anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Testul de retină care îţi arată dacă faci infarct în următoarele 12 luni

GALERIE
retina
 • retina
- +

Se știe că modificările vaselor de sânge mici din retină sunt indicatori ai unei boli vasculare mai ample, inclusiv probleme cu inima. În noul studiu, publicat în jurnalul Nature Machine Intelligence și realizat de cercetători de la Universitatea din Leeds, au fost folosite tehnici noi de învățare profundă pentru a antrena un sistem de inteligență artificială (IA) ca să „citească“ automat scanările efectuate la retină și să identifice acele persoane care, în anul următor, ar putea avea un infarct.

„Învățarea profundă“ este, în fapt, o serie complexă de algoritmi care permit computerelor să identifice anumite modele în date și să facă predicții reale în funcție de acestea.

Precizie de 70-80%

În studiul publicat în revista Nature Machine Intelligence, cercetătorii arată că sistemul IA conceput de ei a avut o precizie între 70% și 80% și ar putea fi folosit ca un al doilea mecanism de trimitere la investigații cardiovasculare suplimentare a pacienților la care sunt descoperite modificări ale vaselor de sânge mici din retină. Oamenii de știință cred că acest nou test chiar ar putea revoluționa modul în care pacienții sunt examinați în mod regulat și preventiv pentru descoperirea din timp a bolilor de inimă.

Profesorul Alex Frangi, care conduce catedra de Medicină Computerizată de la Universitatea din Leeds și care a coordonat cercetarea, a explicat că „această tehnică deschide posibilitatea de a revoluționa screening-ul bolilor cardiace. Scanările retinei sunt relativ ieftine și sunt utilizate în mod obișnuit în multe cabinete de optică și oftalmologie. Ca urmare a screening-ului automat, pacienții care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi ar putea fi îndrumați către un specialist cardiolog. Scanările acestea ar putea fi folosite și pentru a urmări semnele timpurii ale bolilor de inimă“.

Studiul a implicat o colaborare la nivel mondial de oameni de știință, ingineri și clinicieni de la Universitatea din Leeds, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Universitatea din York, Institutul Cixi de Imagistica Biomedicală din Ningbo, parte a Academiei Chineze de Științe, Universitatea Coasta de Azur, Franța, Centrul Național pentru Informații în Biotehnologie și Institutul Național al Ochilor, ambele parte din Institutul Național pentru Sănătate din SUA, dar și de la și KU Leuven din Belgia. Datele necesare au fost obținute din UK Biobank.

„Folosirea inteligenței artificiale reprezintă un pas important în medicina viitorului, chiar a celui nu foarte îndepărtat, sperăm. Studiul menționat, care folosește baza de date din UK Biobank, este unul foarte serios și va fi de un real folos în diagnosticarea bolilor cardiovasculare. Predicția de posibil infarct, în următoarele 12 luni, se bazează pe date oferite de UK Biobank, și are în vedere o serie de algoritmi de genul: dacă cei aflați în studiu au HTA, colesterol mare, aterosleroză, atecedente cardiovasculare etc. Într-o cercetare similară, prin studiul modificărilor vasculare la nivel capilar, se poate pune în evidență dacă pacientul respectiv se află în timpul unui accident vascular acut. Acest lucru se bazează, în principal, pe faptul că circulația sanguină la nivelul retinei este asemănătoare cu cea de la nivelul creierului. Evident, la această observație, se adaugă și algoritmii menționați, tocmai pentru a realiza un tablou medical cât mai elocvent al subiecților aflați în studiu“, a explicat Prof. Dr. Dănuț Costin, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iași.

Unul dintre cercetători, Dr. Chris Gale, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Leeds și cardiolog consultant la Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, a explicat că „sistemul AI are potențialul de a identifica persoanele care participă la un screening oftalmologic de rutină și care prezintă un risc viitor mai mare de boli cardiovasculare, persoane pentru care tratamentele preventive ar putea fi începute mai devreme pentru a preveni bolile cardiovasculare premature“.

Studiu cu 5.000 de oameni

În timpul procesului de „învățare profundă“, sistemul de inteligență artificială (IA) folosit a analizat scanările retinei și scanările cardiace de la peste 5.000 de persoane. Sistemul IA a identificat asocieri între patologia retinei și modificările inimii pacientului.

Odată ce modelele de imagine au fost învățate, sistemul IA poate estima dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng, una dintre cele patru camere ale inimii, doar din scanările retinei. Un ventricul mărit este asociat cu un risc crescut de boli de inimă.

Cu informații despre dimensiunea estimată a ventriculului stâng și eficiența sa de pompare combinate cu date demografice de bază despre pacient, vârsta și sexul acestuia, sistemul IA poate face o predicție solidă cu privire la riscul de atac de cord din următoarele 12 luni.

În prezent, detaliile despre dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng al unui pacient pot fi determinate doar dacă acesta face teste de diagnostic, precum ecocardiografie sau RMN (imagistica prin rezonanță magnetică), la inimă. Aceste teste însă pot fi costisitoare și sunt adesea disponibile doar într-un cadru spitalicesc, făcându-le inaccesibile pentru oamenii din țările cu sisteme de sănătate mai puțin bine dotate - sau crescând inutil costurile de asistență medicală și timpii de așteptare în țările dezvoltate.

Sven Plein, profesor de imagistică cardiovasculară de la Fundația Britanică pentru Inimă, de la Universitatea din Leeds și unul dintre autorii studiului, consideră că „sistemul IA este un instrument excelent pentru dezlegarea tiparelor complexe care există în natură și asta este ceea ce am găsit noi aici - modelul complicat al modificărilor retinei legate de modificările inimii“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.