Toate instituţiile statului au nevoie de ştampile noi. Stema României, schimbată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Toate instituţiile statului au nevoie de ştampile noi. Stema României, schimbată

GALERIE
stema romanieistema
  • stema romaniei
  • stema
- +

Modificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat ieri în vigoare.

Toate instituţiile statului trebuie să comande ştampile noi. Mo­dificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat în vigoare ieri.

Noua stemă a României va cuprinde pe viitor şi o coroană. În noua sa formă, scutul albastru cuprinde o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Coroana este o reproducere a Coroanei de Oţel purtate de regii României, turnată din metalul unui tun turcesc capturat la Plevna, în 1877. Scutul interior, de pe pieptul acvilei, cuprinde stemele Ţării Româneşti, Moldovei, Olteniei, Transilvaniei şi Dobrogei.

Singura modificare a stemei faţă de forma adoptată prin Legea 102/1992 este introducerea coroanei, ca simbol al suveranităţii statale, iar nu al formei de guvernământ.

De altfel, coroana este prezentă şi pe stemele a trei dintre vecinii României, respectiv Bul­garia, Serbia şi Ungaria, care sunt republici. Excepţie fac Ucraina, a cărei stemă constă într-un trident de aur pe scut albastru, şi Moldova, apropiată de cea a României, a cărei acvilă nu este încoronată.

Autorităţile publice sunt obligate să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent până pe 31 decembrie 2018. Până atunci, pot fi folosite ambele variante ale stemei. Monedele şi bancnotele emise cu vechea stemă vor continua să aibă putere circulatorie şi după 31 decembrie 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.