anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Crochiuri economice

Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse

GALERIE
creditor_prudent
 • creditor_prudent
- +

Testul creditorului privat prudent (CPP) nu înseamnă nimic altceva decât o analiză efectuată pe baza premiselor luate în considerare în cadrul planului de restructurare a debitorului, care presupune ca statul să se comporte întocmai ca un creditor privat - prudent şi diligent, vizând obţinerea unui grad cât mai mare de recuperare a creanțelor în varianta restructurării. Evident, varianta restructurării trebuie comparată cu alte două alternative posibile: cea a executării silite și cea a deschiderii procedurii falimentului. Insistăm pe această temă în contextul în care soluția restructurării obligațiilor bugetare (ROB) se impune încă pe scară relativ largă, datorită crizelor succesive și/sau suprapuse – financiară, sanitară, energetică, conflict armat în zonă etc. - cunoscute de economia românească. 

Avem în vedere mai ales sancțiunile economice la care s-a recurs pe fondul războiului ruso-ucrainean, care au impact negativ asupra activității contribuabililor din perspectiva importului/exportului anumitor mărfuri, furnizării unor servicii etc.

În materia testului CPP, Fiscul autohton este cât se poate de categoric. Dispune de tot ce este necesar ca din aplicarea acestuia să fie pusă în evidență varianta optimă de adoptat spre a se asigura maximizarea recuperării creanțelor de către Stat. Astfel, în cazul când urmare aplicării acestuia ”rezultă că varianta optimă o reprezintă acordarea ROB”, se aprobă respectivul plan de restructurare. Dacă în schimb ”rezultă că varianta prin care s-ar obține un grad mai mare de recuperare este una din celelalte variante – executarea silită sau deschiderea procedurii falimentului (n.ns.) – alta decât cea de acordare a restructurării obligațiilor bugetare, organele fiscale nu vor aproba debitorilor o astfel de facilitate fiscală.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OUG-modif-acte-normative.pdf). Problema reglementării a ceea ce reprezintă ROB s-a pus chiar înaintea crizei economice cauzate de pandemia Covid-19. În acest sens a fost adoptată OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.

Oricum, în permanență este necesar ca statul să aibă în vedere acordarea unor şanse de redresare economică, mai ales acelor contribuabili (persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice) care au afaceri viabile, spre a evita intrarea în insolvenţă/faliment, situație cât se poate de ineficientă sub aspectul probabilității recuperării creanţelor bugetare. Că în ultima perioadă, ROB s-a dovedit a fi benefică pentru mediul de afaceri, este indiscutabil. De aceea, astăzi, la trei ani de la adoptarea OG menționate, în contextul susmenționat, recurgerea la ROB rămâne extrem de actuală.

Aceasta este dictată de necesitatea consolidării resurselor financiare ale firmelor, asigurarea încasarii unor sume certe și periodice la buget, evitarea acumulării de către contribuabili a noi datorii bugetare. În afară de trecerea testului CPP, pentru a beneficia de ROB, mai este necesar ca firmele solicitante să nu îndeplinească condițiile stabilite de Codul de procedură fiscală pentru acordarea de eșalonări la plată, să prezinte un plan de restructurare, să nu se afle în procedura insolvenței, să nu fi fost dizolvate și să fie la zi cu declarațiile fiscale.

Dar în ce constă, până la urmă, acest balon de oxigen multnecesar anumitor firme, denumit ROB? Important pentru contribuabilul care intră sub incidența măsurilor respective (prin aprobarea planului de restructurare), pentru că se poate beneficia de la aprobarea plății eșalonate a obligațiilor bugetare principale, precum și a amânării la plată a accesoriilor și/sau a unei cote din obligațiile bugetare principale, în vederea anulării, până la chiar anularea unor obligații de acest fel. Tot aici se încadrează aprobarea conversiei în acțiuni a obligațiilor bugetare principale ori stingerea acestora prin darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului.

O imagine de ordin cantitativ în planul doritorilor de a intra sub incidența ROB, ne-o oferă Ministerul Finanțelor când arată că la nivelul lunii mai a.c. ”erau depuse un număr de 2.632 de notificări (termenul maxim de depunere fiind 30.09.2021) și un număr de 867 cereri de restructurare, din care aprobate 720 cereri. Cuantumul obligațiilor bugetare datorate de contribuabilii care și-au manifestat intenția de a beneficia de ROB este de 10.804 mil. lei, din care 7.428 mil. lei – obligații bugetare principale și 3.376 mil. lei – obligații bugetare accesorii.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectougmodifactenormative_09062022.pdf). Numai că aplicarea în continuare a ROB presupune aducerea unor noi adaptări textului OG nr. 6/2019. Mai precis, unele modificări și completări legate de anumite momente de raportare a datoriilor bugetare, dar și de efectuare a unor demersuri la ANAF (notificări). În mod concret, se impune ”prorogarea dispozițiilor referitoare la termenele de depunere a notificărilor și a cererilor depuse de contribuabili pentru a beneficia de măsurile de restructurare a obligațiilor bugetare (…)”, apoi ”având în vedere că perioada la care se raportează obligațiile bugetare restante este 31 decembrie 2020, iar până în prezent s-au mai acumulat datorii la bugetul general consolidat care ar trebui achitate până la data depunerii cererii, inclusive (…), este necesar ca restructurarea obligațiilor bugetare să se realizeze pentru obligațiile restante la 31 decembrie 2021 inclusiv.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OUG-modif-acte-normative.pdf).

Observăm că tocmai aceste cerințe ar urma să fie satisfăcute prin adoptarea recentului Proiect de OUG – aflat în consultare publică - privind modificarea unor acte normative (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectougmodifactenormative_09062022.pdf). Astfel, termenul de depunere a solicitării de restructurare este prorogat până la 31 iulie 2023 (față de 31 iulie 2022). Proiectul de OUG în discuție, odată adoptat, ar permite aplicarea măsurii ROB și pentru obligațiile bugetare administrate de organul fiscal local, însă procedura efectivă de implementare necesitând a fi aprobată de autoritatea deliberativă a UAT. Mai observăm că pot intra sub incidența ROB inclusiv ”obligaţiile bugetare principale şi accesorii stabilite de alte organe decât cele fiscale, precum și amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală (…)” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectougmodifactenormative_09062022.pdf).

Totuși, remarcăm că anumite categorii de obligații bugetare nu pot fi avute în vedere la aplicarea ROB: cele ce constituie ”fonduri europene sau fonduri publice naţionale aferente celor europene, taxele vamale, accizele și TVA pentru care competența de administrare revine Autorității Vamale, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectougmodifactenormative_09062022.pdf). În fine, cum era de așteptat, nu pot face obiect al ROB nici acele obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări precedente eșuate

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.