Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tinerii chiar au chef de muncă? Ce s-a întâmplat la Târgul de joburi din Bucureşti

GALERIE
joburi
  • joburi
- +

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din Capitală a devenit, vineri, mai degrabă o întâlnire a angajatorilor decât o goană după un job bun, ofertanţii găsind două explicaţii pentru numărul mic al celor interesaţi: "ploaia" şi "tinerii se trezesc mai greu".

Cozile de sute de persoane formate în faţa Palatului Copiilor la fiecare bursă a locurilor de muncă organizată în Capitală par să devină, de vineri, istorie, scrie MEdiafax.

Interesul din anii trecuţi, în rândul absolvenţilor care abia terminaseră liceul sau facultatea, dar şi al celor care mai aveau puţin până la pensionare, a dispărut brusc, deşi rata şomajului s-a menţinut relativ constantă.

Organizatorii, dezamăgiţi de prezenţa redusă a acelor care ar avea nevoie de un loc de muncă, au putut găsi o singură explicaţie: "ploaia".

Angajatorii, descumpăniţi, şi ei, din cauza faptului că la bursă au găsit mai mulţi agenţi economici decât absolvenţi cu care să facă echipă, au gândit o altă explicaţie: "Aşa sunt tinerii, se trezesc mai greu". Explicaţie a fost însă demontată în orele următoare, când situaţia nu s-a schimbat prea mult.

Dintre cei puţini pentru care găsirea unui loc de muncă chiar era importantă, majoritatea erau absolvenţi de studii superioare, serioşi, oneşti şi realişti, fără pretenţii exagerate sau tineri care deja muncesc şi vor o schimbare.

Puţin după ora 9.00, Cristina Lazăr era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la bursă. Se plimba printre angajatorii veniţi la eveniment, "scanând" rapid oferta fiecăruia, şi pleca dezamăgită mai departe. Studentă în ultimul an la Arhitectură urbanistică, Cristina a avut, până acum, doar joburi de vară.

Studiile încă nu-i permit un job cu program normal, însă a dorit să testeze piaţa, pentru a vedea ce şanse ar putea să aibă în domeniul în care se pregăteşte. "Momentan, nu aş putea să mă angajez, dar am venit să văd ce oportunităţi ar fi. Din păcate, oferta este cam slabă. Văd că mai multe sunt posturile care nu necesită studii superioare: barman, ambalator...", a spus tânăra.

"I-aş chema la interviu pe toţi"

Cu aceeaşi impresie a plecat şi Alina Drăghici, care în această vară a terminat Facultatea de Geografie şi, de câteva luni, nu reuşeşte să se angajeze. A căutat până acum pe internet şi, din toate locurile unde şi-a depus CV-ul, un singur angajator, de la un Call Center, a contactat-o. În final, însă, firma a preferat să angajeze pe altcineva. "Aici nu am găsit nimic, deocamdată. Cam greu după ce abia ai terminat facultatea. Dacă aş găsi ceva care să aibă legătură cu geografia, ar fi foarte bine", a spus absolventa.

La bursa organizată vineri în Bucureşti a venit şi Andrei. Are peste 30 de ani, este economist şi are loc de muncă, dar a venit deoarece firma pentru care lucrează "nu mai merge aşa bine" şi ar dori să-şi schimbe jobul. "Am lucrat 13 ani în achiziţii pentru nişte fabrici, acum caut un post de economist sau tot pe achiziţii. Oferta, per ansamblu ,este mare, dar trebuie să vedem dacă ne şi cheamă la interviu", a spus el.

La câţiva angajatori distanţă, o altă tânără, Dana, caută ceva de făcut în domeniul juridic. A terminat facultatea anul trecut, a plecat opt luni în Spania, ca să "încerce marea cu degetul" şi s-a întors fără să aibă prea multe speranţe de angajare. "Se găseşte foarte greu. Aici văd că sunt mai multe posturi pentru studii economice. Eu nu mă gândesc la niciun salariu, vreau doar să pot să capăt experienţă", a spus tânăra.

Printre cei care au venit să discute cu angajatorii, şi un grup de trei băieţi, dichisiţi ca în revistele de modă. Alexandru, "purtătorul de cuvânt" al grupului, spune că a terminat Ştiinţe Politice în acest an, a intrat la master şi a venit să caute un job în diplomaţie, însă îl bufneşte râsul imediat ce termină de spus acest lucru. "Bursa asta e bună pentru cine a terminat Politehnica sau o şcoală profesională. Pentru diplomaţie, nu ai nicio şansă aici", a conchis el, în timp ce mergea spre ieşire.

Puţin mai norocos a fost un proaspăt absolvent de la Politehnică, Silviu, care a reuşit să-şi depună CV-ul pentru un post apropiat de specializarea sa. A terminat Facultatea de Hidroenergetică şi a aplicat pentru un post de inginer proiectant în domeniu. "Fiind la început, nu am pretenţii mari la salariu. Îmi doresc colegi cu care să pot să fac echipă şi un program să-mi permită să merg şi la cursurile de master", a spus Silviu.

Angajatorii, deşi dezamăgiţi de numărul de participanţi, s-au declarat mulţumiţi de calitatea celor veniţi.

"Sincer să vă spun, i-aş chema la interviu pe toţi cei care au venit până acum. Am discutat deja puţin cu fiecare dintre ei şi pe toţi i-aş aduce la interviu", a spus reprezentant unei companii de recrutare.

Vremea urâtă şi, probabil, comoditatea majorităţii celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă par să fi dus, în cele din urmă, la o selecţie naturală a candidaţilor.

Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani, oferta pe care au primit-o angajatorii a pus accentul pe calitate, nu pe cantitate. Însă doar doar şase la sută din posturile disponibile în cadrul Bursei de al Bucureşti vizau calitatea, adică studiile superioare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri