Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţiganii care au reuşit în Franţa

GALERIE
tigani
  • tigani
- +

AFP a realizat un reportaj despre romii care, ajutaţi de diferite asociaţii, au reuşit să se integreze în Hexagon.

Povestea unui rom, Sorin Ciorbă, care provine dintr-o tabără, dar care a obţinut un apartament şi un loc de muncă, vine să contrazică declaraţiile lui Manuel Valls, care a afirmat că ţiganii nu se pot integra în Franţa, relatează AFP. "Viitorul meu este în Franţa, pentru muncă, pentru copii", spune Sorin, deşi ministrul francez de Interne a apreciat săptămâna aceasta că "majoritatea romilor trebuie escortată la frontieră" deoarece membrii acestei etnii nu se pot integra în ţara sa. În urmă cu patru ani, Sorin locuia împreună cu familia lângă Paris, "într-o casă de carton", într-una dintre taberele ilegale instalate pe terenuri virane în apropierea oraşelor, povesteşte el. În aceste tabere trăiesc, foarte precar, majoritatea celor 15.000-20.000 de romi prezenţi în Franţa. După câteva luni de la sosirea în Franţa, Sorin a avut "şansa" să întâlnească un asistent social din cadrul asociaţiei "Emmaüs Coup de main". El a putut, mai întâi, să se mute într-un "sat de inserţie", creat pentru 20 de familii la Saint-Denis, la periferia din nordul Parisului. "Am muncit, am construit bungalow-uri", continuă el. "La serviciu înveţi franceza", spune el, în apartamentul său colorat, într-un cartier bun în Paris, unde locuieşte împreună cu soţia şi cei şase copii care merg toţi la şcoală. Asociaţia l-a susţinut, după aceea, în demersurile pentru obţinerea unui titlu de sejur şi, mai ales, a unei autorizaţii de muncă, fără de care nu ar fi putut să semneze vreodată un contract de muncă la Emmaüs, care l-a angajat într-un magazin de obiecte de ocazie la Pantin. Restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari obligă la obţinerea unei asemenea autorizaţii, limitată la meserii considerate "deficitare".
 

"Vreau să muncesc"

 
"Trebuie să ni se ofere oportunităţi cu adevărat. Dacă ni se dau, putem reuşi", pledează Liliana Hristache, care a locuit în tabere în perioada 2004-2007, înainte să fie angajată ca mediatoare de către o asociaţie care a ajutat-o să îşi şcolarizeze fiica. În prezent, ea este paznic la un imobil de la periferia pariziană. "Aud ce spune Valls. Este adevărat că romii au o mentalitate foarte diferită. Când am ajuns în Franţa, eu şi cu soţul meu, nu ştiam ce înseamnă un contract de muncă, o fişă de plată... Dar acest lucru s-a schimbat, reuşim să ne adaptăm şi noi", subliniază ea. "Poate că sunt unii care fură", recunoaşte Sorin, care spune că a venit din România, în urmă cu cinci ani, pentru că i-a spus cineva că "cerşind la Paris poţi câştiga 50 de euro pe zi". "Dar nu suntem toţi la fel!", adaugă el. "Cerşind, poate câştigam doi euro pe zi. Era dur şi nu voiam să caut în gunoi", spune el. Ajutat de Emmaüs, el a muncit pentru o perioadă la cantina unei firme.
"În România este dur, nu există de lucru... Vreau să muncesc, voi face orice. Aici viaţa este frumoasă, poţi să ai o şansă să avansezi. De aceea suntem aici", a declarat el pentru AFP. Fără serviciu, unele familii pariază pe copiii lor. Familia Istfan, care locuieşte într-o tabără în apropiere de Paris, trimite şapte copii la şcoală, sperând că odată cu o calificare într-o meserie vor obţine "toate drepturile".
 

Edilii francezi: Nu pot fi integraţi

 
Totuşi, primarii francezi, fie că sunt de dreapta sau de stânga, susţin declaraţiile ministrului de Interne Manuel Valls, care a afirmat marţi că romii trebuie repatriaţi în România şi Bulgaria, explicând că le este imposibil să îi primească în comunităţile lor. "Problema romă nu se va rezolva multiplicând soluţiile de găzduire. Nu se poate din punct de vedere material, financiar, social să primeşti aceste populaţii. Avem de-a face cu populaţii care nu vorbesc limba noastră, se instalează oriunde sau în condiţii de igienă şi siguranţă periculoase pentru ele şi pentru ceilalţi, generând rapid exasperarea vecinilor", afirmă Maurice Vincent, primar socialist al Saint-Étienne. "În urma lipsei de civilizaţie, a furturilor, toate persoanele în situaţie neregulamentară trebuie repatriate", adaugă André Rossinot, primar al localităţii Nancy.
Primarii socialişti din Toulouse şi Grenoble susţin, de asemenea, declaraţiile lui Valls, adăugând că "instalarea anarhică a taberelor de romi duce la situaţii de tensiuni groaznice pe care nu trebuie să le negăm şi pe care nu le putem rezolva la nivel local". "UE trebuie să găsească o soluţie pentru aceste fluxuri de populaţie", adaugă primarul din Grenoble.
"Să credem că vom reuşi să rezolvăm problema romă cu sate de inserţie este o iluzie", afirmă Francis Chouat, primar socialist din Evry. "În numeroase tabere se face comerţ ilegal, copiii sunt puşi să cerşească, se practică prostituţia, există organizaţii care nu au niciun interes ca noi să găsim soluţii individuale pentru aceste persoane", adaugă el.
"Trebuie să încetăm orice formă de idealism în tratarea dosarului rom", avertizează Serge Godard, primar socialist din Clermont-Ferrand. "Nu se pune problema să stigmatizăm o populaţie dar, într-o perioadă de penurie de locuri de muncă şi locuinţe, nu putem reuşi să îi integrăm", adaugă el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri