Text si discurs religios

miercuri, 10 noiembrie 2010, 18:22
3 MIN
 Text si discurs religios

Vineri si simbata se vor desfasura la Facultatea de Litere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi lucrarile Conferintei Nationale „Text si discurs religios". Ajunsa la a treia editie, aceasta manifestare stiintifica si-a propus sa edifice un ambient stiintific si spiritual favorabil schimbului de opinii intre filologi, oameni de cultura si teologi. La prima manifestare au luat parte in jur de 50 de cadre didactice si cercetatori iar la evenimentul din acest an si-au anuntat prezenta peste 70 de participanti. Cresterea numarului de cercetatori interesati de problematica lingvistica, filologica, istorica, filosofica si teologica a textului si discursului religios este consonanta cu prezenta la conferinta a unor nume recunoscute in stiintele umaniste din Romania. Lista ar fi mai lunga, dar este suficient sa aratam ca la editiile anterioare au luat parte sustinatori ai manifestarii veniti de la Bucuresti (acad. Sabina Ispas, prof. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Romane, prof. dr. Rodica Zafiu, prof. dr. Maria Catanescu), Timisoara (prof. dr. Vasile  D. Tara), Sibiu (prof. dr. Gheorghe Manolache) si Pitesti (prof. dr. Laura Badescu). Sa ne fie cu iertare daca am uitat pe cineva.

Inca de la prima editie, participarea ierarhilor locului, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, a conferit manifestarii o incarcatura spirituala care s-a dovedit benefica. Sprijinul moral si logistic al conducerii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" a fost amplificat de Decanatul Facultatii de Litere care a sprijinit eforturile organizatorilor. 

Vineri, 12 noiembrie, cu incepere de la ora 10.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universitatii, cuvintelor de intimpinare rostite de ierarhi si de gazde li se adauga comunicarile invitatilor speciali, academicianul Razvan Theodorescu si parintele profesor Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Numarul centrelor universitare care au aderat la invitatia de a lua parte la eveniment a crescut in timp. Cercetatorii ieseni participa in numar mare, iar prezenta, in acest an, a colegilor de la universitatile din Bacau, Suceava, Cluj si Chisinau este imbucuratoare, mai ales ca unul din telurile manifestarii este incurajarea cercetatorilor in formare sa ia parte la dezbaterile moderate, dirijate, sustinute de specialisti recunoscuti in cercetarea filologica nationala.

Organizarea conferintei nu ar fi fost posibila daca sprijinul acordat de Rectoratul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" si de conducerea Facultatii de Litere nu ar fi gasit ecou si in sufletele unor oameni extraordinari (nu ii pot numi altfel), care au inteles ca mai presus de venirea in Iasi a unor oameni de stiinta se afla chiar spiritul urbei, cu toate ale sale. Unii dintre acesti oameni au pus umarul la greu aratind de la inceput ca prefera ca efortul lor sa ramina necunoscut celor multi. Altii au primit in chip spontan si favorabil cererea de a participa cu ceea ce se poate la transformarea ideilor in fapte. Reprezentantii autoritatilor locale, mai cu seama cei ai Primariei, ai Casei de Cultura "Mihai Ursachi" si ai Directiei de Cultura si-au manifestat, de asemenea, disponibilitatea de a ajuta. Marturia acestor eforturi, pentru unii mai mari, pentru altii mai mici, se afla pe pagina de internet a conferintei, http://www.cntdr.ro/. Acolo, in spatele fiecarui cuvint se afla o poveste. Este povestea celor si-au dat seama ca un eveniment cultural este emblema unei comunitati. Nicicum mai bine decit prin participarea la organizarea Conferintei Nationale "Text si discurs religios" am inteles ca vorba si fapta omului, si ma refer acum la toti cei care au ajutat, sint esentiale pentru buna desfasurare a vietii ideilor celor care si-au anuntat prezenta la manifestare.

Vineri si simbata se vor desfasura la Facultatea de Litere a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi lucrarile Conferintei Nationale "Text si discurs religios". Le multumesc, in numele colectivului de organizatori, tuturor celor care au inteles importanta acestei manifestari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii