anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Toată lumea ştie de Fundaţie. Aflaţi de cine a fost creată şi de ce

GALERIE
fundatie iasi dfundatie iasi 1
 • fundatie iasi d
 • fundatie iasi 1
- +

Pentru toti cei care vor sa ajunga la "Fundatie", e clar ca trebuie sa mearga la intersectia strazilor care duc spre Pacurari si Copou. Toata lumea foloseste azi termenul "la Fundatie", dar putini stiu cu exactitate de ce locului i se mai zice inca si acum astfel. Fundatia „Regele Ferdinand I” a luat fiintã la 11 februarie 1926 si avea menirea, la fel ca si Fundatia „Carol I”,din Bucuresti, sã sprijine cultura româneascã.

Crearea Fundatiilor universitare "Regele Ferdinand I" avea douã articole si se prezenta astfel:

Art. 1.: Cu prilejul împlinirii vîrstei de 60 ani a Majestãtei Sale Regelui Ferdinand I si ca semn de dragoste si recunostintã fatã de înfãptuitorul unitãtii nationale a Românilor, se înfiinteazã un asezãmînt în scop cultural, civil si militar, care va fi persoanã juridicã de drept public, cu denumirea «Fundatiunea Regele Ferdinand I»

Art. 2.: Aceastã Fundatiune se doteazã de natiunea Românã cu un patrimoniu initial de 200.000.000 lei în numerar, din al cãrui venit jumãtate va servi în pãrti egale la încurajarea si educatia culturalã a tineretului, precum si în vederea cercetãrilor stiintifice consacrate cunoasterii României, iar cealaltã jumãtate va servi pentru ajutorarea culturalã a familiilor militarilor.

Patrimoniul initial al Fundatiei de 200 milioane lei, suma imensa la vremea aceea, destinata educatiei tineretului, "cercetarii consacrate cunoasterii Romaniei", pentru "ajutorarea culturala a familiilor militarilor", iar 30 de milioane erau alocate construirii unei cladiri care sa adaposteasca asezamintul.

Conducerea si administrarea Fundatiunii sînt încredintate în mod onorific unui Consiliu si la douã Comitete, cîte unul pentru fiecare din cele douã sectiuni prevãzute de legea Fundatiunii.Consiliul se compunea din 9 membri si doi directori la cele doua comitete.

La 16 mai 1928., pe locul "la Fundatie" a fost cumparat un teren si un imobil de la proprietarul Iliescu.

I. Luchian, într-un articol din ziarul Adevãrul din 1926, aratã cã scrisoarea suveranului despre infiintarea Fundatiei Universitare, "cuprinde cuvinte miscãtoare pentru orasul nostru. Iasul a fost orasul în care s'au pus la cale si s'au dus la bun sfîrsit marile fapte ce-au contribuit la închegarea regatului întregit de astãzi. Totusi, din motive de interes general a primit, avînd drepturi cel putin egale, sã cedeze întîetatea, în folosul Bucurestiului. Astfel, temeliile statului român au fost clãdite pe sacrificiul Moldovei si al strãlucitei sale capitale”

Textul integral, pe Iasi (Istoric Iasi)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.