Toader și fiul. „Băiatul lu’ tata“, gata să preia un curs important la Facultatea de Drept
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Toader și fiul. „Băiatul lu’ tata“, gata să preia un curs important la Facultatea de Drept

GALERIE
alextoader
  • alex
  • toader
- +
Fiul rectorului Universităţii „Al.I. Cuza”, Alexandru Toader, asistent universitar la Facultatea de Drept, se află în mijlocul unui nou conflict în cadrul universităţii. Un grup de cadre didactice a sesizat redacţia noastră prin intermediul unei scrisori deschise, în care atrăgea atenţia asupra riscului pentru educaţia tinerilor studenţi din toamna acestui an, când Ionuţ Alexandru Toader, cu o experienţă de predare de numai trei ani, urmează să preia integral cursul „Drept civil. Parte generală. Persoanele”, care a fost predat în ultimii opt ani de lect.dr. Cristina Luiza Gavrilescu. „Caracterul fundamental al cursului rezultă atât din importanţa materiei pentru formarea viitorului jurist, cât şi din faptul că la examenele de licenţă, precum şi la cele de admitere în profesiile juridice (magistratură, avocatură, notariat) se dau preponderent subiecte din această materie. Din punct de vedere ştiinţific domnul asistent Toader este imatur şi total nepregătit pentru a susţine un curs de o asemenea complexitate”, au precizat semnatarii scrisorii, anonimi, care s-au prezentat a fi cadre didactice de la Facultatea de Drept. „Ziarul de Iaşi” a consultat mai mulţi specialişti în legislaţia din domeniul educaţiei şi cadre didactice de la facultate pentru a stabili cadrul legal prin care se poate face acest lucru.

Conform Legii Educaţiei Naţionale, un asistent universitar nu poate să ţină un curs decât prin obţinerea unei delegări din partea conducerii facultăţii, la recomandarea facultăţii de care aparţine, şi validată de Senatul UAIC.

Mai multe surse din conducerea universităţii consultate de „Ziarul de Iaşi” au explicat că situaţia nu e solitară, fiind, spre exemplu, la nivelul anului trecut, 25 de astfel de solicitări din partea celor 15 facultăţi ale universităţii, o jumătate dintre aceste solicitări fiind făcute de către Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Dar astfel de solicitări se fac în momentul în care numărul de studenţi este foarte mare şi nu pot fi acoperite normele integral, de aceea mai există astfel de derogări. Nu cred că este acesta cazul la Facultate de Drept, deşi practica acolo este mai veche”, a explicat un prorector, pentru „Ziarul de Iaşi”.

De altfel, din informaţii obţinute, aşa a ocupat şi prima dată postul respectiv lect.dr. Cristina Gavrilescu, în urmă cu opt ani, fiind asistent universitar şi primind o derogare pentru a susţine acest curs. „Cursul este foarte important, examenul de admitere în profesie se concentrează pe el, are un rol formator, ar trebui să fie o personalitate de anvergură care să predea acest curs, cum ar fi domnul profesor Ciucă, dar nu avem un specialist în domeniu”, a explicat un cadru didactic.

Rectorul UAIC: Nu e un caz solitar

În orice caz, decizia nu este încă luată, aflându-se la nivel de intenţie în cadrul Facultăţii. Ea trebuie să figureze în statele de funcţii ce urmează să fie validate de Senat cu cel mult două săptămâni înainte de începerea anului universitar.

Contactat telefonic, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat că nu este o situaţie preferenţială, ci un obicei la nivelul Facultăţii, iar cursul i-a fost luat Cristinei Gavrilescu la cerere, nu ca să fie oferit „pe tavă” fiului rectorului. „Numeroşi asistenţi universitari au primit delegaţie de predare la Facultatea de Drept, după câţiva ani de activitate. Doamna Gavrilescu, asistent universitar fiind, a suplinit cursul de drept civil începând cu anul universitar 2016-2017. În perspectiva promovării pe funcţia de conferenţiar, domnia sa i-a solicitat directorului de departament configurarea unui post didactic privind insolvenţa, în acord cu profilul profesional. Alexandru Toader are o vechime de nouă ani în învăţământul universitar, pe materia dreptului civil, dintre care ultimii trei ani la UAIC, şi nouă ani de activitate în funcţia de notar public”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Epopeea unui decan revoltat

Şi decanul Facultăţii de Drept, Ioana Costea, a întocmit un punct de vedere cu privire la acest subiect înainte să aştepte întrebările de la „Ziarul de Iaşi” sau chiar înainte de a purta o discuţie cu reporterii ziarului. Decanul s-a declarat revoltat înainte de a purta dialogul propriu-zis, a lansat mai multe acuzaţii la adresa reporterilor şi publicaţiei noastre, iar într-un email ulterior a vorbit despre „conţinutul maliţios” al „zvonului (neclar şi desigur neasumat) unei substituiri”.

În emailul respectiv, decanul confirmă faptul că respectivul curs de drept civil este într-o normă vacantă de lector, că a fost ocupat prin suplinire, iar că persoana care l-a susţinut vrea să se specializeze pentru a pregăti o eventuală promovare pe postul de conferenţiar. „În baza acestor date, la nivelul facultăţii se lucrează la scenariul în care activităţile didactice din norma în cauză să fie preluate de domnul asistent Toader în regim de plata cu ora. Sperând că aceste lămuriri vor linişti colegii preocupaţi de destinul facultăţii, nu pot decât să îi/vă sigur că soluţiile propuse la nivelul conducerii executive a facultăţii sunt oportune, legale şi atent gândite pentru a crea un mediu de dezvoltare profesională constructiv pentru întreg corpul profesoral. Intervenţii externe zvonistice nu pot tinde decât la a dăuna facultăţii”, a scris Ioana Costea.

Dacă ar fi acceptat sau aşteptat întrebările de la publicaţia noastră, am fi întrebat-o cum comentează acuzele din scrisoarea deschisă, care descriu o atmosferă „de teroare” în facultate, implementată de scurt timp, de când aceasta a devenit decan. „Din păcate suntem obligaţi să ne păstrăm anonimatul. Teroarea întreţinută în prezent în Facultatea de Drept de cuplul Tudorel Toader - Ioana Costea întrece orice închipuire. Sperăm că vom fi înteleşi deoarece ceea ce se întamplă acum dnei profesor Cristina Gavrilescu se poate întâmpla mâine cu oricare dintre noi”, se menţionează în textul scrisorii deschise.

Aseară la închiderea ediţiei, decanul Costea ne-a declarat: „Cred că textul, în eventualitatea în care există, nu este scris de un coleg din facultate, având în vedere că acesta conţine greşeli de scriere şi greşeli gramaticale“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.