Ţiganii pun în pericol statul social german
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Ţiganii pun în pericol statul social german

Asta susţine Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Iso al Universităţii din Munchen. El a cerut UE să modifice directiva privind libertatea de mişcare.

GALERIE
tigani-Franta
  • tigani-Franta
- +
 

 Imigraţia romilor în Germania a determinat un economist german să ceară UE să îşi modifice directiva privind libertatea de mişcare înainte de termenul limită pentru ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari, din ianuarie 2014. Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Iso al Universităţii din Munchen, a scris recent că imigraţia romilor va eroda în mod inevitabil statul social german.

Poziţia lui contrazice declaraţiile anterioare ale Comisiei Europene, care susţine că nu are dovezi ale aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale" din noile state membre, relatează site-ul EurActiv.com. "Consiliul german al municipalităţilor a tras semnalul de alarmă", a afirmat Sinn într-un comentariu recent publicat în săptămânalul Wirtschaftswoche. "Multe oraşe nu mai pot controla beneficiile sociale înfloritoare pentru imigranţi. Situaţia din unele oraşe din zona Ruhr, care sunt deja împovărate, riscă să scape de sub control", susţine el. "Aceşti indivizi sunt adeseori romi - aceiaşi care au fost alungaţi din Franţa în urmă cu câţiva ani de preşedintele de atunci Nicolas Sarkozy", a declarat el. Sinn, care este şi profesor de economie la Munchen, citează exemplul unui român în vârstă de 60 de ani, care emigrează în Germania. Această persoană se califică pentru beneficii de la stat la 65 de ani. "În medie, aceşti indivizi primesc beneficii în valoare de 382 de euro pe lună, 360 de euro primă de acomodare şi alocaţii de încălzire, precum şi asigurări medicale gratuite în valoare de aproximativ 300 de euro - în total 1.050 de euro pe lună. Această sumă nu include beneficii precum frigider sau maşină de spălat. Un astfel de venit este de aproape două sau trei ori mai mare decât salariul mediu din România sau Bulgaria - indiferent dacă persoana care beneficiază de el a plătit sau nu anterior taxe în Germania", explică Sinn. "Acest tip de imigraţie va eroda în mod inevitabil statul social german, deoarece mai târziu nu vor mai fi bani pentru a-l suporta, pe de o parte, şi pentru că landurile vor încerca să se facă ele însele mai puţin atractive pentru imigranţii afectaţi de sărăcie, pe de altă parte", scrie el. În acelaşi articol, autorul recunoaşte că economia germană are nevoie de mai multă forţă de muncă imigrantă şi scrie că mulţi imigranţi, în special din Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia sunt calificaţi şi doritori să se integreze. Economistul german cere, astfel, schimbarea directivei UE privind libertatea de mişcarea într-un sens în care să le permită cetăţenilor europeni care trăiesc în altă ţară a Uniunii să ceară beneficii din ţara de origine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.