
Un miliard de euro, aceasta este suma pe care au investit-o românii în titlurile de stat Tezaur disponibile în perioada 13 ianuarie – 7 februarie 2025. Ministerul Finanțelor spune că prima ediție din 2025 a marcat un record istoric cu cele cinci miliarde de lei investiți de către români și, cu o zi înainte de a începe să curgă perioada de dobândă pentru acești bani, statul a lansat a doua ediție Tezaur a anului.
De această dată, dobânzile sunt de 6,95% pentru titlurile cu maturitate de un an, cu 0,05% mai scăzute decât la prima ediție. În schimb, pentru titlurile cu maturități de 3 și 5 ani dobânzile anuale sunt de 7,65%, respectiv 7,95%, cu 0,15% mai mari decât cele oferite anterior.
Titlurile de stat au valoare nominală de un leu, sunt în format electronic, iar veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Perioada de subscriere în cea de-a doua ediție Tezaur lansată de stat a început luni, 10 februarie și se va încheia pe 5 – 7 martie, în funcție de modul și locul în care aleg investitorii să facă subscrierile.
Ce este important de știut:
- Cei care cumpără titluri de stat prin subunitățile poștate ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural, au la dispoziție cea mai scurtă perioadă de subscriere, până la 5 martie, mai exact.
- Persoanele care cumpără titluri de stat tot prin intermediul subunităților poștate, dar de data aceasta din mediul urban, perioada de subscriere este până pe 6 martie. Și tot până atunci se pot cumpăra titluri de stat și online, de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV). În județul Iași, în afară de oficiile poștale din municipiul Iași, se mai fac subscripții în titluri de stat tezaur la unitățile poștale din Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei, Cotnari și Tomești.
- În schimb, pentru achiziția titlurilor de stat prin unitățile Trezoreriei Statului, investitorii au la dispoziție cea mai lungă perioadă, până pe 7 martie.
- Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezxaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans, iar
- Dacă se răzgândesc, investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, prin depunerea unei cereri, însă numai în perioada de subscriere.
- Un investitor poate efectua mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
- Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.
Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. Data de emisiune a titlurilor din ediția a doua (cu codurile de emisiune 0168 pentru cele cu maturitate de un an, 0169 pentru trei ani și 0170 pentru cinci ani) începe la 11 martie. Prin urmare, scadența pentru titlurile cu maturitate de un an este la 11 martie 2026, perntru cele cu maturitate de trei ani la 11 martie 2028, iar pentru titlurile de stat cu dobândă de 7,95% și maturitate de cinci ani scadența este la 11 martie 2030 (vezi tabelul extras din prospectul de emisiune, așa cum a fost publicat de Ministerul Finanțelor).
Ca și la edițiile precedente, fondurile obținute de Ministerul Finanțelor din vânzarea titlurilor de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Atât în Iași, cât și în celelalte județe ale Rewgiunii Nord-Est, prima ediție a titlurilor de stat Tezaur a fost primită cu un interes deosebit din partea populației, care doar prin Trezorerii și Poșta Română a investit aproape 95 milioane de euro. În lei, suma a fost de 473.571.766, din care 91% au repsezentat subscripții realizate prin unitățile de trezorerie din județele Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui, iar 9% prin subunitățile Companiei Naționale Poșta Română din aceste județe.
Județul Iași s-a situat pe primul loc în ceea ce privește volumul total al investițiilor, cu peste 127,6 milioane de lei.
Publicitate și alte recomandări video