
Ți-a trecut prin cap să nu te duci la facultate ca să ai mai repede banii tăi? Citește mai întâi povestea lui Marian!

Spune-mi, și fii sincer cu mine, și mai ales cu tine însuți: știai ce vei face, EXACT, dupa terminarea liceului? Eu nu știam până ce nu am aflat notele de la „bac”.
Habar n-aveam în ce direcție o va lua viața mea. Aveam câteva idei, dar asta nu-i suficient ca să pot spune că eram sigur de ceea ce voiam să fac în continuare. Cu toate astea, aveam în cap două opțiuni, două facultăți la care voiam să intru. Și chiar am intrat la una din ele, așa că până acum totul e bine.
Sunt la facultate, îmi trăiesc viața de student cu bune și rele, însă, aș vrea să vă întreb: aveți colegi care n-au intrat la facultate? Cel mai probabil că aveți. Cred că toți avem. Din diverse cauze, unii dintre foștii noștri colegi n-au ales să urmeze o facultate, iar acum, în timp ce noi trăim cu frica la sesiunea de mâine, unde te simți de parcă ai da bac-ul la fiecare materie în parte, te întrebi: oare ce fac amicii noștri care n-au grija asta? Ce planuri de viitor au?
O să vă spun povestea unui bun prieten. Cineva care nu-i la nici o facultate. Povestea lui cred că va fi o bună sursă de inspirație pentru mulți liceeni.
Facultatea nu-i pentru toata lumea
Da, facultatea nu-i pentru toata lumea. Cuvintele astea mi-au rămas mult timp în cap. Le auzisem de la un tovaras, pe atunci consideram că, pentru cei de care facultatea nu-i de ei, sigur va fi de ei sapa, culesul de căpșuni etc. Am ajuns să fiu însă un om mai matur decât eram pe vremea aia, iar acum știu că treaba nu stă deloc așa. Într-adevăr, sunt oameni care, din diverse motive, probleme etc., nu ajung sa aibă un job bun, muncesc poate cu ziua ca să-și asigure subzistența. Sunt alții care ajung pe străzi… Dar asta nu e neapărat ca urmare a lipsei unei facultăți. Nu asta îți ia șansa la un job bine plătit, la o viață stabilă. Sunt multe exemple de oameni care au o diplomă de facultate numai bună de așezat mămăliga pe ea. Nu pentru că facultatea pe care au făcut-o ei nu e bună, ci pentru că nu s-au regăsit în ea. Sau n-au reușit să găsească un job pe filiera pe care și-au ales-o. Cât suntem noi de responsabili de ce ni se întâmplă? Totuși, noi alegem cum va decurge viața noastră. Să fim așadar fermi, și să luăm deciziile corecte în ce privește viitorul nostru. Iată, mai jos, un bun exemplu: povestea lui Marian!
La muncă în Germania, ca să-și urmeze visul
«Numele meu e Marian. Încă de la începutul clasei a IX-a am fost interesat de dezvoltarea personală, și totodată de ideea de a urma o carieră care să-ți ofere libertate financiară. O carieră care să te împlinească, și să nu simți că te duci la muncă ca o obligație. Așa am ajuns să învăț singur despre business și să cunosc oameni care au aceleași interese ca mine. Îmi amintesc și acum prima mea întâlnire cu un tovarăș, care a fost totodată și prima ocazie de a avea contact cu sfera antreprenorială. Eram în clasa a X-a, iar până în acel moment n-am avut tangențe cu acest coleg, dar dintr-o întâmplare am ajuns să ieșim amândoi în oraș. Am început să vorbim despre planuri de viitor și ce am vrea să facem în timpul liceului. De aici am aflat planul lui Cătălin: de a-și cumpăra un aparat foto pentru a face muncă de freelancer pe nișa de fotografie și videografie. Am observat că gândim la fel, apoi am dezvoltat legături puternice: am început să ne facem planuri pentru o viitoare companie media. De aici a început planul nostru pentru un business, la care am rămas fideli până în ziua de azi. În clasa a 12-a am luat bacul, și deja decisesem să nu o să urmăm o facultate și să intrăm direct pe piața muncii, pentru a strânge banii necesari visului nostru, și totodată a cumpăra materialele de care aveam nevoie pentru începerea business-ului. În patru zile după ce s-au afișat rezultatele de la bacalaureat, am plecat în Germania.
Am ajuns la o cunoștință a lui Cătălin. Ne gândeam că vom lucra doi ani pentru a strânge fonduri pentru planul nostru. Însă, din păcate, s-a întâmplat să mă accidentez la picior, așa că am stat în concediu medical o bună perioadă în Germania, apoi, din cauza anumitor certuri cu șefii de acolo, am ajuns să plecăm de la acel loc de muncă și să mergem în altă parte, în cu totul alt oraș. Am tăiat efectiv Germania în două, am mers dintr-un capăt al Germaniei în celălalt capăt, eu cu piciorul accidentat, fără cineva care să ne ducă: singuri, cu trenul. Ajunși acolo, la noul nostru loc de muncă, un abator, rana mea s-a înrăutățit: a trebuit să mă întorc în țară. Cătălin nu a fost nici el mai norocos: a avut și el parte de o accidentare după ce am plecat, culmea, tot la picior. Nu a mai durat mult și s-a întors și el acasă. Toată experiența asta în Germania ne-a alimentat și mai mult dorința de a ne crea propriul nostru business și de a obține acea libertate financiară mult râvnită.
„Sfat pentru toți elevii din an terminal la liceu și care se gândesc să plece în afară”
Așa am ajuns să ne respectăm și mai mult părinții, ne-am dat seama ce înseamnă muncă într-o țară străină, cât de greu e să fii departe de familie, și îi sfătuiesc pe toți tinerii să se gândească de două ori înainte să-și judece părinții. Ajunși în țară, Cătălin a reușit să se angajeze în domeniul vânzărilor, iar eu am ales să urmez o carieră în domeniul militar: școala de subofițeri, Forțelor terestre. Am planuri acum: vreau să fac o facultate, să dau la Sport, apoi vreau să devin ofițer.
Ca sfat pentru toți elevii din an terminal la liceu și care se gândesc să plece în afară sau să nu urmeze alte studii după ce au terminat, pentru că au văzut în jurul lor, probabil, persoane care au nu știu ce mașină, bani etc., sau oameni care „se descurcă” deși nu au o carieră concretă, ori lucrează „afară”, le-aș sugera să se mai gândească. Probabilitatea ca lucrurile să meargă prost, mai ales la început, este foarte mare „afară”. Creează-ți o carieră frumoasă, de care să fii mândru, decât să alergi din prima după bani. O iluzie…»
Tu ce alegi?
Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l ținem minte din ce ne-a povestit Marian e să nu alergăm după bani. Opriți-vă pentru un moment și gândiți-vă bine ce vreți să faceți, ce vreți să îndepliniți! Doar de voi depinde viitorul vostru, și doar voi sunteți responsabili pentru el.
Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI
Publicitate și alte recomandări video