anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Toate instituţiile statului au nevoie de ştampile noi. Stema României, schimbată

GALERIE
stema romanieistema
 • stema romaniei
 • stema
- +

Modificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat ieri în vigoare.

Toate instituţiile statului trebuie să comande ştampile noi. Mo­dificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat în vigoare ieri.

Noua stemă a României va cuprinde pe viitor şi o coroană. În noua sa formă, scutul albastru cuprinde o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Coroana este o reproducere a Coroanei de Oţel purtate de regii României, turnată din metalul unui tun turcesc capturat la Plevna, în 1877. Scutul interior, de pe pieptul acvilei, cuprinde stemele Ţării Româneşti, Moldovei, Olteniei, Transilvaniei şi Dobrogei.

Singura modificare a stemei faţă de forma adoptată prin Legea 102/1992 este introducerea coroanei, ca simbol al suveranităţii statale, iar nu al formei de guvernământ.

De altfel, coroana este prezentă şi pe stemele a trei dintre vecinii României, respectiv Bul­garia, Serbia şi Ungaria, care sunt republici. Excepţie fac Ucraina, a cărei stemă constă într-un trident de aur pe scut albastru, şi Moldova, apropiată de cea a României, a cărei acvilă nu este încoronată.

Autorităţile publice sunt obligate să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent până pe 31 decembrie 2018. Până atunci, pot fi folosite ambele variante ale stemei. Monedele şi bancnotele emise cu vechea stemă vor continua să aibă putere circulatorie şi după 31 decembrie 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.