamnă acest lucru pentru bolile metabolice, precum și modul în care aceste lipide pot fi modificate pentru a îmbunătăți sănătatea.
Publicitate și alte recomandări video