anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoase la licitaţie

GALERIE
teza_licenta_Titu_Maiorescu
  • teza_licenta_Titu_Maiorescu
- +

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, cu semnătura şi dedicaţia fiicei lui Nicolae Ceauşescu, sunt scoase la licitaţie joi, 2 februarie, la Artmark, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, cu semnătura olografă a unor scriitori celebri, dar şi alte documente istorice, manuscrise de colecţie, hărţi vechi sau fotografii cu autograf ce surprind momente importante din istorie.

Viitorul profesor universitar şi rector al Universităţii de la Iaşi, liderul de necontestat al Societăţii Literare „Junimea”, Titu Maiorescu scrie în 1861 teza de licenţă în drept, în limba franceză, pe care o susţine la Universitatea din Paris. Tânărul Maiorescu începea, astfel, un lung drum care îl va duce către deplina lui consacrare ştiinţifică şi academică într-o Românie europeană. Exemplarul unicat, scos la licitaţie are preţul de pornire de doar 300 de euro, face parte din ediţia publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar şi cuprinde corecturile, adăugirile şi comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu se reîntoarce în România cu trei titluri universitare (doctoratul la Berlin, licenţa în litere şi filosofie la Sorbona, licenţa în drept la Paris).

Alături de piesa de colecţie ce a aparţinut lui Titu Maiorescu este scoasă la licitaţie şi teza de doctorat „Extrapolări operatoriale” de Zoia Ceauşescu. Exemplarul original este semnat şi dedicat olograf de fiica lui Nicolae Ceauşescu, având preţul de pornire de doar 200 de euro.

După ce a obţinut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din Bucureşti, Zoia Ceauşescu publicat 22 de lucrări (înregistrate în baza de date a American Mathematical Society. Fapt interesant de menţionat, Zoia Ceauşescu a fost o mare iubitoare şi colecţionară de cărţi rare şi preţioase, pe care le studia cu plăcere atunci când voia să îşi ocupe timpul.

În cadrul aceluiaşi eveniment, din 2 februarie, vor fi scoase la licitaţie şi cercetările lui Eiffel – „Noi cercetări asupra rezistenţei aerului şi aviaţiei realizate în laboratorul Auteuil”. Exemplarul poartă semnătura şi dedicaţia olografă a proiectantului şi constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel, către tânărul confrate roman Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviaţie de la Bristol. Piesa extrem de rară are preţul de pornire de 250 de euro.

Pentru preţul de pornire de 300 de euro vor fi scoase la licitaţie cele două volume ale romanului social „Moromeţii” de Marin Preda. Piesa poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghişe. Tot pentru preţul de pornire de 300 de euro va fi scos la licitaţie şi romanul „Huliganii”, care poartă dedicaţia lui Mircea Eliade către Constantin Fântâneanu. Pentru preţul de pornire de 200 de euro va fi scoasă la licitaţie şi „Trilogia valorilor” de Lucian Blaga. Ediţia princeps poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Pentru Domniţa pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărţi...”.

Licitaţia de Cărţi, Hărţi, Manuscrise şi Autografe va avea loc joi, 2 februarie, ora 19:00, în sala de licitaţie de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.