Titlul de Excelenţă în domeniul medical post mortem pentru Alexandru Pesamosca
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Titlul de Excelenţă în domeniul medical post mortem pentru Alexandru Pesamosca

GALERIE
Alexandru Pesamosca
  • Alexandru Pesamosca
- +

Consiliul General al Capitalei a aprobat oferirea, post mortem, a Titlului de Excelenţă în domeniul medical chirurgului pediatru Alexandru Pesamosca. De asemenea, un spaţiu public din Sectorul 4 va deveni Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre prin care i s-a conferit post mortem Titlul de Excelenţă în domeniul medical prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca (1930-2011), unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România. Tot vineri, Consiliul General a aprobat şi proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de Piaţa Dr. Alexandru Pesamosca spaţiului public situat la intersecţia dintre strada Sergent Nitu Vasile cu strada Emil Racoviţă şi Bulevarul Alexandru Obregia, Sector 4. 

Potrivit PMB, doctorul Pesamosca şi-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând 50.000 de copii cu malformaţii grave, pe lângă alte zeci de mii de copii trataţi şi vindecaţi pentru alte probleme de sănătate. El a operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienţi cu maladii complexe atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind solicitat să realizeze şi operaţii în clinici din Franţa, Italia, Republica Moldova şi China.

În anul 2009, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri i-a conferit cel mai înalt titlu ştiinţific, ”Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice”, în calitate de mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute. Din anul 1957, a profesat că medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul "Marie Sklodovska-Curie” (fostul Budimex), unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind şeful clinicii de chirurgie de ortopedie pediatrică din 1984 pană în anul 2000.

În anul 1971, timp de un an, a fost bursier la “Hôpital des Enfants Malades”, din Paris. În perioada 1972-1975 a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. În anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În anul 2000 a primit, din partea preşedintelui României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.