Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tinerii cu tumori testiculare ajung târziu la medic. Ce simptome ar trebui să îi îngrijoreze

GALERIE
parhon
  • parhon
- +

„Întâlnim situaţii în care pacienţii vin cu tumori imense, monstruoase şi spun că nu au simţit durerea. Sau tocmai că au văzut că dimensiunea este tot mai mare, însă au crezut că e de bine”, explică şeful Clinicii de Urologie de la „Parhon”.

Bărbaţii tineri, cu vârsta între 20 şi 35 de ani, sunt cei mai predispuşi să facă tumori testiculare. De la începutul acestui an şi până acum, trei tineri de 30, 35 şi 36 de ani au fost operaţi la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, medicii spunând că proporţia ar fi de un caz o dată la două luni. Deşi astfel de tumori sunt rare, incidenţa fiind între 3 şi 5 cazuri la 100.000 de locuitori, populaţie masculină, majoritatea cazurilor sunt înregistrate la pacienţi tineri şi mai puţin la vârstnici. 

Primul simptom care ar trebui să dea de gândit este creşterea în volum a testiculului, nedureroasă, sau senzaţia de greutate.Tocmai faptul că durerea nu este prezentă, face ca tinerii să întârzie prezentarea la medic. Astfel, cel mai important pas către diagnosticarea precoce este tocmai autoexaminarea scrotală, cel puţin o dată pe lună, pentru a depista anumite anomalii. „Întâlnim situaţii în care pacienţii vin cu tumori imense, monstruoase şi spun că nu au simţit durerea. Sau tocmai că au văzut că dimensiunea este tot mai mare, însă au crezut că e de bine. De aceea, orice anomalie trebuie verificată, este preferabil să vină la medic şi să nu fie nimic, decât să amâne sau să ignore această situaţie”, a explicat dr. Radu Costache, medic primar urolog şi şeful Clinicii de Urologie.

Din punctul de vedere al fertilităţii, se recomandă ca, după operaţia de orhiectomie, care constă într-o incizie de 3-4 centimetri la nivel inghinal prin care se scoate testiculul, dacă cel rămas nu poate asigura fertilitatea şi dacă este nevoie de chimioterapie sistemică, se recomandă conservarea spermei prin refrigerare înainte de a începe procedurile. De asemenea, din punct de vedere sexual, medicii spun că nu ar trebui să fie probleme dacă celălalt testicul este în regulă. 

Medicii precizează că, deşi s-a vehiculat în nenumărate rânduri că tumorile la nivelul testiculelor ar fi influenţate de mersul pe bicicletă sau de laptopul ţinut în poală, aceste zvonuri nu au fost demonstrate, cel mai mult aceste obiceiuri afectând fertilitatea. Factorii de risc ţin de moştenirea genetică, existenţa în familie a unor cazuri sau de criptorhidie (n.r. - absenţa testiculului în scrot), care se formează intraabdominal şi nu coboară în scrot aşa cum ar trebui să se întâmple în cursul vieţii uterine sau în primul an de viaţă. În cazul persoanelor care prezintă această anomalie, riscul este de 10 ori mai mare. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri