Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţiganii dictează preţul imobilelor în Timişoara. Cât cer pe un spital

GALERIE
tigani, imobile, Timisoara
  • tigani, imobile, Timisoara
- +

O familie de romi din Timişoara, proprietară a clădirii în care a funcţionat Spitalul Oncologic, a oferit-o spre vânzare primăriei, cu suma de 630.000 de euro, anunţul fiind făcut în şedinţa de joi a Consiliului Local, în care consilierii au decis amânarea luării unei decizii.

În şedinţa de joi a Consiliului Local Timişoara, secretarul Ioan Cojocari i-a anunţat pe consilieri că Monica Mihai, proprietarul clădirii în care a funcţionat Spitalul de Oncologie de pe Bulevardul Mihai Viteazu, a făcut o ofertă primăriei de cumpărare a imobilului. Femeia, care face parte dintr-o familie de romi, a cerut suma de 630.000 de euro pe clădirea de 650 metri pătraţi.
Potrivit lui Cojocari, iniţial, familia de romi din care face parte şi Monica Mihai, a cerut Primăriei Timişoara 3,5 milioane de euro pe imobil, apoi, la cea de-a doua ofertă, a cerut un million de euro.
"Iniţial, au venit cu 3,5 milioane de euro, după aceea cu un milion de euro. Acum au venit din nou. E vorba de fosta Oncologie, care s-a mutat. Oferta e de 630.000 de euro. Acolo sunt mai multe discuţii, sunt mai multe treburi în derulare", a spus Cojocari, în plen.
Primarul Nicolae Robu a declarat că primăria ar putea fi interesată de această clădire, dar că suma solicitată de proprietar este mult prea mare."Clădirea este în momentul de faţă într-o stare extrem de proastă, noi am mutat clinica. Dată fiind localizarea, ea ar prezenta interes, după părerea mea, şi am ajunge să îndepărtăm un proprietar care nu face chiar ce trebuie cu clădirile din zona centrală măcar dintr-un loc, dar 630.000 de euro este prea mult, după părerea mea", a spus Robu.Consilierii locali au decis să amâne această discuţie, până săptămâna viitoare când se vor întruni într-o şedinţă de plen extraordinară.
 
Monica Mihai are două case şi un teren pe Bulevardul Mihai Viteazu, la nr. 26, însemnând peste 1.600 de metri pătraţi, dar şi alte imobile în suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi.În clădirea de pe Bulevardul Mihai Viteazu, până la sfârşitul anului 2012, a funcţionat Spitalul de Oncologie din Timişoara.În decembrie 2012, spitalul a fost mutat în spaţiul fostului internat al Colegiului Tehnic "Ion I.C. Brătianu", care aparţine primăriei, după ce imobilul în care funcţiona unitatea spitalicească a fost retrocedat. Pe uşa clădirii a fost pus lacătul şi nimeni nu a mai făcut vreo reparaţie.În Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.
Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul MEDIAFAX.
Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.
La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri