De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testul ministrului Sănătății în 2024 nu e cel de la alegerile parlamentare: ochii specialiștilor sunt ațintiți asupra campaniei de vaccinare antigripală

miercuri, 13 noiembrie 2024, 03:00
2 MIN
 Testul ministrului Sănătății în 2024 nu e cel de la alegerile parlamentare: ochii specialiștilor sunt ațintiți asupra campaniei de vaccinare antigripală

În anul în care candidează pentru alegeri parlamentare chiar de pe un post al PSD Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, trece printr-un test semnificativ cu privire la activitatea sa la conducerea ministerului. Una dinte deciziile care au schimbat cel mai mult activitatea românilor a fost cea legată de vaccinare, când, printr-un ordin de ministru, s-a decis ca România să nu mai achiziționeze stocuri de vaccin antigripal și să livreze, prin DSP-uri, medicilor de familie. Acum, medicul de familie emite rețete pentru toți cei care doresc, oamenii și le procură singuri din farmacii, pe bază de comandă, și apoi merg fie înapoi la medicul de familie, fie către un alt specialiști, să le realizeze.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 32

Anul trecut pariul ministerului nu a fost unul foarte reușit: venind oricum pe o scădere a interesului față de vaccinarea antigripală, măsură a dus la o prăbușire a cifrelor, pe toată țara, de peste 30-40% față de aceeași perioadă în ultimii cinci ani. La Iași, cifrele au fost similare, la fel și îngrijorările sistemului medical. Alexandru Rafila a spus însă că este o reacție normală de adaptare la un sistem nou, chiar într-o emisiune în studioul ZDI TV, apreciind că cifrele din campania de vaccinare 2024 – 2025 vor fi mai bune.

Recent, ministrul și-a apărat din nou poziția și a lăudat și procesul vaccinării în farmacii, unde Iașul este unul dintre orașele care performează, având peste 150 de farmaciști care au făcut cursuri și instruiri la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Faptul că odată ce primești o recomandare medicală pacientul respectiv se adresează farmaciei și nu trebuie să se mai întoarcă la medicul de familie, poate să își facă vaccinul în farmacie. Deci e vorba de o scurtare a drumului pacientului. Nici măcar nu mai discutăm de transportul în condiții speciale a vaccinului care, sigur, s-ar putea să fie discutat la un anumit moment, pentru că vaccinul se administrează imediat ce omul ajunge acolo, în farmacie”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Estimarea ministrului este că interesul românilor pentru vaccinarea în farmacie va crește și astfel se va reduce și riscul ca serul să fie transportat în condiții improprii de către pacienți.

În momentul de față sunt circa 50 de farmacii în județul Iași unde oamenii se pot imuniza antigripal.

„Da, vaccinarea va continua și anul acesta, farmaciștii sunt acreditați, vom avea farmacii pe care le-am anunțat și pe site-ul colegiului care fac vaccinarea antigripală, iar oamenii care au rețete se pot prezenta pentru imunizare. Și cei care nu beneficiază de compensare integrală sau parțială este bine să aibă înainte o recomandare a medicului de familie”, a precizat dr. Gabriela Tătărângă, președintele Colegiului de Farmacie din România, filiala Iași, pentru un material realizat în septembrie 2024 de către „Ziarul de Iași”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii