anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

În luna octombrie, vă invităm în Zona Imaginarium

The Zone of SoundFiction la Iași

GALERIE
banner imagMihaela-Anica-unuLaura-Buruiana-unuHoria-Maxim-unuCatalin-Cretu-unu
 • banner imag
 • Mihaela-Anica-unu
 • Laura-Buruiana-unu
 • Horia-Maxim-unu
 • Catalin-Cretu-unu
- +

Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană și Cătălin Creţu sunt artiștii care aduc conceptul de concert-instalație la Iași. Cu sprijinul Filarmonicii Moldova Iași, pe 14 octombrie,  Zona Imaginarium vă așteaptă în Aula Bibliotecii Centrale Universiatre „Mihai Eminescu”. Un spectacol inedit într-o zi specială, cu o încărcătură spirituală pentru ieșeni și pentru întreaga Moldovă.

După Iași, Zona Imaginarium își continuă turneul pe scenele altor mari filarmonici din țară. Vom fi pe 16 octombrie la Pitești, pe 18 octombrie la Craiova și pe 20 la Oradea, culminând cu data de 22 octombrie, când spectacolul ajunge la Ateneul Român, București.

Zona Imaginarium provoacă urechea să vadă și ochii să asculte. Remixează simțurile prin conceptul de concert-instalație. Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu sunt cei care urcă pe scenă să picteze sunetele. Sunt inspirați de artiștii vizuali ale căror lucrări sunt proiectate și mixate în timpul concertelor.

Tehnicile multimedia sunt firul care leagă simțurile. Emoția este încapsulată în Zona Imaginarium și transpune spectatorii într-o altă dimensiune. SoundFiction este lumea paralel-creată, un tărâm unde muzica există perpetuu și este în permanentă metamorfoză, iar vizualul este perdeaua de iluzie care induce vraja. The Zone of SoundFiction, tema aleasă pentru ediția 2017, este zona în care sunetul devine imagine în mișcare, prin protagoniști și lucrările artiștilor vizuali.

Zona Imaginarium este un proiect cultural inedit, organizat de Asociația Culturală CULTURE ON și se desfașoară în parteneriat cu mari instituții de cultură din țară: Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești și Filarmonica Oltenia Craiova.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, alături de Institutul Cultural Român și Forumul Cultural Austriac.

 

Program Zona Imaginarium  #2017

 

•    CĂTĂLIN CREȚU – „Post-Cadenza” (violoncel solo)
•    WOLFRAM WAGNER - Trio pentru flaut, violoncel și pian
•    DINU LIPATTI -  Sonatina pentru mâna stângă (pian solo)
•    DAN DEDIU -  Habanera pentru flaut și violoncel
•    BOHUSLAV MARTINU - Trio pentru flaut, violoncel și pian


Despre Zona Imaginarium  #2017

Zona Imaginarium reprezintă o serie de spectacole realizate prin colaborarea dintre muzicieni români si austrieci, de prim rang, precum Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu şi artiştii vizuali contemporani, invitaţi în proiect. Proiectul readuce în actualitate muzica de cameră, fuziunea dintre arte şi tehnici – sunet, imagine, mixaj – formând astfel conceptul de „concert-instalaţie”. Originalitatea proiectului  constă în extinderea  virtuală și  îmbogăţirea  prin medierea  noilor tehnologii  a spaţiului „clasic”. Informații despre proiect puteti regăsi pe www.zona-imaginarium.ro, dar și pe   www.fb.com/zona-imaginarium.

 

Vă prezentăm artiștii Zona Imaginarium!

 

Mihaela Anica este un muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, care desfăşoară – atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile « Allegro Vivo » (Austria), « Acanthes – Flute Atelier » (Franţa), « Festivalul George Enescu » precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de « KulturKontakt Austria ». De asemenea, a câştigat, de-a lungul anilor, importante distincţii şi burse de excelenţă – Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation, printre altele.

 

Violoncelista Laura Buruiană, despre care New York Times scria „veritabilă virtuoză, ale cărei sunete izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori, de dramă”. După câștigarea premiului I la concursul internațional Young Concert Artists din New York în anul 2003, cariera violoncelistei se bucură de o recunoaștere pe plan mondial. Artista „ar putea la fel de bine să fie și o soprană. Ea îmbrățișează violoncelul ca pe o extensie a propriului corp, personificând lirismul potrivit unui instrument ce este atât de apropiat vocii umane” (Washington Post). În același an, câștigă și premiul I la concursul internațional Arturo Bonucci de la Roma, fiind definită ca „o artistă cu o intuiție muzicală excepțională, dotată cu o tehnică desăvârșită...” (La Gazzetta del Mezzogiorno).

 

Horia Maxim este considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet – grup constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susţinute pe scene din Germania, Franţa, Italia, Austria, Israel, Japonia şi, bineînţeles, din ţara sa de origine. De asemenea, a înregistrat variate lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007).  

 

Echipa noastră este completă pentru că îl avem alături pe Cătălin Crețu. Cătălin Creţu are o dublă formaţie, de inginer în profilul electromecanic şi compozitor, dobândită prin urmarea cursurilor Facultăţii de Maşini şi Instalaţii Electromecanice la Universitatea Tehnică din Petroşani şi Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţiile Pedagogie muzicală şi Compoziţie. Atras de domeniul muzical, Cătălin Creţu a aprofundat studiul artei sunetelor în cadrul unui master în Compoziţie multimedia absolvit la Hochschule für Musik und Theater Hamburg, şi mai apoi, al unui doctorat finalizat cu obținerea titlului de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.  

 

Împreună, cei patru formează rețeta de succes pentru „materializarea” conceptului The Zone of Sound Fiction (http://zona-imaginarium.ro/ ).  

Despre organizator

Asociația culturală CULTURE ON, organizație înființată în 2013, s-a născut din dorința unui grup de muzicieni de a se implica activ în viața societății românești, de a dezvolta un dialog cultural, de a se exprima liber și creativ. Scopul  Asociației  Culturale  CULTURE  ON este  de a iniția,  dezvolta  și de a promova  acțiunile  cultural ­ educaționale, contribuind  la susținerea  accesului  la informație,  valorificarea  patrimoniului  cultural, național și internațional, cât și libera exprimare.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X