Tinerii teologi ieşeni cer excepţie pentru unele activităţi religioase: ”Măcar singuri”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tinerii teologi ieşeni cer excepţie pentru unele activităţi religioase: ”Măcar singuri”

GALERIE
slujba
  • slujba
- +

Societatea Studenţilor Teologi din Iaşi (SSTI) a cerut Ministerului Afacerilor Interne să renunţe la decizia de a suspenda toate activităţile religioase care au loc în spaţii închise şi să permită îndeplinirea ritualurilor religioase „măcar singuri sau alături de co-ministranţi (diaconi, dascăli, cântăreţi), în vederea respectării libertăţii de conştiinţă“. 

Membrii socie­tăţii spun că, deşi decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă prevede restrângerea unor drepturi cum ar fi libertatea întrunirilor, conform art. 2 din decret nu este restrânsă libertatea de conştiinţă, care include libertatea religioasă. „Îndeplinirea ritualurilor este o componentă esenţială a libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de religie, aşa cum a fost consfinţită prin art. 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care nu a fost restrânsă de-a lungul istoriei noastre în vremuri de gravă strâmtorare, ci doar de către regimurile totalitare. Neîndeplinirea ritualurilor este o încălcare gravă şi vădită a dispoziţiilor art. 53 din Constituţia României, întrucât duce la atingerea propriu-zisă a existenţei libertăţii de conştiinţă, nefiind o măsură proporţională cu situaţia care a determinat-o“, se precizează într-un comunicat al SSTI.

Astfel, adaugă aceştia, că măsura nu trebuie şi nu poate interzice oficierea tainelor esenţiale cum ar fi Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie, Spovedania, taina Preoţiei, Cununia, Sfântul Maslu, chiar dacă acestea vor fi oficiate în faţa unui număr redus de persoane. „Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns (până la 50 de persoane), dar să permiţi aglomeraţiile din marile centre comerciale“, a declarat Claudiu-George Dulghe­ru, preşedintele SSTI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.