12.11.2024
Conform Legii Educaţiei Naţionale, un asistent universitar nu poate să ţină un curs decât prin obţinerea unei delegări din partea conducerii facultăţii, la recomandarea facultăţii de care aparţine, şi validată de Senatul UAIC.
Mai multe surse din conducerea universităţii consultate de „Ziarul de Iaşi” au explicat că situaţia nu e solitară, fiind, spre exemplu, la nivelul anului trecut, 25 de astfel de solicitări din partea celor 15 facultăţi ale universităţii, o jumătate dintre aceste solicitări fiind făcute de către Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Dar astfel de solicitări se fac în momentul în care numărul de studenţi este foarte mare şi nu pot fi acoperite normele integral, de aceea mai există astfel de derogări. Nu cred că este acesta cazul la Facultate de Drept, deşi practica acolo este mai veche”, a explicat un prorector, pentru „Ziarul de Iaşi”.
De altfel, din informaţii obţinute, aşa a ocupat şi prima dată postul respectiv lect.dr. Cristina Gavrilescu, în urmă cu opt ani, fiind asistent universitar şi primind o derogare pentru a susţine acest curs. „Cursul este foarte important, examenul de admitere în profesie se concentrează pe el, are un rol formator, ar trebui să fie o personalitate de anvergură care să predea acest curs, cum ar fi domnul profesor Ciucă, dar nu avem un specialist în domeniu”, a explicat un cadru didactic.
Rectorul UAIC: Nu e un caz solitar
În orice caz, decizia nu este încă luată, aflându-se la nivel de intenţie în cadrul Facultăţii. Ea trebuie să figureze în statele de funcţii ce urmează să fie validate de Senat cu cel mult două săptămâni înainte de începerea anului universitar.
Contactat telefonic, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat că nu este o situaţie preferenţială, ci un obicei la nivelul Facultăţii, iar cursul i-a fost luat Cristinei Gavrilescu la cerere, nu ca să fie oferit „pe tavă” fiului rectorului. „Numeroşi asistenţi universitari au primit delegaţie de predare la Facultatea de Drept, după câţiva ani de activitate. Doamna Gavrilescu, asistent universitar fiind, a suplinit cursul de drept civil începând cu anul universitar 2016-2017. În perspectiva promovării pe funcţia de conferenţiar, domnia sa i-a solicitat directorului de departament configurarea unui post didactic privind insolvenţa, în acord cu profilul profesional. Alexandru Toader are o vechime de nouă ani în învăţământul universitar, pe materia dreptului civil, dintre care ultimii trei ani la UAIC, şi nouă ani de activitate în funcţia de notar public”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.
Epopeea unui decan revoltat
Şi decanul Facultăţii de Drept, Ioana Costea, a întocmit un punct de vedere cu privire la acest subiect înainte să aştepte întrebările de la „Ziarul de Iaşi” sau chiar înainte de a purta o discuţie cu reporterii ziarului. Decanul s-a declarat revoltat înainte de a purta dialogul propriu-zis, a lansat mai multe acuzaţii la adresa reporterilor şi publicaţiei noastre, iar într-un email ulterior a vorbit despre „conţinutul maliţios” al „zvonului (neclar şi desigur neasumat) unei substituiri”.
În emailul respectiv, decanul confirmă faptul că respectivul curs de drept civil este într-o normă vacantă de lector, că a fost ocupat prin suplinire, iar că persoana care l-a susţinut vrea să se specializeze pentru a pregăti o eventuală promovare pe postul de conferenţiar. „În baza acestor date, la nivelul facultăţii se lucrează la scenariul în care activităţile didactice din norma în cauză să fie preluate de domnul asistent Toader în regim de plata cu ora. Sperând că aceste lămuriri vor linişti colegii preocupaţi de destinul facultăţii, nu pot decât să îi/vă sigur că soluţiile propuse la nivelul conducerii executive a facultăţii sunt oportune, legale şi atent gândite pentru a crea un mediu de dezvoltare profesională constructiv pentru întreg corpul profesoral. Intervenţii externe zvonistice nu pot tinde decât la a dăuna facultăţii”, a scris Ioana Costea.
Dacă ar fi acceptat sau aşteptat întrebările de la publicaţia noastră, am fi întrebat-o cum comentează acuzele din scrisoarea deschisă, care descriu o atmosferă „de teroare” în facultate, implementată de scurt timp, de când aceasta a devenit decan. „Din păcate suntem obligaţi să ne păstrăm anonimatul. Teroarea întreţinută în prezent în Facultatea de Drept de cuplul Tudorel Toader – Ioana Costea întrece orice închipuire. Sperăm că vom fi înteleşi deoarece ceea ce se întamplă acum dnei profesor Cristina Gavrilescu se poate întâmpla mâine cu oricare dintre noi”, se menţionează în textul scrisorii deschise.
Aseară la închiderea ediţiei, decanul Costea ne-a declarat: „Cred că textul, în eventualitatea în care există, nu este scris de un coleg din facultate, având în vedere că acesta conţine greşeli de scriere şi greşeli gramaticale“.
Publicitate și alte recomandări video