anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BIROUL DE MEDIERE

"Timpul în faţa calculatorului te privează de exerciţiul de relaţionare cu oamenii din jurul tău şi asta te face vulnerabil"

GALERIE
baiat computer
 • baiat computer
- +
Facilitarea comunicării în familie:

- Cum de celorlalţi colegi nu li se întâmplă asta, numai tu vii cu hainele rupte, cu caietele trântite pe jos şi te plângi că eşti ţinta glumelor ”unor” colegi?!

Nu mă aşteptam ca mama lui Emil să fie atât de agresivă cu propriul ei fiu, pe care l-am văzut cum a plecat capul şi am considerat că trebuie să le cer voie să fac o pauză, în care să intervin individual:

- Emil, pot să te rog ceva?!  Aş avea nevoie să-mi arăţi câteva proiecte la care ai lucrat tu, până în clasa a X-a. Ele m-ar ajuta să te cunosc mai bine, pentru că exprimă multe dintre calităţile tale care te individualizează. Poţi să dai o fugă şi să le aduci de acasă, dacă le mai ai?!

Băiatul ezita, dar eu l-am privit drept în ochi, zâmbind, cu convingerea că astfel are ocazia să vorbească despre preocupările şi, poate, pasiunile lui.  Când a acceptat să plece şi am rămas cu mama lui, i-am spus acesteia, cu toată seriozitatea:

- Elena, dacă eu te întreb: ”Cum de ceilalţi părinţi le dau încredere copiilor lor, îi încurajează să se afirme şi să nu ia în serios toate glumele colegilor”?! Tu ce simţi?!

- Aa, am înţeles, vrei să mă simt eu vinovată că nu-l dădăcesc. Păi în viaţă nu te dădăceşte nimeni!

1. Nu căutăm vinovaţi. Am construit o întrebare pe tiparul celei formulate de tine la adresa lui Emil.

2. Fără să vrei, ai folosit  formularea ”Cum de celorlalţi colegi nu li se întâmplă asta?!”, care, în mod logic, imprimă fiului tău ideea că ”numai el” are o problemă în relaţia cu colegii lui, ceea ce îl dezavantajează şi mai mult, pentru că observaţia vine de la mama lui, adică omul care ar trebui să îl susţină, să-l motiveze să fie el însuşi. Practic, tu ai făcut un bilanţ al întâmplărilor în care Emil s-a simţit umilit de colegi şi i-ai mai adăugat încă o inabilitate: aceea de a fi diferit de ”ceilalţi”.

3. Ar fi bine ca timiditatea lui să fie acceptată de voi, părinţii, cu înţelepciune şi înţelegere. Astfel, Emil nu va mai fi atât de afectat de glumele unor colegi, încât să devină victima acestei forme de bullying, care trebuie să fie cunoscută de consilierul psiholog şi de directorul şcolii. Dacă nici intervenţiile lor nu duc la o schimbare în bine, a situaţiei, atunci poţi semnala cazul la inspectoratul şcolar judeţean.

- Eu vreau o intervenţie în forţă, nu pot să mai aştept. Să se facă anchetă şi cine este vinovat, să fie pedepsit. Între timp, Emil s-a întors cu o tabletă şi cu mai multe schiţe de personaje fantastice.

- Ce-ai adus, ia să vedem?! Emil a început să-mi explice despre pasiunea lui pentru jocurile pe calculator, despre proiectul lui şi al unui prieten, care consta într-o serie de personaje, prelucrate grafic, cu povestea lor spectaculoasă şi complicată din punct de vedere tehnic. Avea un entuziasm reţinut, dar se puteau observa implicarea lui şi bucuria de a vorbi despre pasiunea, pe care părinţii o minimalizau.                   

- Emil, trebuie să ştii că timpul în faţa calculatorului te privează de exerciţiul de comunicare şi relaţionare cu oamenii din jurul tău şi asta te face vulnerabil. Poate ar fi bine să îţi formulezi clar priorităţile şi apoi să îţi faci un grup de prieteni, cu care să să te simţi bine şi să împărtăşeşti aceleaşi pasiuni.

Mediator Roxana Cozma,

www.mediatoriautorizatiiasi.ro

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.