Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Bucatul sef al Restaurantului Alexandru nu sta sa se gandeasca prea mult cum sa prepare bucate gustoase. Experienta, cunostintele, mainile lui indemanatice si sufletul lui de bucatar stiu cel mai bine cum sa se descurce si sa trebaluiasca singure printre oale si tigai, cu legumele si carnea mereu proaspete, printre condimentele din alte zari sau cele neaose din gradina romaneasca, dar mai ales cu retetele stravechi cu parfum de acasa. Iar astazi e o zi numai buna pentru pregatit o tochitura moldoveneasca de sa-ti lingi si degetele dupa ea.
500 gr carne de porc fara os
250 gr carnati de porc afumati
1 cana de vin alb sec
2 oua
3-4 linguri untura
6 catei de usturoi
2 cani de malai
300 gr telemea de oaie
sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce, foi de dafin
Cand ti-ai adunat pe masa din bucatarie toate ce-ti trebuie pentru minunatia ce asteapta sa se nasca, apuca mai intai carnea frageda de porc si carnatii afumati si taie-le cubulete, cat o imbucatura fiecare. Nu masura prea mult, dar nu le taia nici prea mici, ca la foc, in tigaie, ele se strang timide si pudice ca o fecioara. In timp ce le lasi sa-si revina din soc pe fundul de lemn, ia la rand usturoiul si toaca-l din cutit cat mai marunt, fara sa-l faci insa mujdei ca, de suparare, s-ar putea sa nu-ti mai dea toata aroma sa. Apuca apoi de coada o tigaie adanca si groasa si incalzeste-o la foc ca sa topesti untura in ea.
Cand vezi ca s-a facut un lichid auriu si sprinten arunca in el bucatile de carne si rumeneste-le frumos pe toate partile cat sa rada de sa se prapadeasca. Pune langa ele si bucatile de carnati sa-si dea si ele obolul lor de afumatura si mai rumeneste totul inca trei minute, dar nu mai mult. De pe fundul de lemn usturoiul striga ca e randul lui la aromat carnea si carnatii din tigaie, timp de inca doua minutele.
Si dupa acest ritual vrajitoresc fierbinte, forfoteala din tigaie se stinge cu o cana de vin alb si una de apa, masluite cu cateva foi de dafin. Se acopera vulcanul cu un capac si se lasa magma aromata la mocnit inca 50 de minute. Din cand in cand se mai trage un ochi sub capac si, daca e nevoie, se mai adauga apa pentru ca plamadeala carnoasa sa nu se usuce. Se adauga sarea minunata, piperul de abanos, vesela boia de ardei dulce si cimbrul aromat pentru ca totul sa se intrepatrunda spre defatarea gustului si sufletului.
Mai lasa totul pe foc mic inca 10 minute, timp numai bun pentru pregatit repede mamaliguta aurie si ouale ochi ce vor vor fi ca si cireasa de pe tort. Si cand focul de sub tigaie si-a dat duhul si farfuriile sunt deja pe masa, scoate carnea si carnatii din fierbinteala aromata, aseaza-le frumos langa un bot de mamaliga si un pumn de telemea de oaie peste care aduci oul prajit ochi sa-ti priveasca gales mesenii incantati de ospat.
Nu uita sa desfaci butoiul cu muraturi gospodaresti si sa insotesti tochitura cu gogonele verzi si vesele din saramura sau cu castraveciori sfielnici din otet. Iar cand pofta e in toi, o ulcica de vin negru ca cerneala este numai buna sa mai faca loc de inca o imbucatura, caci asa cum spune Radu Anton Roman in „Retete de colectie” - „... numai cand omul mananca cu gust, numai atunci se lipeste mancarea de dansul”.
Cam asa decurg lucrurile in bucataria Restaurantului Alexandru din Iasi. Nu mai trebuie decat sa mergeti acolo si sa le savurati intr-o atmosfera intima si frumoasa sau sa le comandati direct acasa. Ne gasiti pe internet la adresa http://www.restaurantalexandru.ro
Cei care doresc sa vina cu masina la restaurantul nostru au ca punct de reper Piata Agroalimentara Alexandru cel Bun, adresa localului fiind Sos. Nationala nr. 19G. Insa firma se vede de departe si asta poate constitui un alt reper. Plus ca in apropiere se gasesc si parcari ca sa-ti lasi masina in siguranta cat timp iei masa la restaurant.
Pentru cei care iau autobuzul sau un taxi accesul se poate face prin intermediul transportului în comun – Liniile 28, 121, 44 si statiei de taxiuri – Biserica Sf Nectarie.
Dar inainte de a pleca fa-ti rezervare la numerele de telefon: 0232 272473 si 0756 080 175 sau 0751 129 585 ca sa fii sigur ca ai loc la o masa.
Programul Restaurantului Alexandru din Iasi este zilnic 08.00 - 20.00, iar pentru evenimente si rezervari – un program conform contractului incheiat.
Cuvinte cheie: + tochitura, moldoveneasca, restaurant, alexandru
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Ce pot indica modificările patologice ale examenului de urină? (P)
Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat
Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea
Virusul HIV a fost eliminat din celule, deocamdată, în laborator
Pacient de 22 de ani cu limfagiom chistic de mezocolon, operat cu succes la Arcadia
Ultimele calcule privind posibilitatea ca Iaşul să prindă un post de europarlamentar
“Extraordinara poveste a lui Peter Schlemhil” de Adelbert von Chamisso
Cum e să lucrezi într-o universitate (şi să participi la alegeri)
Ghici cine este blondina din acest tandem liberal indestructibil?
Publicitatea convenției matrimoniale și modificarea acesteia
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |