De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testarea COVID la domiciliu: ce trebuie să știi? (P)

miercuri, 23 iunie 2021, 11:04
4 MIN
 Testarea COVID la domiciliu: ce trebuie să știi? (P)

SARS-CoV-2 se răspândește foarte repede, iar testarea este una dintre modalitățile care ajută la încetinirea răspândirii virusului. Cele mai eficiente teste pentru detectarea SARS-CoV-2 sunt testele RT-PCR și testele rapide antigen, care pot fi făcute și la domiciliu – în general este nevoie doar de recoltarea unei probe de tip exsudat nazofaringian pentru a putea diagnostica o infecție activă.

Dacă și tu ești în situația de a lua în considerare ideea de a te testa acasă, atunci îți propunem să trecem în revistă câteva informații importante despre testarea la domiciliu.

Informații importante despre testarea COVID-19 la domiciliu

E important să știi că în ultimele luni tot mai multe clinici private au început să pună la dispoziția populației servicii de testare și recoltare de analize serologice.

Astfel, cu ajutorul unor echipe medicale specializate, poți face în siguranță și din confortul propriei locuințe teste RT-PCR, teste rapide COVID și, în general, toate tipurile de teste aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De asemenea, mai trebuie să menționăm că toate buletinele de analize emise de către laboratoarele partenere ale acestor clinici sau unități medicale private sunt recunoscute național și internațional, inclusiv la toate punctele de trecere a frontierei, prin urmare îți pot fi de folos mai ales dacă ai nevoie de acest test pentru a merge în concediu în afara țării.

Cu alte  cuvinte, dacă alegi această cale va trebui doar să te documentezi temeinic, să alegi o clinică potrivită și să faci o comandă telefonică. Ulterior, o ambulanță va fi trimisă la domiciliul tău (sau la locul de muncă, după caz), iar echipajul specializat va preleva o probă.

Proba care ți-a fost prelevată de personalul medical din ambulanță va fi transporată apoi la laboratoarele specializate, unde va fi prelucrată, urmând ca personalul de specialitate să elaboreze un rapot medical și să îți trimită în cel mult 2-3 zile rezultatul (care uneori poate fi însoțit de eventuale recomandări medicale).

Dincolo de aceste considerente generale, fie că recurgi la teste COVID la domiciliu, fie că vrei mai degrabă să îți îndrepți atenția către teste rapide COVID, există câteva reguli de care trebuie să ții cont în ambele situații.

Astfel – potrivit recomandărilor medicale – nu va trebui să mănânci sau să bei niciun fel de lichid cu 4 ore înainte ca proba să îți fie recoltată.

De asemenea, e bine să știi că, indiferent de rezultatul obținut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca un test făcut la domiciliu să fie repetat și confirmat și de rezultatele unui test RT-PCR.

În general, aceste teste rapide (și în special cele bazate pe detecția de antigen) au câteva avantaje importante: sunt foarte ușor de aplicat, pot indica infecția în faza acută a bolii și oferă, așa cum sugerează și numele, rezultate într-un interval de timp foarte scurt.

La capitolul dezavantaje putem aminti faptul că acuratețea rezultatelor acestor teste COVID la domiciliu / teste rapide COVID depinde foarte mult de calitatea probei recoltate. În plus, calitatea testului este influențată și de concentrația virală, iar în multe cazuri sunt obținute rezultate fals negative și fals pozitive (adică rezultate pozitive greșite sau rezultate negative greșite la persoane care fie au infecția, fie sunt infectate cu alte tipuri de coronavirus).

Motivele enumerate anterior fac ca rezultatele obținute astfel să aibă nevoie întotdeauna și de o confirmare de tip RT-PCR, care în acest moment reprezintă standardul de diagnosticare.

Dincolo de aceste aspecte generale, mai trebuie să știi că înainte de a face un astfel de test este bine să te consulți și cu medicul de familie sau cu un medic specialist și să respecți întotdeauna indicațiile producătorului (pe care le găsești pe ambalaj).

Teste rapide COVID-19 în farmacii

Testele rapide COVID-19 se găsesc în aproape toate farmaciile clasice și online, iar prețurile lor se situează, de obicei, între 25 și 100 RON.

Sfatul nostru este ca atunci când alegi un test rapid antigen să te asiguri că specificitatea și sensibilitatea acestuia depășesc 90%, iar acuratețea precizată de producător se situează peste 97%. Toate aceste elemente măresc șansele de a obține un rezultat corect.

De asemenea, atunci când alegi un astfel de test este indicat să îl achiziționezi dintr-o farmacie cu o reputație impecabilă. Cu cât reputația farmaciei este mai bună, cu atât garanțiile oferite în privința modului în care a fost stocat testul vor fi mai demne de luat în seamă.

Nu în ultimul rând: aceste teste sunt soluția ideală nu numai pentru testarea la domiciliu, cât și pentru testarea colectivităților cu risc mare de infectare, așa că pot fi utilizate și de angajatorii care caută un mijloc eficient și rapid pentru a se asigura că angajații care aleg să vină la birou nu au o infecție activă.

Comentarii