anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Ţiganul care a plecat cu un milion de euro în mormânt, Cine a rămas cu buzele umflate?

GALERIE
cartier_romi_caldarari_Harlau1
 • cartier_romi_caldarari_Harlau1
- +

A păcălit statul român ani la rând, însă, când şi-a dat seama Fiscul, a văzut că nu are avere în afara unei case mari, dar fără autorizaţie. Când să fie executat şi de aceasta, bătrânul rrom a murit. Gheorghe Stănescu făcea afaceri frauduloase pe picior mare, la Hârlău. Bărbatul, membru al comunităţii de afacerişti rromi din oraş, avea înregistrate în contabilitate sute de achiziţii fictive, cu un prejudiciu adus statului de circa 6,5 milioane lei. Toate returnările ilegale de TVA şi tot secretul acestora se pare că vor rămâne „ferecate” în sicriul acestuia 

Un sexagenar semianalfabet a reuşit să „ţepuiască” statul cu mai bine de un milion de euro. Până să observe Fiscul, până să fie trimis în judecată şi până să fie condamnat, a trecut aproape un deceniu, iar bărbatul a murit liniştit fără a înapoia vreun ban. Direcţiei Generale a Finanţelor Publice nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să încerce vânzarea casei de 140 mp construită de Gheorghe Stănescu fără autorizaţie în Hârlău. Valoarea estimată a acesteia reprezintă doar 2,5% din prejudiciul adus bugetului de stat.

Metoda de evaziune fiscală aplicată de Gheorghe Stănescu a fost cea clasică, folosită cu succes de zeci de escroci. Pe parcursul a zece luni din intervalul 2009-2011, acesta a înregistrat în contabilitatea firmei pe care o administra un număr de 266 de achiziţii fictive de la 22 de societăţi comerciale. Urmarea a fost creşterea artificială a cheltuielilor, reducerea profitului, dar şi deducerea ilegală a TVA. Prejudiciul total adus bugetului de stat s-a ridicat la 6,5 milioane lei, din care 2,7 milioane lei a reprezentat impozitul pe profit neîncasat de stat, iar 3,8 milioane lei, TVA dedus ilegal.

Ancheta, începută în 2011, s-a prelungit până în 2018, când dosarul a ajuns în instanţă. Chiar la începutul anului, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra casei lui Stănescu, cu o valoare de impozitare de 166.320 lei. În aprilie anul trecut, Tribunalul a dat o primă sentinţă, de condamnare a lui Stănescu la 5 ani de închisoare cu executarea în regim de detenţie, pentru evaziune fiscală, ca şi de interzicere a dreptului acestuia de a administra o societate comercială pe durata a patru ani. Sentinţa a fost atacată de Stănescu la instanţa superioară. Apelul său a fost admis în martie acest an, iar dosarul a fost trimis înapoi la Tribunal, spre rejudecare.

După doar trei termene, care au fost tot atâtea amânări, în iunie, la 72 de ani, Stănescu a decedat. În aceste condiţii, magistraţii Tribunalului nu au mai avut decât o singură decizie de luat, aceea de încetare a procesului penal ca urmare a decesului inculpatului. Sechestrul asigurător asupra casei acestuia a fost menţinut. Dacă sentinţa nu va fi atacată cu apel de urmaşii lui Stănescu, Fiscul va fi liber să încerce să o vândă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.