VIDEO&FOTO: Bubuitură urmată de apariția unui nor imens de fum în Copou
Iesenii au auzit o bubuitura la ora 11:00. Imediat, în zona Copou spre Breazu s-a ridicat un n (...)
citeste totmarti, 19.01.2021
Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană și Cătălin Creţu sunt artiștii care aduc conceptul de concert-instalație la Iași. Cu sprijinul Filarmonicii Moldova Iași, pe 14 octombrie, Zona Imaginarium vă așteaptă în Aula Bibliotecii Centrale Universiatre „Mihai Eminescu”. Un spectacol inedit într-o zi specială, cu o încărcătură spirituală pentru ieșeni și pentru întreaga Moldovă.
După Iași, Zona Imaginarium își continuă turneul pe scenele altor mari filarmonici din țară. Vom fi pe 16 octombrie la Pitești, pe 18 octombrie la Craiova și pe 20 la Oradea, culminând cu data de 22 octombrie, când spectacolul ajunge la Ateneul Român, București.
Zona Imaginarium provoacă urechea să vadă și ochii să asculte. Remixează simțurile prin conceptul de concert-instalație. Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu sunt cei care urcă pe scenă să picteze sunetele. Sunt inspirați de artiștii vizuali ale căror lucrări sunt proiectate și mixate în timpul concertelor.
Tehnicile multimedia sunt firul care leagă simțurile. Emoția este încapsulată în Zona Imaginarium și transpune spectatorii într-o altă dimensiune. SoundFiction este lumea paralel-creată, un tărâm unde muzica există perpetuu și este în permanentă metamorfoză, iar vizualul este perdeaua de iluzie care induce vraja. The Zone of SoundFiction, tema aleasă pentru ediția 2017, este zona în care sunetul devine imagine în mișcare, prin protagoniști și lucrările artiștilor vizuali.
Zona Imaginarium este un proiect cultural inedit, organizat de Asociația Culturală CULTURE ON și se desfașoară în parteneriat cu mari instituții de cultură din țară: Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești și Filarmonica Oltenia Craiova.
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, alături de Institutul Cultural Român și Forumul Cultural Austriac.
Program Zona Imaginarium #2017
• CĂTĂLIN CREȚU – „Post-Cadenza” (violoncel solo)
• WOLFRAM WAGNER - Trio pentru flaut, violoncel și pian
• DINU LIPATTI - Sonatina pentru mâna stângă (pian solo)
• DAN DEDIU - Habanera pentru flaut și violoncel
• BOHUSLAV MARTINU - Trio pentru flaut, violoncel și pian
Despre Zona Imaginarium #2017
Zona Imaginarium reprezintă o serie de spectacole realizate prin colaborarea dintre muzicieni români si austrieci, de prim rang, precum Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu şi artiştii vizuali contemporani, invitaţi în proiect. Proiectul readuce în actualitate muzica de cameră, fuziunea dintre arte şi tehnici – sunet, imagine, mixaj – formând astfel conceptul de „concert-instalaţie”. Originalitatea proiectului constă în extinderea virtuală și îmbogăţirea prin medierea noilor tehnologii a spaţiului „clasic”. Informații despre proiect puteti regăsi pe www.zona-imaginarium.ro, dar și pe www.fb.com/zona-imaginarium.
Vă prezentăm artiștii Zona Imaginarium!
Mihaela Anica este un muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, care desfăşoară – atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile « Allegro Vivo » (Austria), « Acanthes – Flute Atelier » (Franţa), « Festivalul George Enescu » precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de « KulturKontakt Austria ». De asemenea, a câştigat, de-a lungul anilor, importante distincţii şi burse de excelenţă – Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation, printre altele.
Violoncelista Laura Buruiană, despre care New York Times scria „veritabilă virtuoză, ale cărei sunete izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori, de dramă”. După câștigarea premiului I la concursul internațional Young Concert Artists din New York în anul 2003, cariera violoncelistei se bucură de o recunoaștere pe plan mondial. Artista „ar putea la fel de bine să fie și o soprană. Ea îmbrățișează violoncelul ca pe o extensie a propriului corp, personificând lirismul potrivit unui instrument ce este atât de apropiat vocii umane” (Washington Post). În același an, câștigă și premiul I la concursul internațional Arturo Bonucci de la Roma, fiind definită ca „o artistă cu o intuiție muzicală excepțională, dotată cu o tehnică desăvârșită...” (La Gazzetta del Mezzogiorno).
Horia Maxim este considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet – grup constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susţinute pe scene din Germania, Franţa, Italia, Austria, Israel, Japonia şi, bineînţeles, din ţara sa de origine. De asemenea, a înregistrat variate lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007).
Echipa noastră este completă pentru că îl avem alături pe Cătălin Crețu. Cătălin Creţu are o dublă formaţie, de inginer în profilul electromecanic şi compozitor, dobândită prin urmarea cursurilor Facultăţii de Maşini şi Instalaţii Electromecanice la Universitatea Tehnică din Petroşani şi Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţiile Pedagogie muzicală şi Compoziţie. Atras de domeniul muzical, Cătălin Creţu a aprofundat studiul artei sunetelor în cadrul unui master în Compoziţie multimedia absolvit la Hochschule für Musik und Theater Hamburg, şi mai apoi, al unui doctorat finalizat cu obținerea titlului de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Împreună, cei patru formează rețeta de succes pentru „materializarea” conceptului The Zone of Sound Fiction (http://zona-imaginarium.ro/ ).
Despre organizator
Asociația culturală CULTURE ON, organizație înființată în 2013, s-a născut din dorința unui grup de muzicieni de a se implica activ în viața societății românești, de a dezvolta un dialog cultural, de a se exprima liber și creativ. Scopul Asociației Culturale CULTURE ON este de a iniția, dezvolta și de a promova acțiunile cultural educaționale, contribuind la susținerea accesului la informație, valorificarea patrimoniului cultural, național și internațional, cât și libera exprimare.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Cuvinte cheie: + zona imaginarium, muzica, artisti, Mihaela Anica, Horia Maxim, Laura Buruiană, Cătălin Creţu, BCU Iasi, culture on
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sunete de clopote şi lumânări în SUA pentru a omagia victimele epidemiei de COVID-19
Arafat: Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească. Abordarea noastră este menţinerea măsurilor
UE îl îndeamnă pe Biden să-şi asume leadership-ul luptei împotriva coronavirusului
Profesor, acuzat că a hărţuit o elevă, căreia i-a cerut poze nud
Raed Arafat: Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă
EURO 2020 ar putea fi organizat doar într-o singură ţară. “Se înţelege de la sine"
Germania extinde lockdownul din cauza COVID până în 14 februarie
Cîţu: Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom deschide şcolile pe 8 februarie
“Revolta de la Capitoliu a fost alimentată cu minciuni şi provocată de preşedinte”
Cîţu îi dă replica lui Voiculescu: Valeriu Gheorghiţă pleacă doar dacă spun eu
Noi categorii de persoane vor fi incluse în etapa a II-a de vaccinare
Roberto Bautista Agut şi-a cerut iertare după ce a comparat carantina din Australia cu o închisoare
Scenariile UEFA pentru Euro-2020: Grad de ocupare a stadioanelor între 0 şi 70 la sută
Campania de vaccinare: 34.807 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore
INSP: La întoarcerea în ţară, părinţii vaccinaţi vor fi liberi, copiii, în carantină
Ce spun autorităţile române despre decesele misterioase din Norvegia
Poli Iaşi i-a achiziţionat pe jucătorii Dylan Flores, Rafael Acosta şi Uros Duranovici
Pădurar lovit cu toporul în cap de un hoţ de lemne. Agresorul a fost arestat preventiv
Propunere: Distribuirea vaccinurilor anti-COVID în funcţie de contribuţia la PIB
(FOTO) Licitaţie adjudecată: Cum vor arăta autobuzele electrice poloneze aduse la Iaşi
Reîncep controversele privind cine să fie inspector pentru comunitatea romilor în Iași
România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender
Rusia anunţă un al doilea vaccin împotriva covid-19, cu o eficienţă de 100%
Partenera unui tenisman, supărată ca trebuie să se spele singură pe cap în pandemie
Un deputat ieşean bate obrazul profesorilor care refuză vaccinarea. Ce propunere face
Reţeaua Parler, preferată de fanii lui Trump, s-a relansat cu ajutorul Rusiei
Vă mai amintiţi de Ponta şi partidul PRO România? Încă mai există
Surse Antena3 : Iohannis intervine în scandalul PNL. Preşedintele s-a întâlnit în taină cu Orban
O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO: „Avea dreptul să cerşească”
Căprioară blocată într-un sloi de gheaţă, salvată de pompieri şi eliberată în pădure
REVOLTĂTOR Un ”gherțoi” a blocat o ambulanţă care urma să preia un pacient în comă
Un nou sezon al serialului „Las Fierbinţi” va debuta pe 2 februarie
Noua Inițiativă Bauhaus a Comisiei Europene perfectă pentru programul ECIPES!
Actorii Ben Affleck şi Ana De Armas s-au despărţit după aproximativ un an de relaţie
Fosta jucătoare de fotbal Georgiana Onea a decedat la vârsta de doar 21 de ani
Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte
Care este jurământul pe care îl va rosti Joe Biden la învestitură
Iașul revine în TOP după o zi de pauză. Pe locul 5 ca număr de cazuri noi
2.745 cazuri noi și 98 de decese din cauza COVID raportate în ultimele 24 de ore
Ninsori, intensificări ale vântului şi polei la munte, până miercuri la prânz
Emil Boc: Cred că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan, și de Ludovic Orban
Discuție spumoasă între liderul profesorilor din Iași și un fost ministru al Educației
De ce să-ți iei un televizor Philips Ambilight? Ce avantaje are? (P)
Nivelul de anticorpi după vaccin este mai mare ca cel după o formă severă de COVID
Activistul de mediu Daniel Bodnar, adus în stare gravă la Iași. Victimă a unui accident rutier
Profesor: „Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”
Cătălin ONOFREIJoaca de-a reformaÎmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup! |
Briscan ZARAMake Romania Great Again! |
Mihai DORINBunul păstor |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.