Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Testarea gratuită pentru depistarea Hepatitei C, continuă la Iaşi!

GALERIE
cort_testare_hepatita_c_01cort_testare_hepatita_c_02cort_testare_hepatita_c_04cort_testare_hepatita_c_03
  • cort_testare_hepatita_c_01
  • cort_testare_hepatita_c_02
  • cort_testare_hepatita_c_04
  • cort_testare_hepatita_c_03
- +

După ce a contactat virusul hepatitei C, o persoană poate trăi şi 10-15 ani fără simptome. Nu  există dureri, omul nu ştie că  e infectat, iar în această perioadă “tăcută” a bolii poate transmite mai departe infecţia. De multe ori, boala e depistată târziu, când pacientul a ajuns deja la ciroză. Află cum te poţi testa gratuit pentru a depista la timp o eventuală infecţie cu Hepatita C.

Continuă testările gratuite pentru ieşenii care doresc să afle dacă sunt suspecţi de infecţie cu virusul Hepatitei C. Programul naţional de screening  pentru depistarea hepatitei C a ajuns la Iaşi la o nouă etapă: efectuarea de teste într-un cort amenajat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi efectuarea de teste pentru personalul sanitar din spitalele ieşene. “E foarte important să începem aceste programe de depistare a persoanelor care sunt infectate dar nu ştiu că au această boală. După ce a contactat virusul hepatitei C, o persoană poate trăi şi 10-15 ani fără simptome. Nu  există dureri, omul nu ştie că  e infectat, iar în această perioadă “tăcută” a bolii poate transmite mai departe infecţia. În prezent există tratament de vindecare a infecţiei cu virus hepatitic C şi e foarte important să facem astfel de campanii de depistare a bolii în rândul populaţiei”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel,  managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Acesta a fost prezent ieri la Iaşi, la Sala Verde a Prefecturii unde s-au prezentat şi noile componente ale campaniei de despistare a infecţiei cu hepatită C.

"Testul nu este dureros, nu se recoltează sânge, ci o probă de salivă. Rezultatele se află în 20 de minute. 

Important de ştiut: timp de jumătate de oră  înaintea testării nu trebuie să se consume alimente, lichide şi nici gumă de mestecat sau dropsuri. Mai doresc să precizez că un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul este bolnav de hepatită C. Doar că a contactat virusul. Unele persoane pot contacta virusul şi se vindecă spontan. Cei cu rezultate pozitive la aceste testări vor fi programaţi pentru a face o analiză care poate confirma sau infirma infecţia cronică cu hepatită C”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

De precizat că alături de testarea stradală şi cea a personalului medical din spitale, continuă şi testarea în două farmacii din Iaşi. Ieşenii care doresc să participle la această campanie gratuită de depistare a infecţiei cu hepatita C se pot programa pentru efectuarea unui test într-una din cele două farmacii sunând  la callcenterul 021.527.87.90.

„În 2018 intenţionăm să lărgim accesul la tratamentul interferon free!”

Ne bucură faptul că Iaşul este unul dintre centrele importante unde se desfăşoară astfel de programe de screeening. Îmi doresc să extindem astfel de acţiuni şi la localităţile din mediul rural. Ca ;i reprezentant al Consiliului Judeţean promit că vom oferi sprijin specialiştilor infecţionişti pentru ca astfel de testări să aibă loc şi în mediul rural”, a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Hepatita C este unul dintre ucigaşii tăcuţi. Oamenii află după ani de zile de existenţa infecţiei, de multe ori atunci când boala e deja într-un stadiu foarte avansat şi pacientul are deja complicaíi cum ar fi ciroza. De aceea e foarte important screeningul care alături de prevenţie şi de educaţie ne poate ajuta să reducem impactul unor astfel de afecţiuni. Boli care dacă sunt depistate la timp pot fi vindecate”, a  subliniat deputatul Tudor Ciuhodaru, prezent la întâlnire.

De adăugat că în momentul de faţă există şi în România tratament interferon free care duce la vindecarea infecţiei cu hepatită C în 99,32% din cazuri.Din păcate, tratamentul fiind foarte scump, iar fondurile limitate, pot beneficia de acest tratament doar pacienţii care din cauza infecţiei cu Hepatită C au fibroză hepatică de gradul 3 şi 4, dar şi angajaţii din sistemul medical care au contactat virusul şi au fibroză hepatică gradul 2. Prof. dr. Matei Streinu Cercel a declarat ieri la Iaşi că pentru anul 2018 se intenţionează lărgirea accesului la acest tip de tratament.

Intenţionăm să lărgim accesul la tratamentul interferon free pentru pacienţi depistaţi cu hepatită C, De anul viitor dorim să includem pe listele de tratament şi pacienţii cu fibroză gradul 2 dar şi pacienţii cu fibroză gradul 1 şi comorbidităţi”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri