Tips & tricks: cum sa intretii corect uleiul de servodirectie al masinii tale? (P)

vineri, 07 iunie 2024, 15:53
3 MIN
 Tips & tricks: cum sa intretii corect uleiul de servodirectie al masinii tale? (P)

Intretinerea corespunzatoare a masinii este esentiala pentru a asigura o durata de viata indelungata si performante optime. Un aspect adesea neglijat, dar extrem de important, este intretinerea lichidului de servodirectie. Acest ulei de servodirectie joaca un rol crucial in functionarea corecta a sistemului de directie asistata al vehiculului tau.

Acest lichid hidraulic din gama Automag.ro este folosit in sistemul de directie asistata a masinii. El ajuta la transmiterea fortei necesare pentru a roti volanul cu usurinta, astfel incat sa faca manevrarea vehiculului mult mai simpla si mai confortabila. Lipsa intretinerii adecvate a acestui lichid poate duce la:

 • uzura prematura a componentelor sistemului;
 • cresterea efortului necesar pentru directie;
 • defectiuni costisitoare.

Cum verifici nivelul si calitatea lichidului de servodirectie?

 • Pasul 1 – localizeaza rezervorul de ulei servodirectie

Primul pas in verificarea nivelului de ulei de servodirectie este localizarea rezervorului acestuia. Acesta este, de obicei, situat in compartimentul motor, aproape de volan;

 • Pasul 2 – verifica nivelul de ulei

Dupa ce ai localizat rezervorul, scoate capacul si foloseste joja integrata pentru a verifica nivelul de ulei. Asigura-te ca masina este parcata pe o suprafata plana pentru a obtine o masuratoare corecta. Nivelul de ulei ar trebui sa se incadreze intre marcajele „Min” si „Max”. Daca este sub nivelul minim, este necesar sa adaugi ulei.

 • Pasul 3 – evalueaza calitatea uleiului

Calitatea uleiului este la fel de importanta precum nivelul acestuia. Un ulei de servodirectie de calitate ar trebui sa fie clar si sa aiba o culoare rosiatica sau maronie, in functie de tipul folosit. Daca observi ca uleiul este murdar, tulbure sau are un miros de ars, acesta trebuie schimbat imediat.

Cand si cum schimbi lichidul de servodirectie?

In general, acest lichid ar trebui schimbat la fiecare 50.000 de kilometri sau conform recomandarilor producatorului. Totusi, daca observi scaderi ale performantei sistemului de directie sau semne de contaminare a uleiului, ar trebui sa il schimbi mai devreme.

Procedura de schimbare a lichidului de servodirectie:

 1. scurge uleiul vechi – incepe prin a scoate uleiul vechi din rezervor. Poti folosi o seringa sau un dispozitiv de scurgere special pentru a indeparta cat mai mult din lichidul vechi;
 2. umple cu ulei nou – dupa ce ai indepartat uleiul vechi, umple rezervorul cu ulei de servodirectie nou, conform specificatiilor producatorului;
 3. elimina aerul din sistem – pentru a elimina aerul din sistem, roteste volanul de cateva ori la stanga si la dreapta, pana la capat, cu motorul pornit. Verifica din nou nivelul de ulei si completeaza daca este necesar.
 4. verifica scurgerile – asigura-te ca nu exista scurgeri in jurul rezervorului si a furtunurilor de conectare. Scurgerile pot indica o problema care necesita reparatii suplimentare.

Sfaturi suplimentare pentru intretinerea lichidului de servodirectie:

 • foloseste ulei de calitate – nu toate uleiurile sunt la fel. Utilizeaza intotdeauna un lichid recomandat de producatorul masinii tale pentru a asigura performante optime;
 • verifica periodic – include verificarea nivelului si calitatii lichidului de servodirectie in rutina de intretinere lunara. Acest lucru te va ajuta sa detectezi si sa remediezi problemele inainte ca acestea sa devina grave.
 • evita conditiile extreme – daca este posibil, evita sa conduci in conditii extreme de temperatura, deoarece acestea pot afecta negativ performanta uleiului;
 • consulta un specialist – daca nu te simti confortabil sa schimbi uleiul singur, nu ezita sa apelezi la un specialist. Un mecanic profesionist poate face aceasta operatiune rapid si corect.

ulei servodirectie

Intretinerea corespunzatoare a lichidului de servodirectie este esentiala pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a sistemului de directie al masinii tale. Prin verificarea regulata a nivelului si calitatii acestui ulei de servodirectie, precum si prin schimbarea acestuia la intervalele recomandate, poti preveni problemele costisitoare si te poti bucura de o experienta de condus mai placuta si mai sigura. Nu uita, o masina bine intretinuta nu doar ca iti ofera performante mai bune, dar iti aduce si linistea de a sti ca esti in siguranta la volan.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii