Toboganul sportului ieşean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Toboganul sportului ieşean

GALERIE
simionescu-jeju-mongol
  • simionescu-jeju-mongol
- +
Din moment ce canotoarea Irina Dorneanu spre îndreaptă spre zări mai calde, judoka Vlăduţ Simionescu este cea mai mare speranţă în reprezentarea urbei la Jocurile Olimpice din 2016

 

La revedere şi succes, Irina!

Niciodată Iaşul, în ultimii ani, nu s-a lăudat cu performanţe sportive de mare valoare, în sporturile care contează, dar parcă, parafrazându-l pe Nică de la Humuleşti “parcă niciodată n-am fost mai săraci ca anul acesta, anul trecut şi de când suntem”. Anul 2014 a fost anul care a împlinit jumătatea de ciclu olimpic, în care trebuia să conturăm alternativele noastre pentru lotul tricolor care se va deplasa la Rio. Dacă privim topul sportivilor olimpici ieşeni, întocmit de DJST Iaşi după criterii foarte precise, doar două nume sunt candidate pentru Olimpiadă: Irina Dorneanu şi Vlăduţ Simionescu. Chiar dacă mai strâmbă unii din nas că Irina este a opt-plus-una-parte dintr-o campioană europeană (ea fiind, bineînţeles, campioană în barca cea mai lungă), există pentru cei iniţiaţi – şi nu numai antrenorii ei, Sorin Băhnărel şi Adriana Cserhati – un argument care o desemnează pe sportiva descinsă mai din Nord şi în drum mai spre Sud, drept cea mai bună canotoare a României, iar acest argument poartă un nume foarte tehnic, ergometru. Dar după cum spun vorbele cele bune pentru Irina şi cele rele pentru restul ieşenilor, canotoarea noastră îşi continuă ruta spre Sud, spre o nouă etapă a consacrării: Dinamo Bucureşti, esenţială pentru întregirea unei valori, mai ales conturată în dulcele târg. Oricât de local-patrioţi am fi, trebuie să recunoaştem că la Iaşi nu se poate face performanţă ca la Bucureşti şi traseul Irinei este mai mult decât normal, este logic, orice s-ar spune pe la Galele Neputinţei Sportului Ieşean. Aşa că, dacă vrem să avem măcar un olimpic ieşean la Rio, acela (aceea) nu este Irina Dorneanu. Mulţumim, Irina, pentru atâta cât ai putut aduce sportului ieşean.
 
Vlăduţ, ca pasărea Phoenix
Al doilea este Vlăduţ Simionescu. Este un colos care a renăscut în acest an ca pasărea Phoenix după doi ani în care şi-a oblojit rănile (la propriu şi la figurat) de la Londra. În acest an, judoka ieşean a reuşit două medalii în puternicele concursuri de Grand Prix, a câştigat Cupa Europei şi a urcat între primii 25 judoka supergrei ai lumii. O poziţie care îl îndrituieşte, fără îndoială să reprezinte România la Jocurile Olimpice, numai că, fulminanta sa revenire l-a găsit pe locul IX pe rivalul său din Sibiu, Daniel Natea. Ori România nu poate prezenta decât un judoka la categoria ^100 kg, deci Vlad al nostru trebuie să-l depăşească pe sibian în clasamentele mondiale. Din acest motiv, anul viitor va fi hotărâtor pentru obiectivul principal al lui Vlăduţ Simionescu, participarea la Jocurile Olimpice.
De la locul II în jos, sunt sportivi cu puţine şanse de participare, însă un factor important în această situaţie este acela al “schimbului” de generaţii” care se manifestă în multe discipline sportive de frunte ale Iaşului. Se mai nădăjduieşte î sportivul vrâncean pe care îl ţinem împreună cu Dinamo, Alin Moldoveanu (singurul campion olimpic legitimat la Iaşi!), însă tirul, ca şi scrima, ca şi halterele, ca şi boxul au performeri încă tineri, care vizează mai mult 2020 decât 2016.
Mai puţine despre sporturile neolimpice, cele care suntem mari şi tari. În topul anual lipsesc, însă, popicarii, probabil din lipsa performanţelor introductibile în algoritm. E drept, CFR Olimpia ACB (antrenor, Remus Antimirescu) a pierdut în acest an titlul naţional, după o serie frumoasă, însă a compensat pierderea prin locul III la Cupa Europei si calificarea în premieră în sferturile  de finală ale Ligii Campionilor, unde nu a ajuns nici norocoasa campioană, CFR Cluj. În rest, felicitări practicanţilor de radioamatorism (unde nu lipseşte de 20 de ani maestra Gabriela Ivan), vovinam, tae-kwondo (neolimpic!), karate, pentru că aceştia aduc, până la urmă medaliile internaţionale ale năpăstuitului sport ieşean.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.