Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei la Spitalul Providenţa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei la Spitalul Providenţa

GALERIE
generic osteoporoza
  • generic osteoporoza
- +

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei marcată anual în data de 20 octombrie, Spitalul Providenţa oferă timp de o săptămână posibilitatea efectuării osteodensitometriei cu ultrasunete în mod gratuit.

Aşadar, în săptămâna precedentă Zilei Mondiale a Osteoporozei, în perioda 13 – 17 octombrie 2014, femeile cu vârste de peste 55 de ani sau aflate la menopauză, dar şi bărbaţii cu vârste de peste 70 de ani pot beneficia de testarea gratuită în baza programării.

Osteodensitometria cu ultrasunete realizată la nivelul călcâiului durează doar un minut şi arată instant dacă persoana suferă sau nu de osteoporoză sau dacă se află într-o fază premergătoare dezvoltării afecţiunii.

Pentru informaţii şi programări pacienţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau să se prezinte la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.


Mai multe detalii despre osteoporoză ne oferă în articolul de mai jos dr. Irina Caţarschi, medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Providența.


Osteoporoza, maladia silenţioasă ce cauzează tot mai multe fracturi
 
“Osteoporoza este definită ca o boală a scheletului, rezistenţa osului este compromisă, iar acest lucru creşte riscul de fractură. Din punct de vedere etimologic termenul de osteoporoză înseamnă "os poros".

Boala afectează o treime din femeile între 60 şi 70 de ani şi peste două treimi din cele de peste 80 de ani, însă este întâlnită şi la bărbaţi, mai ales în rândul celor cu vârste de peste 70 de ani.

Factorii de risc pentru osteoporoză

Printre factorii de risc pentru osteoporoză şi fracturile osteoporotice se numără:

•    factorii genetici şi constituţionali
•    rasa caucaziană
•    greutatea corporală redusă
•    antecedentele familiale de fracturi
•    consumul de medicamente (anticoagulante, glucocorticoizi, exces de hormoni tiroidieni, anticonvulsivante)
•    afecţiunile cronice precum malabsorbţia gastrointestinală, hipertiroidism, hiperparatiroidism primar, insuficienţă renală, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, lupusul eritematos sistemic
•    factorii nutriţionali (precum fumatul, aport scăzut de calciu, deficienţă de vitamina D, consum excesiv de alcool)
•    lipsa activităţii fizice

Cum se depistează osteoporoza?

Evaluarea osteoporozei se face la ora actuală prin osteodensitometrie sau DXA, find destinată în principal măsurătorilor de la nivelul coloanei vertebrale şi femurului proximal.

Evaluarea de la nivel vertebral este mai potrivită femeilor aflate la menopauză, întrucat pierd masa osoasă predominant la acest nivel. După vârsta de 70 de ani este mai bine să evaluam densitatea osoasă la nivelul femurului proximal întrucât apar modificări de spondilartroză la nivel vertebral. Antebraţul se evaluează în situaţii mai rare.
   
Ultrasonometria osoasă  realizează o evaluare cantitativa a unor parametri osoşi. Ea se efectuează la nivelul calcaneului, fiind un sediu accesibil, dar având în acelaşi timp o activitate metabolică intensă, asemănătoare sediului vertebral. Este important de precizat faptul că poate reflecta parţial densitatea osoasă la nivelul sediilor afectate cel mai des de fracturi.

Tomografia computerizata vertebrală reprezintă o metodă modernă pentru explorarea osteoporozei.

Riscul de osteoporoza poate fi evaluat în prezent prin testul FRAX care are la bază studii epidemiologice efectuate în diferite ţări. FRAX  este limitat doar la intervalul de vârstă 40-90 de ani.


În România 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi suferă o fractură din cauza osteoporozei

Fracturile vertebrale reprezintă cel mai comun tip de fractură şi sunt un factor de predicţie pentru o altă fractură atât la acelaşi nivel, cât şi în alt sediu. Consecinţele fracturilor vertebrale cauzate de osteoporoză pot fi multiple, de la dureri severe până la modificarea conformaţiei (cifoză, proeminenţa abdomenului), scăderea funcţiei pulmonare, scăderea calităţii vieţii şi creşterea mortalităţii.

Fracturile de şold sunt produse în majoritatea cazurilor prin cădere şi determină o creştere a mortalităţii cu 24-30%. În cazul a 50% din supravieţuitorii unei fracturi de şold sunt în incapacitate funcţională permanentă, iar 20% vor necesita îngrijire la domiciliu pe termen lung.
   
Fracturile de antebraţ sunt pe locul 3 în ceea ce priveşte incidenţa, dar chiar şi după 6 luni de tratament există un deficit funcţional la aproximativ 20% din pacienţi.

Cum se tratează osteoporoza şi cum se reduc riscurile de fracturi?

Tratamentul medicamentos se prescrie de către medicul specialist în urma evaluării tuturor parametrilor şi factorilor de risc şi se reevaluează obligatoriu anual.

Scopul tratamentului constă în reducerea riscului de fracturi de fragilitate, stabilizarea sau creşterea masei osoase şi reducerea durerii. De aceea, este important să instruim pacienţii să se adreseze pentru evaluări periodice medicului specialist.

Cum poate fi prevenită osteoporoza?

În profilaxia osteoporozei se ţine cont de alimentaţie care presupune un aport corect de vitamina D şi calciu, o alimentaţie echilibrată cu un aport caloric potrivit, interzicerea fumatului, dar şi de o activitate fizică aerobică moderată sau exerciţii izometrice realizate săptămânal.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.