Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Thailanda a cerut Facebook să blocheze conţinutul care critică monarhia

GALERIE
facebook
  • facebook
- +

Autorităţile din Thailanda au avertizat compania Facebook să blocheze conţinutul publicat pe platforma de socializare care critică monarhia, până marţi, în caz contrar urmând să fie dată în judecată, informează bbc.com.

Facebook va trebui să elimine peste 130 de mesaje publicate pe pagini ale reţelei de socializare care pot fi vizualizate în Thailanda.
 
Compania a transmis că ia în considerare cererile de blocare a unor mesaje primite din partea guvernelor şi că va accepta să elimine conţinutul în cazul în care acele mesaje încalcă legile ţării în cauză.
 
În Thailanda, orice comentariu critic la adresa monarhiei poate duce la urmărire penală, încălcând prevederile legii ”lèse-majesté”. Vinovaţii de crima de lezmajestate (defăimarea, insultarea sau ameninţarea regelui, reginei, moştenitorului sau regentului) sunt condamnaţi la închisoare pe o perioadă de până la 15 ani.
 
Guvernul militar al Thailandei, care a ajuns la putere în anul 2014, a făcut eforturi mari pentru a suprima orice critică la adresa monarhiei. Mii de site-uri au fost blocate, iar numeroase persoane care au distribuit sau au apreciat pe Facebook mesaje defavorabile monarhiei au fost urmărite penal.
 
Comisia Naţională de Radiodifuziune şi Telecomunicaţii din Thailanda (The National Broadcasting and Telecommunications Commission) a transmis pentru BBC că Facebook a cooperat deja la blocarea anumitor pagini, dar că alte 130 de pagini ilegale ar fi încă vizibile în teritoriul ţării.
 
În anul 2016, viceprim-ministrul Thailandei a declarat că Google a acceptat să coopereze pentru eliminarea unui conţinut ofensator la adresa monarhiei statului.
 
Compania americană a transmis că a urmat politicile sale existente în privinţa eliminării conţinutului. ”Atunci când suntem notificaţi în legătură cu un conţinut ilegal prin procese oficiale, vom restricţiona accesul la acesta în ţara în care este ilegal, în urma unei analize amănunţite”, a transmis Google la acea vreme.
 
Plângerile legate de crima de lezmajestate pot fi formulate de oricine împotriva oricărei persoane şi trebuie să fie întotdeauna investigate de poliţie.
 
Procesele se desfăşoară de obicei în secret, iar pârâţii obişnuiesc să peldeze vinovaţi, în speranţa că vor primi o sentinţă mai mică.
 
Peste o sută de persoane au fost acuzate de crima de lezmajestate de la lovitura de stat. Şapte persoane au fost reţinute de soldaţi luna trecută, inclusiv un avocat care este acuzat de încălcarea legii ”lèse-majesté” de 10 ori, pentru care sentinţa este de până la 150 de ani de închisoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri