anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Ţie nu ţi-e lehamite de Chirica?

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Că a furat Chirica, ete fleoşc! Dacă oraşul e cât de cât ok sau dacă azi e măcar un pic mai bine pe străzi decât ieri, de ce nu l-am mai vota. Pe om îl ştim, nu riscăm nimic. Doar ruşine să nu ne fie cu el.

România e plină de primari corupţi, majoritatea cu statutul protector, pentru că justiţia se uită în altă parte, de „hoţi neprinşi”. Şi o ştim cu toţii, nu e niciun secret. La noi cel puţin, să conduci o comunitate, adică să iei decizii care înseamnă în primul rând alocări de bani publici, fără să te lingi şi tu pe degete sau să cari la gură cu polonicul, e aproape de neînchipuit. Eşti văzut prost de „colegii de partid”, eşti „fraierul clasei”, dacă n-o faci. E aproape o ruşine să fii ales şi tu să nu te alegi cu nimic din asta. În paranteză fie spus, cred că unii fură numai din jenă, de teamă să nu fie arătaţi cu degetul de semeni. Dar cei mai mulţi o fac pentru că pur şi simplu pot, pentru că le e la îndemână şi pentru că le face plăcere. Pentru că, în general, e mai ok să te îmbogăţeşti, dacă se poate rapid şi fără prea multe riscuri, decât să nu.

Bun, asta ştim cei mai mulţi dintre noi, majoritatea covârşitoare, că e aproape cutumă să te caţeri la putere ca să te ghiftuieşti şi să-i ghiftuieşti şi pe ai tăi, dar de ce acceptăm asta fără să facem nimic? Sau, mai rău, unii dintre noi chiar să-l voteze pe cel în cauză din nou?

Mi-am pus întrebările astea de multe ori gândindu-mă la primarul Chirica. Omul are deja câteva dosare în lucru, toţi ieşenii ştiu că e mai bogat decât poate justifica cu veniturile oficiale, dar dacă-i întrebi şi azi dacă l-ar vota din nou, câteva zeci de procente ar fi spune da. Şi nu e o noutate că e cum e, că a băgat mâna adânc, ştia ieşeanul generic ce poamă e şi când l-a votat acum aproape trei ani. Mi-amintesc şi azi discuţiile recurente din campaniile trecute pentru primărie: Cu cine votezi? Cu Chirica. Dar e hoţ? Ştiu, dar ce, ceilalţi sunt mai buni? Toţi fură, ăsta măcar a mai făcut câte ceva. E un dialog clasic deja la noi. Dar explicaţia e în altă parte.

Oamenii ştiu că există şi candidaţi cinstiţi, că nu sunt chiar toţi la fel, dar motivul pentru care mulţi îl preferă pe hoţul care e deja pe funcţie, e cu totul altul decât că „a furat, dar a şi făcut”. E mai degrabă unul care ţine de ceea ce aş numi „setarea aşteptărilor”. Iar dacă vorbim despre Iaşi, Mihai Chirica, la fel ca în cazul lui Nichita dinaintea lui, şi ăla profund corupt, cum s-a şi dovedit în instanţe până la urmă, a fost reales pentru că mulţi ieşeni nu-şi doreau efectiv mai mult. Cu toate păcatele lui, Chirica le era suficient. Aşteptările lor de la un primar sunt altele decât ne imaginăm unii dintre noi.

În general, majoritatea nu vrea mare lucru când votează pe cineva, decât cel mult să o ducă un pic mai bine şi cel puţin să n-o ducă mai rău. Situaţiile în care oamenii aleg cu gândul la un viitor luminos sunt excepţii. Regula e: nu dau vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Votul confortabil sau comfort vote, cum ar spune romglezul. Puţini, întotdeauna prea puţini, votează cu gândul la mari proiecte, cei mai mulţi vor doar să nu fie deranjaţi, să se simtă în relativă siguranţă sau, cu vorbele prost înţelese, dar pline de sens ale inegalabilului filosof amator Gheorghe Hagi, să le fie bine ca să nu le fie rău.

Că a furat Chirica, ete fleoşc! Dacă oraşul e cât de cât ok sau dacă azi e măcar un pic mai bine pe străzi decât ieri, de ce nu l-am mai vota. Pe om îl ştim, nu riscăm nimic. Doar ruşine să nu ne fie cu el. Ok, şi-a pricopsit copilaşul cu o vilă, a mai dosit nişte bani prin cine ştie ce imobiliare, dar măcar nu şi-a vânat amanta cu poliţia locală, ca un idiot în călduri de care ajunge să râdă o ţară întreagă.

Chirica va mai fi votat cu siguranţă, dacă nu-i legat efectiv până la viitoarele alegeri sau dacă nu apare un candidat care să-l facă de râs în faţa majorităţii ieşenilor, şi nu doar a propriilor bule. Dar să-l faci de râs pe Chirica, nu-i aşa uşor. Că o fi el cam necioplit şi snob şi uşor semidoct, dar sigur nu-i un nătâng. Bine, ar mai fi o situaţie în care ar putea pierde. Să ne plictisim de el. Să ni se facă lehamite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.