Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Toamna cu două feţe a Politehnicii

GALERIE
@@@diallo-mihalache-mihaila-mateiu-craiova-iasi@@@onea-platini-cabral-fcsb-poli
  • @@@diallo-mihalache-mihaila-mateiu-craiova-iasi
  • @@@onea-platini-cabral-fcsb-poli
- +

Retrospective primei părţi a sezonului 2019-2020 pentru echipa ieşeană

 

Dacă spui Politehnica Iaşi nu ai cum să spui linişte, climat propice performanţei, siguranţă. Drept urmare, şi sezonul de toamnă 2019-2020 a fost extrem de agitat. În ciuda startului mult peste aşteptări, deficienţele uriaşe existente la un club la care domneşte amatorismul au început să fie decontate, iar Poli iernează pe locul XI, cu un singur punct deasupra locului care duce la baraj. În cele ce urmează vom face o succintă prezentare a primei perioade a campionatului.

 

Curăţenia de vară

 

Politehnica Iaşi a început cum trebuie vara, igienizând vestiarul acaparat de protejaţi ai fostului antrenor, Flavius Stoican, jucători fără valoare, aduşi pe ochi frumoşi de tehnicianul care manelizase Politehnica, o târâse în fel de fel de scandaluri şi ratase patru obiective în stagiunea precedentă. Finul lui Stoican, Mihăescu, a plecat după fostul antrenor, la Ploieşti, alături de Cioinac şi Zaharia, alţi “copilaşi” ai celui care a fost acuzat că l-a trădat până şi pe naşul lui, Ilie Balaci. S-a renunţat şi la cei cu ajutorul cărora Stoican i-a blocat ascensiunea lui Panţîru, “ginerică” Burlacu şi fiul fostului coechipier al tehnicianului, Florentin Petre, precum şi la alte fixuri inexplicabile ale antrenorului (Rus, Garros, de exemplu) care spunea că urmăreşte sute de DVD-uri până transferă. În paranteză fie spus, nu întâmplător niciunul dintre cei plecaţi nu s-a remarcat cu ceva în ultimele luni. Problema a fost că în afara balastului, din Copou au plecat şi alţi jucători de bază (Sin, Qaka, Sanoh), iar în loc s-au pus tot jucători de rang doi, din ţară (Bălan nu marcase în sezonul trecut, Diallo era rezervă la Mediaş, puştii erau cruzi etc.) şi străinătate, de la echipe din eşaloane inferioare. Gestul a fost motivat de conducători de criza financiară, astfel că şefii au impus plafonarea bugetului salarial al jucătorilor la 80 000 de euro pe lună. Egalitatea a fost doar pentru “căţei”, pentru că în acelaşi timp au apărut creşteri importante de salarii atât la birouri cât şi la Centrul de Copii şi Juniori, unde există retribuţii incredibile pentru nivelul Politehnicii! Una dintre deciziile iresponsabile care au dus la clasarea actuală a Politehnicii a fost decontată însă mai târziu, deoarece startul a fost fulminant.

 

Start de pus în ramă

 

Cu un antrenor nou, şcolit la Coverciano, meticulos, Mihai Teja, Poli a gestionat perfect pregătirea de vară. Echipa a ajuns rapid la nivelul maxim şi a profitat din plin de faptul că celelalte formaţii se căutau încă, în condiţiile în care campania de transferări se sfârşea în septembrie. Iaşi a remizat pe terenul campioanei, CFR, care era în corzi, şi a trecut de o altă echipă importantă, Astra, al cărui antrenor venise în Copou după episodul în care a fost pălmuit public de Anamaria Prodan. Pe val încă din start, Iaşi a învins apoi clar pe Clinceni şi a remizat la Voluntari, unde nu a jucat grozav. Problemele de la ultima partidă au fost uitate însă rapid după ce Politehnica a profitat la maximum de haosul de la Dinamo şi FCSB, a câştigat ambele meciuri, doar golaverajul ştergând posibilitatea moldovenilor de a fi lideri după şase etape! Au urmat primele semnale de alarmă, Iaşi obţinând un singur punct din meciurile care au urmat, cu Chindia şi la Mediaş, după ce Poli a condus în ambele cu 2-0. Chiar şi aşa, după opt runde Poli avea o linie frumoasă de clasament (8 4 3 1 12-7 15p) şi ocupa locul V.

 

Mutarea la Botoşani

 

Deşi Poli începuse să piardă din elementele surpriză pe care mizase în start, iar celelalte echipe din Liga I se întăriseră evident şi s-au aşezat mai bine în august, capii Iaşului au luat a doua decizie capitală, care a generat regresul: demararea lucrărilor de refacere a terenului din Copou şi mutarea echipei la Botoşani pentru următoarele patru partide. Efectul a fost dur. Iaşi a câştigat un singur meci în nordul Moldovei, contra rezervelor CFR Cluj, care s-a menajat pentru cupele europene, a remizat cu modestele Hermannstadt (a fost primul punct al sibienilor în afara casei lor) şi Sepsi şi a fost călcată în picioare de FC Botoşani, care a primit pomana de a juca acasă un meci din deplasare! În această perioadă trupa lui Teja s-a simţit mai bine în deplasare: a dominat pe Viitorul, unde a pierdut prosteşte, pe final, după ce a condus şi a avut om în plus şi a remizat la Craiova.

În această perioadă, Iaşului i-a trecut glonţul pe la ureche şi din punct de vedere economic. Managerii rupţi de realitate din Copou, risipitori, au fost salvaţi de Mihai Teja, care l-a convins pe Gigi Becali să mai cumpere, după Panţîru, doi jucători de la Iaşi, Târnovanu şi juniorul Tănasă. Cei 500 000 de euro obţinuţi în total de la FCSB au salvat de la depunctare un club la care interesele proprii primează.

 

Căderea în genunchi

 

Odată intrată în degringoladă, Poli nu s-a mai regăsit, în ultimele opt runde obţinând un singur punct, cu Voluntari acasă. În rest, un eşec la scor, la Giurgiu, şi alte şase la limită, în care ghinionul (cu FCSB), arbitrajul (cu Mediaş, Feşnic inventând primul penalty) şi gafele individuale (cu Breeveld şi Diallo în prim-plan) au fost condimentele unui tablou în care lipsa de valoare a ieşit pregnant în evidenţă. În plus, managementul lamentabil al Politehnicii a dus clubul în vrie, unitatea vestiarului fiind ruptă de două elemente. În primul rând de intrigile şi discuţiile legate de readucerea lui Stoican, dat afară de la Petrolul după ce a dus cea mai bogată echipă din Liga a II-a pe locul VIII. Apoi, de o altă decizie iresponsabilă, achitarea în noiembrie a salariilor a 15 jucători până pe 15 martie 2020 în timp ce alţi fotbalişti nu au primit nici salariile la zi! Hotărârea incredibilă a dus la blazarea primului grup şi la iritarea celui de-al doilea, Poli pierzând şi un ultim atu, unitatea.Mult prea decent pentru atmosfera mizerabilă din Copou, Teja a decontat singur parcursul dezastruos din ultima perioadă. Tehnicianul a decis să plece la finalul anului, fără să ceară despăgubiri.

 

 

Norii negri se adună

Perspectivele sunt sumbre la Poli. Manageriat foarte prost, clubul este iarăşi la un pas de a intra în incapacitate de plată. Prima rată din drepturile TV din sezonul viitor (600 000 de euro inclusiv TVA) doar va tranzita conturile unui club incapabil să facă rost de bani. Cu vistieria goală, fără surse de finanţare, fără un plan limpede de redresare economică, Politehnica va trebui să alcătuiască un lot capabil să se lupte pentru menţinerea în Liga I, pentru că în contextul actual despre altă ţintă nu se poate discuta. Misiunea va fi extrem de dificilă în condiţiile în care la toate celelalte echipe din subsol par a avea mai multe atuuri (stabilitate financiară, loturi mai bune, conduceri serioase etc.) faţă de Poli. Ce va fi, vom vedea într-o primăvară care se anunţă extrem de agitată.

 

^ Politehnica a stat pe locuri de play-off 11 etape! A urcat în prima grupă valorică după runda a III-a şi a stat în primele şase echipe, cu o singură excepţie, până în runda a XIV-a. Cea mai bună poziţie ocupată a fost a II-a, după etapa a VI-a, când Iaşi era la egalitate de puncte, 14, cu liderul, CFR Cluj. Cea mai slabă poziţie a fost cea înregistrată după ultimul meci din 2019, XI, pe care a stat o singură dată. ^ La finalul turului sezonului regulat, Poli ocupa locul VII, cu patru succese, şase remize şi trei eşecuri, golaveraj 15-14. În etapele din retur disputate în acest an, Iaşi a obţinut o singură victorie, o remiză şi a pierdut şapte meciuri, golaveraj 7-16. ^ În clasamentul meciurilor de pe teren propriu, Poli ocupă locul IX. În cel al partidelor din deplasare, se situează pe poziţia a XI-a. ^ Iaşi are al treilea cel mai slab atac per total, după Voluntari şi Hermannstadt, şi cel mai slab atac în deplasare, la egalitate cu echipele amintite. La capitolul defensiv Politehnica stă mai bine decât şase echipe.

^Poli Iaşi a avut mult timp cea mai bună apărare din Liga I. Între etapele II şi V nu s-a încasat niciun gol, iar în primele şase etape au fost primite doar două. ^ Poli a beneficiat de trei penaltiuri, toate transformate de Bălan. Iaşi a fost echipa cea mai sancţionată cu lovituri de la 11 metri, nu mai puţin de şapte lovituri de pedeapsă, toate transformate (!), fiind acordate contra Politehnicii.^ Politehnica se situează pe locul XIII în clasamentul fair-play, cu trei cartonaşe roşii şi 61 “galbene”, doar Chindia fiind mai indisciplinată. Poli a jucat de trei ori în inferioritate numerică. Pentru două “galbene”, Francisc Cristea a primit “roşu” la pauza meciului cu Astra, iar Loshaj în minutul 83 al disputei de la Dinamo. Platini a fost eliminat direct în minutul 21 al partidei de la Sibiu. Iaşi a avut superioritate numerică în disputa cu Viitorul, în care de Nooijer a fost eliminat în minutul 54. ^ Din cele zece eşecuri suferite de Poli (primul, abia în runda a VIII-a!), opt au fost la limită! În cinci dintre acestea, trupa lui Teja a condus, la Mediaş chiar cu două goluri. În cazul egalurilor, Politehnica a condus în trei rânduri, o dată cu două goluri.^ Locuri ocupate de Poli: 8-9, 7, 5, 5, 3, 2, 4, 5, 4, 5, 5, 5, 7, 6, 8, 8, 8, 9, 9, 10, 10, 11. ^ Până la terminarea campaniei de transferări, linia Iaşului era: 8 4 3 1 12-7 15p!

 

FLUXUL DE JUC|TORI

 

Plecări

Qaka (U Craiova), Sin (Dinamo), Sanoh (Gaz Metan Mediaş), Cioinac, Mihăescu. Zaharia (Petrolul Ploieşti), Mino (Logrones), Semedo (Grenoble), Petre (Farul), Garros (Sabadell), Enoh (Leixoes), Bosoi (Polisportiva Lunano), Rus (Sănătatea Cluj), Nascimento (revenit după împrumut la Levski Sofia), Gardoş şi Burlacu (reveniţi la Craiova după împrumuturi, ultimul – cedat la Chindia).Apoi Panţîru (FCSB), Teixeira (Oleksandria), Danale (Aerostar Bacău - împrumut un an). Târnovanu e vândut pe 29 septembrie la FCSB, dar rămâne la Poli până la finalul anului.

 

Sosiri

Loshaj (Roda Kerkrade, Olanda II), Carlone (Patro Eisden, Belgia III), Diallo (Gaz Metan Mediaş),Passaglia (Barracas, Argentina III), Bălan (FC Voluntari), Horşia (FCSB - împrumut un an), A. Cristea (CS U Craiova), Devesa (Ermis Arradippou, Cipru), Breeveld (Al-Markhiya, Qatar II), Cabral (Telstar, Olanda II), Haţiegan (U Cluj), A. Radu (CFR Cluj - împrumut un an), Bîrnoi (ACS Poli Timişoara), Onea (CS Afumaţi), S. Şerban (FCSB - împrumut un an), Popadiuc (FC Voluntari), Assulin (Kairat, Kazakhstan).

 

REZULTATE SEZON TOAMN|

 

TUR

CFR – Poli 1-1 (1-0). C. Deac (’23) – Loshaj (’62).

Poli – Astra 1-0 (1-0). Frăsinescu (’43).

Poli – Clinceni 2-0 (0-0). Horşia (’47), Bălan (’78, pen.).

Voluntari – Poli 0-0.

Poli – Dinamo 2-0 (2-0). Breeveld (’22), Horşia (’31).

FCSB – Poli 1-2 (0-1). Tănase (’52) - Frăsinescu (’40), Loshaj (’73).

Poli – Chindia 2-2 (2-1). Loshaj (’15), Horşia (’23) – Neguţ (’28), Voduţ (’50).

Gaz Metan – Poli 3-2 (0-0). M. Constantin (’58, pen.), Chamed (’67), S. Buş (’73) – Bălan (’48, ’52, pen.).

Poli – Hermannstadt (la Botoşani) 0-0.

Viitorul – Poli 2-1 (0-1). Achim (’80, pen.), Rivaldinho (‘90^1) – Bălan (’39, pen.).

Poli – Sepsi 1-1 (0-0) (la Botoşani). Passaglia (’70) – Tincu (’80).

Craiova – Poli 1-1 (0-0). Fortes (’82) – A. Cristea (’70).

Poli – FC Botoşani 0-3 (0-1) (la Botoşani). Rodriguez (’44, penalty), M. Roman I (’53), Ofosu (’68).

 

RETUR

Poli – CFR 2-1 (1-1) (la Botoşani). Passaglia (’45), Gallego (’76) – Costache (’10).

Astra – Poli 4-0 (1-0). Budescu (’27, ’81), V. Gheorghe (’76, ’86).

Clinceni – Poli 1-0 (0-0). C. Achim (’71).

Poli – Voluntari 2-2 (0-1). Passaglia (’77), A. Cristea (’83) – Căpăţînă (’37), Ţîră (’66).

Dinamo – Poli 1-0 (0-0). Perovic (’47).

Poli – FCSB 1-2 (1-1). A. Cristea (’15) – F. Tănase (’31, pen.), Man (‘90^2).

Chindia – Poli 2-1 (0-0). D. Florea (’59), Cherchez (’62) – Platini (’46).

Poli – Gaz Metan 1-2 (0-0). Bălan (’55) – M. Constantin (‘76, ’85, ambele din penalty).

Hermannstadt – Poli 1-0 (1-0). Romario (’12).

 

TOTAL           22 5 7 10 22-30 22p

ACASĂ          11 4 4 3 14-13 16p

DEPLASARE11 1 3 7 8-17 6p

 

Golgeteri: Bălan 5 (3 din pen.), Loshaj (3), Horşia (3), Passaglia (3), A. Cristea (3), Frăsinescu (2), Breeveld, Gallego.

 

CUPA ROM+NIEI

Şaisprezecimi - Rapid Bucureşti (II) – Poli 0-1 (0-0). A Cristea (’66, pen.) – la Buzău.

optimi –: Metalul Buzău (III) – Poli 0-3 (0-1). Popadiuc (’20), Horşia (’49), Haţiegan (’81).

 

Clasamentul jucătorilor cu minimum 11 notări

 

1. A. Cristea 5,57 (18 meciuri, 3 fără notă) - în ciuda faptului că nu a mai avut randamentul din anii trecuţi, trecerea anilor şi ratarea cantonamentului de vară simţindu-se, a rămas jucătorul exponenţial al echipei.

2. Passaglia 5,55 (20 m, 1 fără notă) – s-a evidenţiat la capitolul hărnicie.

3. Loshaj 5,55 (19 m) – start foarte bun de sezon, evoluţii palide pe final.

4. Frăsinescu 5,50 (19 m) – evoluţia lui a caracterizat perfect parcursul echipei, diferenţa dintre start şi final fiind enormă.

5. Rusu 5,50 (12 m) – a plecat foarte bine în campionat, a ieşit apoi din poartă, după etapa a IX-a, pentru a-i face loc lui Târnovanu, jucător under 21, nu s-a impus când a revenit titular.

6. Mihalache 5,30 (12 m) – randament afectat vizibil de accidentări.

7. Bălan 5,23 (19 m, 2 fără notă) – golgeterul echipei, însă cu doar două goluri din acţiune, nu s-a impus.

8. Platini 5,19 (18 m) – departe de jucătorul din anii trecuţi.

9. Diallo 5,18 (17 m) – a pornit bine, a jucat apoi doar din lipsă de soluţii.

10-11. Radu 5,17 (15 m) – s-a integrat mai greu.

10-11. Gallego 5,17 (15 m) – a jucat doar pentru că nu a avut concurenţă.

12. Breeveld 5,12 (12 m) - în ciuda evidenţei (ştie fotbal), a fost o decepţie mare, gafele sale costând multe puncte.

13. Horşia 4,92 (19 m, 1 fără notă) – start excelent, cu trei goluri în şapte meciuri, prăbuşire dramatică.

 

Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 11 notări

 

1. Panţîru 6,17 (3 m) – reinventat de Teja după ce precedentul antrenor, Stoican, îl marginalizase, a avut un start foarte bun de sezon şi a trecut la FCSB.

2. Târnovanu 5,50 (10 m) – nu a dezamăgit după ce a prins postul de titular, în vară va trece la FCSB, unde a fost vândut.

3. Onea 5,12 (6 m, 2 fără notă) – accidentat în start, a intrat pe final, având un randament peste Gallego şi Cabral.

4. Carlone 5,10 (6 m, 1 fără notă) – folosit puţin, nu s-a făcut niciodată de râs.

5. Fr. Cristea 5,00 (10 m) – potenţial de creştere.

6. Chelaru 5,00 (4 m) – nu a ştiut să ţină de tricoul de titular pe care l-a avut în start, a devenit supraponderal, blazat.

7. Danale 5,00 (3 m) – a intrat titular în sezon, a plecat împrumutat la Aerostar Bacău după ce nu s-a impus.

8. Haţiegan 4,83 (8 m, 2 fără notă) – un transfer inexplicabil în condiţiile în care o divizionare secundă, U Cluj, renunţase la el.

9. Teixeira 4,83 (3 m) – una din rămăşiţele lotului Stoican, a plecat repede din Copou.

10. Bădic 4,62 (4 m) – ca de obicei, a stat mai mult accidentat.

11. Devesa 4,50 (6 m, 2 fără notă) – “decarul” adus pe filiera cu care lucra Flavius Stoican a fost o mare dezamăgire.

12. Cabral 4,36 (9 m, 2 fără notă) – un alt transfer ratat, nu s-a impus deşi avea un CV interesant

13. Bîrnoi 4,25 (6 m) – refuzat de Botoşani, nu s-a impus după meciuri în care a părut blazat.

14. Popadiuc 4,15 (10 m) – un alt transfer inexplicabil, nu a confirmat nici la Iaşi, cum nu o făcuse şi la alte echipe.

15. Assulin 4,00 (3 m, 1 fără notă) – cartuş irosit; fără ritm, după un an şi jumătate de inactivitate.

16. Şerban (1 meci fără notă) – a bifat doar câteva minute.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri