Tonusul muscular
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Tonusul muscular

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

Sunt mulţi care cred că medicina actuală este atât de bună, încât te poate scoate din orice impas şi te scuteşte de mişcare.

M-am distrat copios când am încercat zilele trecute să pun pe copiii mei, după un an şi ceva de pandemie, de stat foarte mult în casă, de lipsă de mişcare, să facă doar câteva exerciţii fizice elementare: genuflexiuni, abdominale, flotări. Nu am mai văzut o lipsă atât de mare de condiţie fizică decât la unii candidaţi obezi prezenţi la proba fizică de la examenul pentru admiterea în Şcoala de Poliţie. Ţin minte că atunci a fost distracţie mare văzându-i pe bieţii grăsuni adulţi în toată firea strofocându-se să facă o singură abdominală, una singură, şi ratând melodramatic, încercând apoi să salveze situaţia întorcându-se pe o parte, ca nişte gândaci blocaţi pe spate, poate, poate vor reuşi să se ridice, înroşindu-se şi umflându-se şi mai tare la faţă şi asudând pe la toate încheieturile… Tot aşa şi plozii mei cărora nu le venea să creadă că nu poate face niciuna, fata, respectiv că oboseşte după primele două, trei, băiatul.

Ei bine, situaţia e aceeaşi pentru majoritatea populaţiei umane de azi. Tonusul muscular al animalului care e omul se găseşte la cele mai scăzute niveluri din istorie. Iar cantitatea de grăsime depusă şi de sedentarism sunt la cel mai înalt nivel.

Îmi vin în minte câteva imagini cu aborigeni din Australia, din aceia care încă stau în peşteri sau în cort şi vânează iepuri pe câmp pentru hrană, nu pentru distracţie. Oricare individ din trib, oricare, de la mic la mare, de la copil la bătrân, este în stare nu să meargă, ci să alerge câţiva kilometri pe zi, prin arşiţă, cu foarte puţină apă şi mâncare fără nicio problemă. Stilul lor de viaţă, de alimentaţie este în aşa fel făcut, încât nu îşi pierd niciodată condiţia fizică. Toţi sunt slabi şi se mişcă în voie, în orice mediu şi sunt capabili de eforturi incredibile. Condiţia lor fizică este de invidiat, şi nu merge niciunul la sală să tragă de greutăţi, nu aleargă niciunul pe bandă, nu face niciunul exerciţii de cardio… Stilul de viaţă se reflectă în corpul lor.

Toţi medicii recunosc faptul că lipsa de mişcare, a tonusului muscular, sedentarismul, obezitatea sunt dintre principalele cauze are îmbolnăvirilor, stresului, morţii în epoca noastră. Şi cum să nu fie astfel, când fiecare părticică a corpului nostru a fost făcută şi şlefuită milioane de ani pentru mişcare, pentru a fi cât mai eficientă în timpul deplasărilor dintr-un loc în altul, în timpul activităţilor motrice? Dacă nu ar fi fost astfel, nu am fi avut oase, muşchi, tendoane, poate nici piele, am fi fost nişte moluşte, vieţuitoare gelatinoase acvatice purtate de curenţi. Privat de mişcare un corp cu oase, muşchi şi piele se degradează treptat şi sigur, uneori ireversibil, încercând să ajungă molusca pomenită… Dar cum asta nu se poate în timpul unei singure vieţi de individ, ci tot în milioane de ani, până atunci, toţi aceşti obezi tolăniţi pe canapele ori în faţa calculatoarelor lucrează intens la modificarea noastră genetică, se jertfesc pentru o „evoluţie”… Poate vor reuşi, urmaşii noştri vor vedea.

Mişcarea, menţinerea tonusului muscular al organismului, este cea mai sigură metodă de vindecare a multor boli, de menţinere a sănătăţii fizice şi mentale a omului. Fără niciun dubiu. Acest lucru e mai evident în perioadele de criză sanitară, cum este cea prin care trecem acum, când cei mai lipsiţi de apărare, cei răpuşi cel mai frecvent de virus, sunt tot oamenii cu o condiţie fizică precară care sunt trântiţi imediat la pat, asemenea candidaţilor la Poliţie pomeniţi mai sus, care după 50 de metri de alergare uşoară cădeau laţi de oboseală, sudoare şi ajungeau în pragul infarctului. Poţi fi cel mai şmecher manelist cu lanţ de aur de 2 kile, succes imens la public, bani gârlă, ceafă groasă şi burtă mare, „fără comorbidităţi”, dacă nu ai condiţie fizică minimă, inima puternică şi plămâni tari, virusul te face în doi timpi şi trei mişcări, de nici nu ştii ce te-a lovit, pe la spate…

Nici pastilele nu pot înlocui muşchii. Sunt mulţi care cred că medicina actuală este atât de bună, încât te poate scoate din orice impas şi te scuteşte de mişcare. Aceiaşi care la cea mai mică durere sau neplăcere se duc la dulapul cu medicamente şi se îndoapă cu hapuri, dar care nu se ridică de pe scaun cu orele şi nu mişcă un deget zile întregi. Care cred că pot păcăli natura la infinit, trişând la orele de educaţie fizică. Poate că scapă de o durere de cap, de o indigestie, de o rană superficială, poate chiar ajung la o vârstă rezonabilă pe tratamente stricte, diete şi controale regulate, dar asta se întâmplă pentru că pur şi simplu au noroc ori datorează longevitatea lor înaintaşilor care i-au transmis o genă bună, făcută cu greu prin zeci, sute de mii de ani de mişcare constantă în aer curat şi cu mâncare sănătoasă. O genă pe care ei o strică prin viaţa lor într-o singură generaţie.

Vaccinurile, de exemplu, pot să aibă eficienţă împotriva bolilor şi să-i ajute pe cei bătrâni, neputincioşi ori leneşi, dar nu la infinit, şi nu trebuie să te bazezi doar pe ele, trebuie să vii şi tu cu ceva de-acasă. Pentru că e ca şi cum ai depinde permanent şi în totalitate de un bodyguard să te apere când treci pe străzile rău famate, cu ucigaşi, golani care vor să te bată, hoţi care să te fure, obsedaţi care vor să te violeze. Poţi să faci asta cu siguranţă, dar până la urmă tot te prinde vreun mârlan în offside, când nici nu te aştepţi, când bodyguardul doarme ori e în concediu, şi te face în sânge, îndesat, cu duşmănie, ca în „Răscoala” de Rebreanu.

Sigur că speranţa în evoluţia miraculoasă a medicinii este fără margini, din ce în ce mai mulţi oameni cred că într-un timp cât mai scurt ştiinţa va născoci atât de multe lucruri revoluţionare, încât nu vom mai depinde de această corvoadă a muşchilor şi oaselor, de mişcarea fizică. Poate că într-o zi ni se va putea înlocui chiar tot organismul cu altul nou, o dată la o sută de ani, în timp ce vom locui pe alte planete. Cine ştie, din acest punct de vedere totul e posibil, dar să nu uităm că în ciuda acestui „progres” tehnologic, în plan fizic, material, mintea noastră va rămâne tot cu milioane de ani în urmă, creierul, conştiinţa nu se pot înlocui, decât dacă se schimbă persoana cu totul şi devine o altă entitate, iar discrepanţa din ce în ce mai mare dintre corp şi minte va naşte monştri galactici frustraţi de nici ei nu vor mai ţine minte ce. Şi, să fim serioşi, chiar dacă senzaţiile vor fi foarte asemănătoare cu cele reale, adrenalina la injecţie şi orgasmul la cutie nu se vor putea compara niciodată cu ce a fost cândva „pe viu”…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.