anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei la Spitalul Providenţa

GALERIE
generic osteoporoza
 • generic osteoporoza
- +

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei marcată anual în data de 20 octombrie, Spitalul Providenţa oferă timp de o săptămână posibilitatea efectuării osteodensitometriei cu ultrasunete în mod gratuit.

Aşadar, în săptămâna precedentă Zilei Mondiale a Osteoporozei, în perioda 13 – 17 octombrie 2014, femeile cu vârste de peste 55 de ani sau aflate la menopauză, dar şi bărbaţii cu vârste de peste 70 de ani pot beneficia de testarea gratuită în baza programării.

Osteodensitometria cu ultrasunete realizată la nivelul călcâiului durează doar un minut şi arată instant dacă persoana suferă sau nu de osteoporoză sau dacă se află într-o fază premergătoare dezvoltării afecţiunii.

Pentru informaţii şi programări pacienţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau să se prezinte la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.


Mai multe detalii despre osteoporoză ne oferă în articolul de mai jos dr. Irina Caţarschi, medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Providența.


Osteoporoza, maladia silenţioasă ce cauzează tot mai multe fracturi
 
“Osteoporoza este definită ca o boală a scheletului, rezistenţa osului este compromisă, iar acest lucru creşte riscul de fractură. Din punct de vedere etimologic termenul de osteoporoză înseamnă "os poros".

Boala afectează o treime din femeile între 60 şi 70 de ani şi peste două treimi din cele de peste 80 de ani, însă este întâlnită şi la bărbaţi, mai ales în rândul celor cu vârste de peste 70 de ani.

Factorii de risc pentru osteoporoză

Printre factorii de risc pentru osteoporoză şi fracturile osteoporotice se numără:

•    factorii genetici şi constituţionali
•    rasa caucaziană
•    greutatea corporală redusă
•    antecedentele familiale de fracturi
•    consumul de medicamente (anticoagulante, glucocorticoizi, exces de hormoni tiroidieni, anticonvulsivante)
•    afecţiunile cronice precum malabsorbţia gastrointestinală, hipertiroidism, hiperparatiroidism primar, insuficienţă renală, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, lupusul eritematos sistemic
•    factorii nutriţionali (precum fumatul, aport scăzut de calciu, deficienţă de vitamina D, consum excesiv de alcool)
•    lipsa activităţii fizice

Cum se depistează osteoporoza?

Evaluarea osteoporozei se face la ora actuală prin osteodensitometrie sau DXA, find destinată în principal măsurătorilor de la nivelul coloanei vertebrale şi femurului proximal.

Evaluarea de la nivel vertebral este mai potrivită femeilor aflate la menopauză, întrucat pierd masa osoasă predominant la acest nivel. După vârsta de 70 de ani este mai bine să evaluam densitatea osoasă la nivelul femurului proximal întrucât apar modificări de spondilartroză la nivel vertebral. Antebraţul se evaluează în situaţii mai rare.
   
Ultrasonometria osoasă  realizează o evaluare cantitativa a unor parametri osoşi. Ea se efectuează la nivelul calcaneului, fiind un sediu accesibil, dar având în acelaşi timp o activitate metabolică intensă, asemănătoare sediului vertebral. Este important de precizat faptul că poate reflecta parţial densitatea osoasă la nivelul sediilor afectate cel mai des de fracturi.

Tomografia computerizata vertebrală reprezintă o metodă modernă pentru explorarea osteoporozei.

Riscul de osteoporoza poate fi evaluat în prezent prin testul FRAX care are la bază studii epidemiologice efectuate în diferite ţări. FRAX  este limitat doar la intervalul de vârstă 40-90 de ani.


În România 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi suferă o fractură din cauza osteoporozei

Fracturile vertebrale reprezintă cel mai comun tip de fractură şi sunt un factor de predicţie pentru o altă fractură atât la acelaşi nivel, cât şi în alt sediu. Consecinţele fracturilor vertebrale cauzate de osteoporoză pot fi multiple, de la dureri severe până la modificarea conformaţiei (cifoză, proeminenţa abdomenului), scăderea funcţiei pulmonare, scăderea calităţii vieţii şi creşterea mortalităţii.

Fracturile de şold sunt produse în majoritatea cazurilor prin cădere şi determină o creştere a mortalităţii cu 24-30%. În cazul a 50% din supravieţuitorii unei fracturi de şold sunt în incapacitate funcţională permanentă, iar 20% vor necesita îngrijire la domiciliu pe termen lung.
   
Fracturile de antebraţ sunt pe locul 3 în ceea ce priveşte incidenţa, dar chiar şi după 6 luni de tratament există un deficit funcţional la aproximativ 20% din pacienţi.

Cum se tratează osteoporoza şi cum se reduc riscurile de fracturi?

Tratamentul medicamentos se prescrie de către medicul specialist în urma evaluării tuturor parametrilor şi factorilor de risc şi se reevaluează obligatoriu anual.

Scopul tratamentului constă în reducerea riscului de fracturi de fragilitate, stabilizarea sau creşterea masei osoase şi reducerea durerii. De aceea, este important să instruim pacienţii să se adreseze pentru evaluări periodice medicului specialist.

Cum poate fi prevenită osteoporoza?

În profilaxia osteoporozei se ţine cont de alimentaţie care presupune un aport corect de vitamina D şi calciu, o alimentaţie echilibrată cu un aport caloric potrivit, interzicerea fumatului, dar şi de o activitate fizică aerobică moderată sau exerciţii izometrice realizate săptămânal.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X