Tiroidita autoimună: când este necesar tratamentul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Tiroidita autoimună: când este necesar tratamentul?

GALERIE
tiroida
  • tiroida
- +

Boala poate îmbrăca mai multe forme putând duce la disfuncţii hormonale, de la hipertiroidism la hipotiroidism. Între aceşti doi poli există şi  forma denumită ”tiroidită autoimună cu eutiroidie”, în care interferenţa dintre sistemul imun şi tiroidă nu a determinat încă modificări semnificative ale secreţiei de hormoni tiroidieni şi nu apar disfuncţii hormonale. În această situaţie nu se recomandă tratament, ci doar urmărirea stării pacientului. În cazul în care boala se manifestă cu hipertiroidie sau hipotiroidie, se recomandă tratament specific formei de evoluţie.

Prof. dr. Dumitru Brănişteanu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul ”Sf. Spiridon” Iaşi: ”Bolile autoimune reprezintă un atac al sistemului imun asupra unor ţesuturi ale propriului organism, pe care le recunosc, într-un mod anormal, a fi ”străine” de organism, deşi nu sunt. Unul dintre ţesuturile predispuse a fi subiectul unui atac autoimun este ţesutul tiroidian. Tiroidita autoimună este o afecţiune foarte des întâlnită în populaţia generală, cu precădere la femei, care sunt mai predispuse la boli autoimune decât bărbaţii. Interferenţa dintre sistemul imun şi tiroidă poate îmbrăca mai multe forme clinice şi evolutive, care formează un spectru de manifestări. La un pol al spectrului, tiroida este hiperactivată de autoanticorpi sintetizaţi de sistemul imun, care poartă denumirea de ”anticorpi tireostimulanţi”.
 
Ca urmare, tiroida creşte în dimensiuni, devine hipervasculară şi secretă cantităţi excesive de hormoni tiroidieni, cauzând ”hipertiroidie”. La polul opus al spectrului de manifestări, tiroida este invadată de celule ale sistemului imun şi treptat înlocuită cu acestea, astfel încât sinteza de hormoni tiroidieni poate scădea în timp, determinând ”hipotiroidie”. Între aceşti doi poli ai spectrului de manifestări există situaţii intermediare, în care interferenţa dintre sistemul imun şi tiroidă nu a determinat încă modificări semnificative ale secreţiei de hormoni tiroidieni, această situaţie fiind considerată ”tiroidită autoimună cu eutiroidie”. De menţionat este faptul că acelaşi pacient poate avea o evoluţiei a tiroiditei autoimune care să treacă dintr-o parte în alta a spectrului clinic. De exemplu, un pacient cu tiroidită autoimună cu eutiroidie are un risc mai crescut decât cel al populaţiei generale de a evolua fie către hipertiroidie, fie către hipotiroidie.

Semne şi simptome

Desigur, atunci când tiroidita autoimună este însoţită de o perturbare a secreţiei de hormoni tiroidieni, atunci pot apărea fie semne de hipertiroidie (agitaţie, labilitate psihică, tahicardie, tremor al extremităţilor, etc., precum şi scădere ponderală), iar atunci este vorba de boala Graves-Basedow, fie de hipotiroidie (retenţie hidrică generalizată sau mixedem, lentoare mintală, infiltrare, constipaţie, frilozitate, creştere ponderală, etc.), situaţie cunoscută ca fiind tiroidita Hashimoto. Formele de tiroidită autoimună cu eutiroidie sunt descoperite întâmplător, în urma unor investigaţii imagistice sau biologice de rutină, ele nefiind însoţite de semne sugestive deficitului sau excesului de hormoni tiroidieni, dar având un risc crescut de evoluţie ulterioară către disfuncţii tiroidiene. În toate situaţiile, glanda tiroidă poate creşte în dimensiuni, devenind vizibilă la inspecţie şi palpabilă, sau poate rămâne de dimensiuni normale. Formele de tiroidită autoimună cu hipertiroidie sunt ades însoţite de o creştere în dimensiuni a globilor oculari, care ies în grade variate din orbită, aşa numita ”exoftalmie”. Asocierea dintre guşă difuză (creşterea de volum  a tiroidei), hipertiroidie şi exoftalmie are origine autoimună şi este triada diagnostică a bolii Graves Basedow.

Diagnostic: ecografie şi analize recomandate

Aspectele clinice care dau de bănuit asupra existenţei unei tiroidite autoimune (tiroidă crescută difuz în dimensiuni, eventual însoţită de semne de disfuncţie tiroidiană) determină recurgerea la investigaţii care să certifice existenţa tiroiditei autoimune, precum şi a eventualului său impact asupra funcţiei tiroidiene. Astfel, ecografia tiroidiană va arăta un aspect închis la culoare (hipoechogen) al tiroidei, care poate fi eventual crescută de volum şi hipervasculară în investigaţia echografică Doppler (aspect de ”flăcări de iad”). În plasmă pot fi evaluaţi markeri de autoimunitate, respectiv titrul anticorpilor antitiroidieni (anti tirozin peroxidază sau anti TPO şi anti tiroglobulină, precum şi a anticorpilor tirositmulanţi, caracteristici bolii Graves Basedow). În fine, funcţionalitatea tiroidiană poate fi evaluată prin măsurarea hormonilor tiroidieni (T3 şi T4), precum şi a hormonului stimulator al tiroidei (thyroid stimulating hormone, TSH). În hipertiroidie, T3 şi/sau T4 vor fi crescuţi, iar TSH scăzut, iar în hipotiroidie, T4 va fi scăzut şi TSH crescut. În formele de tiroidită autoimună cu eutiroidie, toţi parametrii hormonali vor fi încă în limite normale.

Tratament

Tiroidita autoimună cu disfuncţii hormonale este tratabilă. Astfel, boala Graves Basedow cu hipertiroidie poate fi tratată medicamentos (cu antitiroidiene de sinteză), prin administrare de iod radioactiv sau chirurgical. Tiroidita autoimună cu hipotiroidie (tiroidita Hashimoto) este de obicei ireversibilă, odată hipotiroidia instalată, iar atunci pacienţii sunt trataţi prin substituţie orală cu hormoni tiroidieni, foarte posibil toată viaţa. Evident, pacienţii cu tiroidită autoimună şi eutiroidie (funcţie tiroidiană normală) nu necesită niciun tratament în momentul diagnosticului, dar trebuie urmăriţi la 6 luni – 1 an sau ori de câte ori au o stare de disconfort, deoarece au un risc sporit ca afecţiunea lor latentă să ducă la un moment dat la perturbarea funcţiei tiroidiene într-un sens sau altul.

Atenţie la suplimentările inutile cu hormoni tiroidieni şi la produsele naturiste!

Deşi există tendinţa de a se recurge la o suplimentare cu hormoni tiroidieni, chiar dacă funcţia tiroidiană e încă normală, sau la utilizarea unor droguri reputate a avea un impact asupra dinamicii sintezei hormonale, precum seleniul, nu există date ştiinţifice care să dovedească o încetinire a evoluţiei tiroiditei autoimune sub astfel de tratamente. Mai mult, măsurarea titrului anticorpilor antitiroidieni în dinamică nu este informativă cu privire la evolutivitatea bolii. De obicei, un pacient care a avut o dată un titru crescut de anticorpi antitiroidieni, va avea întotdeauna aceşti anticorpi prezenţi. Scăderea sau negativarea acestor anticorpi nu înseamnă că boala a dispărut, iar creşterea titrului lor nu înseamnă că boala s-a agravat. De aceea anticorpii antitiroidieni au rol pur diagnostic, iar nu de urmărire a evoluţiei bolii. Singura excepţie e cea a anticorpilor tireostimulanţi, scăderea titrului lor fiind un semn de eficacitate a terapiei cu antitiroidiene de sinteză. Nu există date coerente cu privire la influenţa medicaţiei naturiste asupra evoluţiei tiroiditei autoimune. Mai mult, unele produse naturiste administrate fără discernământ conţin ades suplimente de iod sau de extracte conţinând hormoni tiroidieni care în diverse situaţii pot agrava starea sănătăţii pacienţilor, sau declanşa dezechilibrarea funcţiei tiroidiene.

Mai pot avea copii dacă am tiroidită autoimună?

Tiroidita autoimună e foarte des întâlnită în populaţia generală feminină. Prezenţa acesteia nu reprezintă în niciun fel o contraindicaţie de a avea copii şi de cele mai multe ori nu influenţează semnificativ fertilitatea. Dacă tiroidita autoimună este însoţită de hiper sau hipotiroidie, aceste situaţii de disfuncţie hormonală trebuie însă tratate în timpul sarcinii, deoarece altminteri riscul de avort spontan sau de pierdere a sarcinii este sporit. Riscul nou născutului de a avea în decursul vieţii tiroidită autoimună e mai mare decât cel al populaţiei generale dacă mama are tiroidită autoimună, cu precădere dacă nou născutul este de sex feminin, dar şansele covârşitoare rămân totuşi ca tiroida copilului să nu fie niciodată afectată de sistemul său imun în timpul vieţii”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.