
“Ţinteam spre Elveţia, Canada. Un prieten mi-a zis: hai în România. Eu mă gândeam că e Roma”. Povestea unui student egiptean venit pe cont propriu la Iaşi

Omar Khaled are 21 de ani şi studiază la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), la specializarea Administrarea Afacerilor în limba engleză.
Surprinzător este faptul că Omar venit pe cont propriu în România, pentru a face facultatea. Din acest motiv, modul în care se descurcă financiar este o problemă pentru el.
“Plănuiam să mă duc în Ucraina”
„Sunt egiptean, dar am trăit în Qatar o mare parte a vieţii mele. De la 4 ani m-am mutat în Quatar. Când eram în liceu, în Quatar, căutam o ţară în care să vin la universitate. Ţinteam spre Elveţia, Canada, Germania, dar erau foarte scumpe şi mi-ar fi fost greu sâ obţin documentele necesare. Plănuiam să mă duc undeva în Ucraina. Un prieten mi-a zis: „Nu merge în Ucraina, sistemul de educaţie de acolo nu e aşa bun, hai în România”. Eu nu ştiam ce e aia România, mă gândeam la Roma, din Italia.”, relatează Omar
Avea un prieten din Yemen, care acum locuieşte în Bucureşti. Prietenul său dorea să aplice pentru un loc în cadrul studiilor de arabă în România. Existau mai multe afaceri care ofereau servicii în acest sens, cu platforme unde plăteai între 600 şi 1000 de dolari pentru a aplica în numele tău la o universitate. Prin intermediul unei astfel de platforme, Omar şi prietenul său au aplicat pentru un loc în Constanţa. Cu toate acestea, la primirea e-mailului de confirmare, Omar a descoperit că universitatea se afla în Galaţi. Fără să ezite, Omar a ales să meargă în Galaţi, unde a petrecut un an şi jumătate studiind.
„E mai bine să faci o facultate în Uniunea Europeană, SUA sau Canada. Eşti mai relevant în Estul Mijlociu dacă ai o diplomă în Europa. Depinde de venitul fiecăruia, nu e aşa de scump să trăieşti în România.”, a spus studentul.
“Am cumpărat o sticlă de vin, am băut jumătate. M-am ameţit, a fost o experienţă nouă pentru mine”
Omar şi-a început studiile la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. La început, el a avut un „an pregătitor”, un an universitar pentru studenţii străini, în care aceştia sunt învăţaţi, în special, limba română. A ajuns în România mai târziu decât era planificat, din cauza unor probleme legate de viză, şi a pierdut primul semestru.
„Îmi amintesc că în prima zi când am ajuns în România am cumpărat o sticlă de vin, nu am putut să beau decât jumătate din ea şi m-am ameţit de la alcool. A fost o experienţă nouă pentru mine, nu mai pusesem gura pe alcool niciodată. Mă gândeam: uau, există magazine pentru aşa ceva…!”, zice studentul.
După ce a încheiat anul pregătitor în Galaţi, în vara din 2021, Omar a rămas în România şi a încercat să-şi găsească un loc de muncă. Experienţa a fost dificilă: a reuşit să lucreze 6 săptămâni într-un restaurant ca ajutor de bucătar. Clădirea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi avea pe ea o pancardă care îi atenţiona pe studenţi că tavanul era şubred şi ar putea cădea. Omar s-a gândit la modul în care un astfel de semn ar putea fi amplasat pe clădire în condiţiile în care aceasta era aglomerată cu studenţi. Specializarea era în limba română. Profesorii şi studenţii comunicau în limba română, Omar întâmpina dificultăţi în înţelegerea limbii şi s-a simţit demotivat în această situaţie. În final, a decis să schimbe facultatea şi să treacă prin procesul de admitere pe cont propriu de această dată. A sunat la Biroul Internaţional din cadrul UAIC pentru a obţine mai multe informaţii şi sprijin în această tranziţie. În final, a reuşit să ajungă aici.
“E important ca românii să fie mai deschişi”
„Oamenii ca mine au parte de unele oportunităţi, adică poţi găsi un loc de muncă într-o cafenea, într-un supermarket… Dar asta nu e o carieră. Trebuie să îi lăsaţi pe străini să lucreze în companii ca interni, ne trebuie ceva pus la CV. Engleza nu e vorbită pe piaţa muncii, nu pot găsi un loc de muncă într-o companie pentru că peste tot se vorbeşte exclusiv română. România e o ţară foarte frumoasă, are mult potenţial. Dar e important ca românii să fie mai deschişi şi să accepte studenţii străini şi oamenii care vin din alte ţări, să-i integreze pe piaţa muncii. Pentru că au skill-uri, şi pot da ceva înapoi.”, crede studentul.
Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI
Publicitate și alte recomandări video