Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Crochiuri economice

Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse

GALERIE
creditor_prudent
  • creditor_prudent
- +

Testul creditorului privat prudent (CPP) nu înseamnă nimic altceva decât o analiză efectuată pe baza premiselor luate în considerare în cadrul planului de restructurare a debitorului, care presupune ca statul să se comporte întocmai ca un creditor privat - prudent şi diligent, vizând obţinerea unui grad cât mai mare de recuperare a creanțelor în varianta restructurării. Evident, varianta restructurării trebuie comparată cu alte două alternative posibile: cea a executării silite și cea a deschiderii procedurii falimentului. Insistăm pe această temă în contextul în care soluția restructurării obligațiilor bugetare (ROB) se impune încă pe scară relativ largă, datorită crizelor succesive și/sau suprapuse – financiară, sanitară, energetică, conflict armat în zonă etc. - cunoscute de economia românească. 

Avem în vedere mai ales sancțiunile economice la care s-a recurs pe fondul războiului ruso-ucrainean, care au impact negativ asupra activității contribuabililor din perspectiva importului/exportului anumitor mărfuri, furnizării unor servicii etc.

În materia testului CPP, Fiscul autohton este cât se poate de categoric. Dispune de tot ce este necesar ca din aplicarea acestuia să fie pusă în evidență varianta optimă de adoptat spre a se asigura maximizarea recuperării creanțelor de către Stat. Astfel, în cazul când urmare aplicării acestuia ”rezultă că varianta optimă o reprezintă acordarea ROB”, se aprobă respectivul plan de restructurare. Dacă în schimb ”rezultă că varianta prin care s-ar obține un grad mai mare de recuperare este una din celelalte variante – executarea silită sau deschiderea procedurii falimentului (n.ns.) – alta decât cea de acordare a restructurării obligațiilor bugetare, organele fiscale nu vor aproba debitorilor o astfel de facilitate fiscală.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OUG-modif-acte-normative.pdf). Problema reglementării a ceea ce reprezintă ROB s-a pus chiar înaintea crizei economice cauzate de pandemia Covid-19. În acest sens a fost adoptată OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.

Oricum, în permanență este necesar ca statul să aibă în vedere acordarea unor şanse de redresare economică, mai ales acelor contribuabili (persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice) care au afaceri viabile, spre a evita intrarea în insolvenţă/faliment, situație cât se poate de ineficientă sub aspectul probabilității recuperării creanţelor bugetare. Că în ultima perioadă, ROB s-a dovedit a fi benefică pentru mediul de afaceri, este indiscutabil. De aceea, astăzi, la trei ani de la adoptarea OG menționate, în contextul susmenționat, recurgerea la ROB rămâne extrem de actuală.

Aceasta este dictată de necesitatea consolidării resurselor financiare ale firmelor, asigurarea încasarii unor sume certe și periodice la buget, evitarea acumulării de către contribuabili a noi datorii bugetare. În afară de trecerea testului CPP, pentru a beneficia de ROB, mai este necesar ca firmele solicitante să nu îndeplinească condițiile stabilite de Codul de procedură fiscală pentru acordarea de eșalonări la plată, să prezinte un plan de restructurare, să nu se afle în procedura insolvenței, să nu fi fost dizolvate și să fie la zi cu declarațiile fiscale.

Dar în ce constă, până la urmă, acest balon de oxigen multnecesar anumitor firme, denumit ROB? Important pentru contribuabilul care intră sub incidența măsurilor respective (prin aprobarea planului de restructurare), pentru că se poate beneficia de la aprobarea plății eșalonate a obligațiilor bugetare principale, precum și a amânării la plată a accesoriilor și/sau a unei cote din obligațiile bugetare principale, în vederea anulării, până la chiar anularea unor obligații de acest fel. Tot aici se încadrează aprobarea conversiei în acțiuni a obligațiilor bugetare principale ori stingerea acestora prin darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului.

O imagine de ordin cantitativ în planul doritorilor de a intra sub incidența ROB, ne-o oferă Ministerul Finanțelor când arată că la nivelul lunii mai a.c. ”erau depuse un număr de 2.632 de notificări (termenul maxim de depunere fiind 30.09.2021) și un număr de 867 cereri de restructurare, din care aprobate 720 cereri. Cuantumul obligațiilor bugetare datorate de contribuabilii care și-au manifestat intenția de a beneficia de ROB este de 10.804 mil. lei, din care 7.428 mil. lei – obligații bugetare principale și 3.376 mil. lei – obligații bugetare accesorii.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectougmodifactenormative_09062022.pdf). Numai că aplicarea în continuare a ROB presupune aducerea unor noi adaptări textului OG nr. 6/2019. Mai precis, unele modificări și completări legate de anumite momente de raportare a datoriilor bugetare, dar și de efectuare a unor demersuri la ANAF (notificări). În mod concret, se impune ”prorogarea dispozițiilor referitoare la termenele de depunere a notificărilor și a cererilor depuse de contribuabili pentru a beneficia de măsurile de restructurare a obligațiilor bugetare (…)”, apoi ”având în vedere că perioada la care se raportează obligațiile bugetare restante este 31 decembrie 2020, iar până în prezent s-au mai acumulat datorii la bugetul general consolidat care ar trebui achitate până la data depunerii cererii, inclusive (…), este necesar ca restructurarea obligațiilor bugetare să se realizeze pentru obligațiile restante la 31 decembrie 2021 inclusiv.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OUG-modif-acte-normative.pdf).

Observăm că tocmai aceste cerințe ar urma să fie satisfăcute prin adoptarea recentului Proiect de OUG – aflat în consultare publică - privind modificarea unor acte normative (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectougmodifactenormative_09062022.pdf). Astfel, termenul de depunere a solicitării de restructurare este prorogat până la 31 iulie 2023 (față de 31 iulie 2022). Proiectul de OUG în discuție, odată adoptat, ar permite aplicarea măsurii ROB și pentru obligațiile bugetare administrate de organul fiscal local, însă procedura efectivă de implementare necesitând a fi aprobată de autoritatea deliberativă a UAT. Mai observăm că pot intra sub incidența ROB inclusiv ”obligaţiile bugetare principale şi accesorii stabilite de alte organe decât cele fiscale, precum și amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală (…)” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectougmodifactenormative_09062022.pdf).

Totuși, remarcăm că anumite categorii de obligații bugetare nu pot fi avute în vedere la aplicarea ROB: cele ce constituie ”fonduri europene sau fonduri publice naţionale aferente celor europene, taxele vamale, accizele și TVA pentru care competența de administrare revine Autorității Vamale, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectougmodifactenormative_09062022.pdf). În fine, cum era de așteptat, nu pot face obiect al ROB nici acele obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări precedente eșuate

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri