Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tinerii din Iași care pun România pe harta vitezei. Prototipul futurist de maşină de curse construit de studenţii UTI

GALERIE
formula student TU Iasi
  • formula student TU Iasi
- +

O mână de studenţi ai Facultăţii de Mecanică din Iaşi se angrenează în fiecare an într-o competiţie de inginerie şi design auto, la care participă echipe din toată lumea. Deşi fondurile necesare se găsesc foarte greu, studenţii reuşesc an de an să construiască un nou şi să participe la concursul auto, intitulat Formula Student. 

Echipa de studenţi de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, T.U. Iaşi Racing, care în 2012 a realizat de la zero o maşină de curse, a demarat deja un nou proiect prin care vor construi ce de-al cincilea monopost de la înfiinţare. Pentru prima dată, anul 2016 le-a permis studenţilor coordonaţi de Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursesu să participe la două dintre cursele organizate la nivel mondial. La prima cursă de anul trecut, care a avut loc în Italia, piloţii echipei ieşene au terminat toate probele şi s-au clasat, la final, la mijlocul clasamentului. Ulterior, tinerii ieşeni au primit acceptul de a concura şi la competiţia similară din Ungaria, unde piloţii au finalizat toate probele dinamice şi au trecut cu brio şi de probele statice, scrie ADEVĂRUL.

Primul monopost a fost construit de echipa TU Iaşi Racing în 2012, când a participat la Formula Student din Spania şi a reuşit să treacă de toate testele eliminatorii impuse de regulament, juraţii transmiţându-le că nu multe echipe reuşesc acest lucru la prima participare. În anul următor, ieşenii au construit un nou monopost, denumit „Orange Devil”, şi au participat la competiţia din Ungaria, unde au participat la probele dinamice. Până să participe la cele două competiţii de anul trecut, TU Iaşi Racing a mai participat o dată la concursul din Ungaria în 2015.

„Acum am început deja pregătirile pentru competiţiile din acest an. În fiecare an, monopostul trebuie să fie cel puţin 80% diferit faţă de cel din anul precedent. Acestea sunt regulile impuse de organizatori şi practic, va trebui să facem o nouă maşină. Nu ştim la câte concursuri vom participa, pentru că este o problemă şi cu înscrierile. În lume sunt vreo 560 de echipe şi la competiţii participă mult mai puţine, depinde de fiecare competiţie, o medie de 80-90 de locuri. Noi ne vom înscrie şi în funcţie de fondurile pe care le avem, pentru că e 1.500 de euro înscrierea şi apoi mai sunt şi celelalte costuri, mult mai mari”, a explicat Ciprian Ciofu, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Mecanică, citat de ADEVĂRUL. Ciprian Ciofu este unul din întemeietorii echipei TU Iaşi Racing  şi supervizor în construcţie şi management în cadrul proiectului. Acesta spune că în prezent există doar două monoposturi funcţionale în instituţie, chiar dacă el şi studenţii pe care îi coordonează au construit patru. Motivul este dat de lipsa fondurilor suficiente, care îi obligă să „canibalizeze” maşinile vechi pentru a putea face altele conforme cu cerinţele organizatorilor.

„Noi avem două monoposturi 100% funcţionale, dar am construit până acum patru maşini, doar că din cauza lipsei fondurilor am mai improvizat. Am luat unele piese de la primele maşini, gen roţi sau motor, şi am construit altele pentru a putea participa la competiţii. Sunt echipe din Germania care păstrează intacte monoposturile din fiecare an şi chiar fac turnee, participă poate la toate competiţiile dintr-un an, dar asta înseamnă costuri foarte mari. Noi abia anul trecut am reuşit să participăm la două astfel ce competiţii studenţeşti”, a explicat Ciofu.  

Pentru anul 2017, studenţii au început să construiască noul monopost, care va trebui să depăşească performanţele din anii trecuţi. Noua maşină va avea un motor Yamaha FZ6, în patru cilindri, capacitate de 600 cc şi o putere de 98 CP / 72 KW. Supervizorul Ciprian Ciofu spune că o astfel de maşină, la care se adaugă banii necesari pentru echipă, ajunge la 17.000 euro, costuri care sunt suportate doar cu ajutorul unor sponsori.

Continuarea, pe ADEVĂRUL.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri