Timiş: Interpreţii de operă ajută la recuperarea respiratorie a celor care au avut COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Timiş: Interpreţii de operă ajută la recuperarea respiratorie a celor care au avut COVID-19

GALERIE
opera covid
  • opera covid
- +

Interpreţii de operă sunt alături de pacienţii care au avut COVID-19, pentru recuperarea respiratorie, prin exerciţii de reantrenare a respiraţiei, specifice tehnicii de canto, în cadrul programului "Respirăm împreună", lansat de şeful Secţiei de Boli Infecţioase al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara, Virgil Musta.

Aceste exerciţii nu înlocuiesc programele şi tratamentele de recuperare specializate.

Proiectul se va desfăşura exclusiv online, în perioada 3 - 18 aprilie 2021, iar lansarea va avea loc în 2 aprilie, ora 20.00, pe platforma Zoom. Înscrierile se pot face la adresa de mail respiram.impreuna@gmail.com.

Mentorii nu sunt terapeuţi, ci interpreţi şi profesori de canto români răspândiţi în întreaga Europa: Leontina Văduva (Paris/ Lausanne), dr. Ruxandra Donose (Viena), prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu (Cluj-Napoca), Cellia Costea (Atena), dr. Aura Twarowska şi dr. Daniel Zah (Timişoara), drd. Teodora Gheorghiu (Lausanne), Laura Tătulescu (Munchen), conf. univ. dr. Mariana Colpoş, dr. Veronica Anuşca, Silvia Micu, dr. Cleopatra David, Valentin Vasiliu (Bucureşti).

"Este o frumoasă iniţiativă, nu doar utilă, ci şi binevenită. Foarte mulţi pacienţi care au suferit de COVID-19 rămân cu sechele pulmonare şi necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare şi este binevenită mai ales persoanelor care nu au acces la aceste programe de recuperare", afirmă dr. Virgil Musta, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Exerciţiile de respiraţie sunt baza tehnicii cântului de operă şi fac parte din practica zilnică de întreţinere vocală a cântăreţilor de operă. Urmând exemplul artiştilor de la English National Opera, "Respirăm împreună" a reunit un grup de solişti şi profesori de canto români, care îşi vor pune la dispoziţia celor interesaţi experienţa şi cunoştinţele tehnice legate de respiraţie şi de controlul anxietăţii asociate.

Unii dintre mentorii programului au trecut ei înşişi prin experienţa COVID şi le vor împărtăşi participanţilor modul în care au gestionat problema respiratorie şi cum şi-au redobândit întreaga capacitate pulmonară. Vor fi prezentate atât activităţi special concepute pentru a îmbunătăţi controlul respiraţiei, instrumente pentru autocontrolul respiraţiei şi al anxietăţii, cât şi exerciţii din practica zilnică a cântăreţilor.

Programul este oferit gratuit şi nu necesită experienţă sau interes pentru canto.

"Respirăm împreună" va cuprinde exemple de exerciţii uşoare de respiraţie, recitarea unor versuri, abordarea unor fraze melodice simple, dialoguri cu cântăreţi de operă care s-au recuperat complet după COVID-19, întâlniri cu medici, profesori, terapeuţi, psihologi etc.

Cu toate că programul este gândit ca un sprijin în recuperarea respiratorie a celor afectaţi de COVID, participarea este deschisă tuturor celor preocupaţi de întreţinerea şi îmbunătăţirea funcţiei respiratorii, în această perioadă cu risc maxim de îmbolnăvire.

Programul nu înlocuieşte terapiile de recuperare respiratorie specializate, nici controlul medical şi nu reprezintă un serviciu medical. Participarea în acest program este auxiliară, în timp ce pacienţii rămân în strânsă legătură şi sub controlul medicului curant.

"Respirăm împreună" se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis, City Doctors Timişoara şi Asociaţia "Dr. Victor Babeş" Timişoara a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie cu acelaşi nume.

Proiectul se subscrie motto-ului "Împreună vom reuşi", lansat de dr. Virgil Musta şi echipa sa în lupta cu COVID-19 şi cu consecinţele bolii. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.