anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Toate infracţiunile scad, mai puţin violenţa domestică

Asta arată o informare făcută publică de senatorul Dan Lungu, la nivelul judeţului Iaşi.

GALERIE
violenta domestica
 • violenta domestica
- +

Peste 500 de persoane au fost victime ale violenţei domestice în judeţul Iaşi doar în primele trei luni ale acestui an. Datele au fost oferite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi în urma unei solicitări a senatorului USR Dan Lungu. El trage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen, şi subliniază importanţa unor investiţii în acest sens. 

Dan Lungu menţionează că, deşi izolarea a dus la scăderea altor infracţiuni, numărul victimelor violenţei domestice rămâne ridicat. Conform datelor oferite de IPJ, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 508 victime ale violenţei domestice, dintre acestea 324 fiind femei adulte, 68 sunt bărbaţi, iar 116 sunt minori, dintre aceştia din urmă 57 de sex masculin şi 59 de sex feminin. Cele 508 victime au rezultat în urma a 478 de situaţii. Cele mai multe plângeri dintre cele 478 au fost înregistrate în mediul rural, 318, iar restul de 160 în mediul urban. Senatorul ieşean a demarat o campanie de conştientizare şi informare cu privire la violenţa domestică anul trecut, campania subliniind amploarea numărului de cazuri de violenţă domestică la nivelul judeţului Iaşi.

„În ultimii trei ani, numărul victimelor violenţei domestice la nivelul judeţului Iaşi a continuat să crească. De la începutul anului trecut până la finalul lunii septembrie, totalul victimelor înregistrate era deja unul de 1.700, conform autorităţilor locale. Peste 500 de victime, dintre care cele mai multe din nou femei adulte, înregistrate numai din ianuarie până la finalul lui martie, ar trebui nu doar să ne îngrijoreze, ci chiar să ne determine să venim cu soluţii în ajutorul celor vulnerabili“, subliniază senatorul ieşean. El atrage atenţia că situaţia este cu atât mai gravă cu cât victimele sunt în acest moment închise în casă cu agresorul lor, pe fondul ordonanţei militare.

„Avem mare nevoie de investiţii în servicii prin care victimelor să li se poată acorda cu promptitudine ajutor - servicii online şi programe derulate de asociaţii neguvernamentale“, subliniază Dan Lungu. Victimele violenţei domestice sau cei care doresc să semnaleze astfel de abuzuri pot apela numărul 112 sau linia specială 0800 500 333, pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Linia telefonică specială este gratuită şi poate fi apelată 24/24 şi în fiecare zi a săptămânii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Redacția

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.