anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Timiş: Interpreţii de operă ajută la recuperarea respiratorie a celor care au avut COVID-19

GALERIE
opera covid
 • opera covid
- +

Interpreţii de operă sunt alături de pacienţii care au avut COVID-19, pentru recuperarea respiratorie, prin exerciţii de reantrenare a respiraţiei, specifice tehnicii de canto, în cadrul programului "Respirăm împreună", lansat de şeful Secţiei de Boli Infecţioase al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara, Virgil Musta.

Aceste exerciţii nu înlocuiesc programele şi tratamentele de recuperare specializate.

Proiectul se va desfăşura exclusiv online, în perioada 3 - 18 aprilie 2021, iar lansarea va avea loc în 2 aprilie, ora 20.00, pe platforma Zoom. Înscrierile se pot face la adresa de mail respiram.impreuna@gmail.com.

Mentorii nu sunt terapeuţi, ci interpreţi şi profesori de canto români răspândiţi în întreaga Europa: Leontina Văduva (Paris/ Lausanne), dr. Ruxandra Donose (Viena), prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu (Cluj-Napoca), Cellia Costea (Atena), dr. Aura Twarowska şi dr. Daniel Zah (Timişoara), drd. Teodora Gheorghiu (Lausanne), Laura Tătulescu (Munchen), conf. univ. dr. Mariana Colpoş, dr. Veronica Anuşca, Silvia Micu, dr. Cleopatra David, Valentin Vasiliu (Bucureşti).

"Este o frumoasă iniţiativă, nu doar utilă, ci şi binevenită. Foarte mulţi pacienţi care au suferit de COVID-19 rămân cu sechele pulmonare şi necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare şi este binevenită mai ales persoanelor care nu au acces la aceste programe de recuperare", afirmă dr. Virgil Musta, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Exerciţiile de respiraţie sunt baza tehnicii cântului de operă şi fac parte din practica zilnică de întreţinere vocală a cântăreţilor de operă. Urmând exemplul artiştilor de la English National Opera, "Respirăm împreună" a reunit un grup de solişti şi profesori de canto români, care îşi vor pune la dispoziţia celor interesaţi experienţa şi cunoştinţele tehnice legate de respiraţie şi de controlul anxietăţii asociate.

Unii dintre mentorii programului au trecut ei înşişi prin experienţa COVID şi le vor împărtăşi participanţilor modul în care au gestionat problema respiratorie şi cum şi-au redobândit întreaga capacitate pulmonară. Vor fi prezentate atât activităţi special concepute pentru a îmbunătăţi controlul respiraţiei, instrumente pentru autocontrolul respiraţiei şi al anxietăţii, cât şi exerciţii din practica zilnică a cântăreţilor.

Programul este oferit gratuit şi nu necesită experienţă sau interes pentru canto.

"Respirăm împreună" va cuprinde exemple de exerciţii uşoare de respiraţie, recitarea unor versuri, abordarea unor fraze melodice simple, dialoguri cu cântăreţi de operă care s-au recuperat complet după COVID-19, întâlniri cu medici, profesori, terapeuţi, psihologi etc.

Cu toate că programul este gândit ca un sprijin în recuperarea respiratorie a celor afectaţi de COVID, participarea este deschisă tuturor celor preocupaţi de întreţinerea şi îmbunătăţirea funcţiei respiratorii, în această perioadă cu risc maxim de îmbolnăvire.

Programul nu înlocuieşte terapiile de recuperare respiratorie specializate, nici controlul medical şi nu reprezintă un serviciu medical. Participarea în acest program este auxiliară, în timp ce pacienţii rămân în strânsă legătură şi sub controlul medicului curant.

"Respirăm împreună" se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis, City Doctors Timişoara şi Asociaţia "Dr. Victor Babeş" Timişoara a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie cu acelaşi nume.

Proiectul se subscrie motto-ului "Împreună vom reuşi", lansat de dr. Virgil Musta şi echipa sa în lupta cu COVID-19 şi cu consecinţele bolii. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.