Ţiganul care a plecat cu un milion de euro în mormânt, Cine a rămas cu buzele umflate?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Ţiganul care a plecat cu un milion de euro în mormânt, Cine a rămas cu buzele umflate?

GALERIE
cartier_romi_caldarari_Harlau1
 • cartier_romi_caldarari_Harlau1
- +

A păcălit statul român ani la rând, însă, când şi-a dat seama Fiscul, a văzut că nu are avere în afara unei case mari, dar fără autorizaţie. Când să fie executat şi de aceasta, bătrânul rrom a murit. Gheorghe Stănescu făcea afaceri frauduloase pe picior mare, la Hârlău. Bărbatul, membru al comunităţii de afacerişti rromi din oraş, avea înregistrate în contabilitate sute de achiziţii fictive, cu un prejudiciu adus statului de circa 6,5 milioane lei. Toate returnările ilegale de TVA şi tot secretul acestora se pare că vor rămâne „ferecate” în sicriul acestuia 

Un sexagenar semianalfabet a reuşit să „ţepuiască” statul cu mai bine de un milion de euro. Până să observe Fiscul, până să fie trimis în judecată şi până să fie condamnat, a trecut aproape un deceniu, iar bărbatul a murit liniştit fără a înapoia vreun ban. Direcţiei Generale a Finanţelor Publice nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să încerce vânzarea casei de 140 mp construită de Gheorghe Stănescu fără autorizaţie în Hârlău. Valoarea estimată a acesteia reprezintă doar 2,5% din prejudiciul adus bugetului de stat.

Metoda de evaziune fiscală aplicată de Gheorghe Stănescu a fost cea clasică, folosită cu succes de zeci de escroci. Pe parcursul a zece luni din intervalul 2009-2011, acesta a înregistrat în contabilitatea firmei pe care o administra un număr de 266 de achiziţii fictive de la 22 de societăţi comerciale. Urmarea a fost creşterea artificială a cheltuielilor, reducerea profitului, dar şi deducerea ilegală a TVA. Prejudiciul total adus bugetului de stat s-a ridicat la 6,5 milioane lei, din care 2,7 milioane lei a reprezentat impozitul pe profit neîncasat de stat, iar 3,8 milioane lei, TVA dedus ilegal.

Ancheta, începută în 2011, s-a prelungit până în 2018, când dosarul a ajuns în instanţă. Chiar la începutul anului, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător asupra casei lui Stănescu, cu o valoare de impozitare de 166.320 lei. În aprilie anul trecut, Tribunalul a dat o primă sentinţă, de condamnare a lui Stănescu la 5 ani de închisoare cu executarea în regim de detenţie, pentru evaziune fiscală, ca şi de interzicere a dreptului acestuia de a administra o societate comercială pe durata a patru ani. Sentinţa a fost atacată de Stănescu la instanţa superioară. Apelul său a fost admis în martie acest an, iar dosarul a fost trimis înapoi la Tribunal, spre rejudecare.

După doar trei termene, care au fost tot atâtea amânări, în iunie, la 72 de ani, Stănescu a decedat. În aceste condiţii, magistraţii Tribunalului nu au mai avut decât o singură decizie de luat, aceea de încetare a procesului penal ca urmare a decesului inculpatului. Sechestrul asigurător asupra casei acestuia a fost menţinut. Dacă sentinţa nu va fi atacată cu apel de urmaşii lui Stănescu, Fiscul va fi liber să încerce să o vândă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X