Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tibi Uşeriu, întâmpinat de aproximativ 100 de fani la întoarcerea acasă

GALERIE
Tibi Useriu
  • Tibi Useriu
- +

Bistriţeanul Tibi Uşeriu, cel care a câştigat pentru a doua oară consecutiv maratonul 6633 Arctic Ultra, s-a întors, în noaptea de miercuri spre joi, în România, aterizând pe Aeroportul Internaţional Cluj, acolo l-au aşteaptat rudele, prietenii şi aproximativ 100 de fani. Tibi a mărturisit că cel mai dificil a fost startul, când a realizat ce îl aşteaptă în următorii kilometri, povestind însă că, datorită avansului pe care l-a avut, în acest an a putut să se oprească, să se aşeze pe sanie şi să admire Aurora Boreală.

Încă de la miezul nopţii, terminalul de sosiri internaţionale al Aeroportului din Cluj era neobişnuit de plin pentru o astfel de oră. Ultima cursă, care venea de la Luton Town, îl avea printre pasageri şi pe maratonistul bistriţean Tibi Uşeriu, care cu doar câteva zile în urmă a câştigat pentru a doua oară 6633 Arctic Ultra, un ultramaraton care se desfăşoară în zona
Cercului Polar.
 
Au venit rudele, prietenii, dar şi fani de-ai lui Tibi, mulţi din Bistriţa, însă şi din Cluj. Samuel şi alţi trei prieteni au alergat în mod simbolic distanţa din centrul oraşului până la aeroport, aproximativ 8 kilometri, ca să îl aştepte pe cel căruia acum i se spune şi ”Ice Man”. ”Ne-am înţeles pe Facebook să venim în alergare pentru a ne alătura lui Tibi în ceea ce face el. Îl apreciem pentru ceea ce a făcut şi pentru că a reuşit să facă performanţă în ciuda unor perioade mai grele pe care el le-a avut în viaţă. S-a redefinit”, a spus Samuel. Alţii l-au aşteptat cu ”o culegere” de mesaje din cele scrise de fani pe Facebook, în timp ce Tibi era în competiţie. O clujeancă a adus un borcan de prăjituri. ”Se numesc tobiţe. Sunt bezele de nucă cu o cremă de ciocolată şi cafea, pentru energie. Este macaronul de România şi este o prăjitură destul de pretenţioasă”, a explicat Nicoleta Nădăşan. După mai bine de o oră de la aterizare şi o lungă aşteptare a bagajelor, în terminal şi-a făcut apariţia şi eroul ultimei săptămâni. Tibi a mărturisit că maratonul a fost mai greu decât anul trecut, în ciuda faptului că de această dată a avut permanent un avans mai mare faţă de următori. ”Faţă de anul trecut nu a fost o diferenţă foarte mare, doar că a fost ceva mai frig. Concurenţa a fost mai mare decât anul trecut, a fost nevoie ca şi eu să scot ceva în plus faţă de anul trecut şi să apelez şi la experienţă, deşi asta nu m-a prea ajutat. A fost o competiţie friguroasă”, a explicat Tibi.
 
Tibi a povestit că cel mai dificil a fost startul, deoarece abia atunci a realizat ce provocare îl aşteaptă. ”La o competiţie de genul acesta nu te aştepţi să mergi şi să te întorci sănătos. Am avut ceva probleme, dar au fost destul de minore. Am avut degerături undeva în a treia zi, dar până la urmă am reuşit să le gestionez şi să ajung până la final cu ele. Cred că cel mai dificil a fost startul, când mi-am dat seama ce mă va aştepta în următorii kilometri. A fost dificil şi mi-am dat seama că de fiecare dată este tot mai greu. Cred că am instinct de supravieţuitor, sunt spontan şi de obicei rezolv problemele chiar dacă nu sunt pregătit. De data aceasta am fost pregătit şi mi-am dat seama că am avut probleme mai mari decât anul trecut”, a spus maratonistul bistriţean. În ciuda frigului extrem pe care l-a înfruntat, Tibi Uşeriu a povestit că traseul a avut momente frumoase, de care a putut să profite în primul rând datorită avansului mare pe care l-a avut faţă de ceilalţi competitori. ”Cred că nu o să uit toată competiţia şi acele nopţi care au trecut. La un moment dat a apărut Aurora Boreală. Atunci m-am pus jos pe sanie, mi-am făcut o cafea şi am stat să mă uit la ea până am început să îngheţ de frig. A fost unul dintre momentele pe care de data asta le-am savurat, pentru că data trecută nu am reuşit deoarece nu aveam un avans prea mare faţă de concurentul din spate. Acum mi-am permis şi asta”, a spus Uşeriu.
 
Sportivul a explicat zâmbind că în perioada imediat următoare se va întoarce la lucru la ONG-ul Tăşuleasa Social, astfel încât să nu fie concediat, şi că se pregăteşte pentru un nou ultramaraton dificil, în cursul anului 2017, de data aceasta în deşert. ”E prea devreme ca să spun dacă mai particip. Anul trecut m-am hazardat şi am spus că nu o să mai calc vreodată acolo. Acum trebuie să îmi revin şi mai văd până anul viitor. Acum mă voi întoarce la Tăşuleasă pentru că mă ameninţă ăştia că o să mă dea afară. Mi-au spus că mi s-a terminat concediul. Mă întorc la muncă. Avem o competiţie de terminat, avem Ziua Voluntarului şi ne ocupăm. Eu sunt angajat dincolo de toate astea. Nu îmi câştig existenţa din ceea ce fac. Dimpotrivă. Mă întorc la muncă şi la antrenamente. Va urma o competiţie în deşert, pentru că vreau să mă încălzesc. Cam la toate competiţiile la care merg eu este greu pentru că sunt competiţii considerate a fi printre cele mai grele din lume. Cu siguranţă va fi greu în deşert, pentru că acolo unde locuiesc nu am nici clima de antrenament şi cred că va fi mai greu la căldură decât la frig. Acum mă pregătesc de recuperare, care sper să fie rapidă şi să nu dureze prea mult”, a spus Tibi. Timp de câteva zeci de minute, Tiberiu Uşeriu a semnat autografe pe cărţi sau steaguri tricolore şi apoi a făcut poze cu cei care au venit să îl întâmpine la sosirea acasă.
 
Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat, vineri, 17 martie, pentru a doua oară consecutiv, maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursă desfăşurată pe distanţa de 350 de mile (peste 560 kilometri) în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit. Uşeriu a terminat cursa în 159 de ore, la ora locală 01.25, la Tuktoyaktuk (Canada), la o temperatură de - 36 de grade. În 2017, la startul maratonului arctic din Canada s-au aflat 24 de concurenţi, care s-au înscris în cele trei secţiuni: 120 de mile, plus 120 de mile şi 350 de mile, în ultima fiind şi Tiberiu Uşeriu (42 de ani), alături de alţi 17 participanţi. Din cei 18 înscrişi la start, doar Uşeriu şi încă trei participanţi – din Scoţia, Anglia şi Franţa – au mai participat la maraton. În 2016, Uşeriu a câştigat Maratonul 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de -62 de grade Celsius. La start s-au mai aflat doi români – Vlad Tănase şi Andrei Roşu – care au terminat la egalitate pe poziţia a treia.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri