Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

The Guardian: Taranii romani, o bariera in calea imbogatirii investitorilor straini

GALERIE
tarani, investitori
  • tarani, investitori
- +

Cealalta fateta a "invaziei romanilor" este deschiderea pietii terenurilor, in detrimentul economiei agriclturii locale, scrie The Guardian. Pe fondul isteriei create in jurul imigratiei romanesti de la inceputul anului 2014 un aspect crucial a fost uitat - granitele s-au deschis in ambele sensuri.

In timp ce tabloidele britanice hraneau isteria iminentei "invazii romanesti", potentialii intrusi se pregatesc la randul lor de o invazie: la 1 ianuarie 2014 luna de miere a Romaniei ca nou stat membru UE a ajuns la final si, in conformitate cu legislatia europeana, tara a fost obligata sa deschida piata terenurilor pentru investitorii straini.

Pentru Romania, o tara cu aproape 5 milioane de fermieri - circa un sfert din populatie-, a fost un motiv de ingrijorare. Sectorul fermier romanesc se afla de mai mult timp intr-un proces de eroziune cauzat de politicile de piata libera impuse de catre Uniunea Europeana si de statul roman.

Scosi de pe piata de catre gigantii din domeniul investitiilor agricole, care obtin cea mai mare parte a subventiilor oferite prin Politica Agricola Comuna a UE, micii fermierii se confrunta cu o alegere dificila: sa vanda si sa se mute in Occident in cautare de lucru sau sa reziste si sa accepte o viata din ce in ce mai anevoioasa pe masura ce saracia din mediul rural se accentueaza.

Aceasta situatie nu este una noua, scrie The Guardian aratand ca in ultimul deceniu, aproape 1 milion de hectare de teren romanesc au fost cumparate de catre companii straine care au profitat de catre lacunele juridice lasate deschise de catre stat.

In cadrul tranzitiei Romaniei de la comunism la o economie moderna, neoliberala, plecarea taranilor de pe pamanturi a fost perceputa de catre guvern ca un lucru inevitabil, un hop pe drumul catre o economie prospera, occidentala. In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela: varstnicii vor muri, iar tinerii vor parasi zonele rurale. Dupa cum explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, aceasta este "solutia naturala" la problema populatiei rurale din Romania.

In fapt, nu este vorba de o politica sociala ci de mecanica a pietei, de includerea Romaniei intr-o economie globala, ghidata doar de acumularea de bogatie si facilitata de politica. Taranii sunt un obstacol in fata acestei integrari, pentru ca nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru multi investitori - teren, cu tot ceea ce se afla pe el si sub el. Potrivit the Guardian, antipatia fata de tarani este, drept urmare, motivata doar de faptul ca stau in calea catorva oameni care fac o multime de bani.

Populatia rurala a Romaniei este in crestere; in fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras, invinsi de preturile in crestere, de numarul din ce in ce mai scazut de locuri de munca si de salariile mici. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, "oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile".

Nu este o coincidenta ca data de 1 ianuarie 2014 a fost o sabie cu doua taisuri, marcand atat deschiderea frontierelor occidentale pentru imigrantii romani, cat si a celor romanesti pentru investitorii occidentali. Acest schimb a fost un fundamnet al aderarii Romania la UE, mai scrie publicatia britanica.

Cu toate acestea, nu putem da toata vina pe Bruxelles. Aceleasi tari care se opun cel mai mult imigratiei sunt de multe ori cei mai infocati sustinatori ai pietei libere care a creat aceasta situatie. Mai mult decat atat, este vorba despre aceleasi tari care profita de deschiderea spre vecinii lor din Europa de Est.

Intre timp, Bucurestiul stie exact ce face. Polonia si Ungaria se confrunta cu aceeasi situatie, insa ambele tari au implementat legi care, intr-o anumita masura, cresc siguranta proprietarilor de terenuri. Desi este posibil ca motivele din spatele acestor legi sa fie populiste si nationaliste, rezultatele acestor politici reprezinta o opozitie la politicile hegemonice ale UE si o masura de protectie a populatiei rurale. Guvernul roman nu are niciun astfel de plan; aici politica terenurilor o urmeaza strict pe cea a UE - o politica care ii poate face pe puternicii Romaniei foarte bogati foarte rapid, incheie The Guardian.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri