
„Toceala, ineficientă: consumă timp şi uiţi”. Cum să faci faţă sesiunii: sfaturi practice de la un psihoterapeut ieşean

Ce ar trebui să facă studenţii pentru o mai bună concentrare în perioada sesiunii, şi cum ar putea fi obţinute rezultatele dorite ? Psihoterapeutul ieşean Mioara Claudia Rusu (FOTO JOS) a oferit mai multe sfaturi celor care urmează să susţină examene începând chiar de săptămâna viitoare.
Chiar dacă s-au pregătit sau nu, stresul apare inevitabil, ceea ce îngreunează psihicul.
Ordinea contează
Pentru a evita situaţiile neplăcute, adică stările de anxietate şi teama, specialistul recomandă tinerilor, înainte să se apuce de învăţat, să se organizeze.
„Organizează spaţiul de lucru astfel încât să te simţi confortabil/ă şi relaxat/ă. Fă-ţi ordine în cameră, strânge obiectele care te pot distrage, fă-ţi patul, aeriseşte. Fă-ţi un plan de studiu realist. Cu adevărat nu poţi asimila într-o noapte toată informaţia pentru examen. Împarte materia pe care o ai de învăţat pe zile, subiecte, astfel încât să te asiguri că parcurgi informaţiile în totalitate şi în ritmul tău. Apoi, stabileşte zilele în care repeţi informaţiile pe care le-ai asimilat, recomandat este imediat după ce ai terminat de învăţat un curs”, a precizat aceasta.
Nu toate persoanele învaţă la fel
De asemenea, în timpul sesiunii de învăţare, toceala ar trebui evitată. Stilul de învăţare, aşa cum susţine Mioara Claudia Rusu, diferă de la o persoană la alta.
„Pune accent pe învăţarea cu sens, pe a înţelege informaţiile prezentate. Toceala este mai degrabă ineficientă pentru că e consumatoare de timp şi uiţi instant ceva ce nu are sens. Nu există o modalitate «corectă» de a studia. Fiecare are un stil de învăţare diferit. Vizual: poţi folosi diagrame, imagini reprezentative (schema unui motor, a părţilor componente ale unei flori, etc.) şi propriile notiţe de curs pe care le poţi colora după importanţa ideilor.
Auditiv: vei găsi util să asculţi din nou cursurile online sau înregistrările tale vocale. Kinestezic: înveţi cel mai bine din ceea ce experimentezi direct, practic (rescrii idei, exersezi la un instrument muzical, găteşti după o reţetă, etc.). Tu ce stil de învăţare ai?”, a adăugat aceasta.
Fără reţele sociale şi alte preocupări
O altă recomandare a psihoterapeutului vizează prioritizarea studiului şi renunţarea la lucrurile ce ar putea să-i distragă pe studenţi de la procesul de învăţare.
„Limitează orice ar putea să te distragă. Redu la maxim agitaţia externă. Dezactivează e-mailul şi reţelele sociale cât timp înveţi sau chiar deconectează-te complet de la internet. Dacă zgomotul îţi distrage atenţia, poţi folosi căşti pentru atenuarea zgomotului sau pune un fundal muzical relaxant.
Prioritizează. Împarte cursul în mai multe părţi. Creează-ţi mini-termene limită pe parcurs. Acest lucru te va ajuta să simţi că ai control, creşte încrederea în capacitatea ta de a gestiona situaţia de învăţare şi nu te mai simţi copleşit de multitudinea de taskuri pe care o ai de făcut cu efort susţinut pe o perioadă mare de timp”, a subliniat psihoterapeutul.
Pauzele fac diferenţa
Mai mult, indiferent de cantitatea informaţiilor care trebuie acumulate, pauzele sunt obligatorii.
„Fă pauze! Nu învăţa mai mult de două ore fără pauză! Foloseşte tehnica «Pomodoro»: setează un cronometru pentru 20 de minute şi începe să lucrezi. După 20 de minute, fă o pauză de 5 minute. Repetă. Fă o bifă pentru fiecare ciclu de studiu finalizat. La final, recompensează-te! După fiecare mini reuşită, nu uita să te răsplăteşti pentru munca făcută: ceva dulce, o plimbare. Odihneşte-te, bea apă suficientă şi ai grijă de starea de sănătate”, a menţionat Mioara Claudia Rusu.
Publicitate și alte recomandări video