anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tinerii teologi ieşeni cer excepţie pentru unele activităţi religioase: ”Măcar singuri”

GALERIE
slujba
  • slujba
- +

Societatea Studenţilor Teologi din Iaşi (SSTI) a cerut Ministerului Afacerilor Interne să renunţe la decizia de a suspenda toate activităţile religioase care au loc în spaţii închise şi să permită îndeplinirea ritualurilor religioase „măcar singuri sau alături de co-ministranţi (diaconi, dascăli, cântăreţi), în vederea respectării libertăţii de conştiinţă“. 

Membrii socie­tăţii spun că, deşi decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă prevede restrângerea unor drepturi cum ar fi libertatea întrunirilor, conform art. 2 din decret nu este restrânsă libertatea de conştiinţă, care include libertatea religioasă. „Îndeplinirea ritualurilor este o componentă esenţială a libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de religie, aşa cum a fost consfinţită prin art. 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care nu a fost restrânsă de-a lungul istoriei noastre în vremuri de gravă strâmtorare, ci doar de către regimurile totalitare. Neîndeplinirea ritualurilor este o încălcare gravă şi vădită a dispoziţiilor art. 53 din Constituţia României, întrucât duce la atingerea propriu-zisă a existenţei libertăţii de conştiinţă, nefiind o măsură proporţională cu situaţia care a determinat-o“, se precizează într-un comunicat al SSTI.

Astfel, adaugă aceştia, că măsura nu trebuie şi nu poate interzice oficierea tainelor esenţiale cum ar fi Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie, Spovedania, taina Preoţiei, Cununia, Sfântul Maslu, chiar dacă acestea vor fi oficiate în faţa unui număr redus de persoane. „Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns (până la 50 de persoane), dar să permiţi aglomeraţiile din marile centre comerciale“, a declarat Claudiu-George Dulghe­ru, preşedintele SSTI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.